Linkuri accesibilitate

Președintele Trump va ține discursul despre „Starea națiunii”


Președintele Statelor Unite Donald Trump
Președintele Statelor Unite Donald Trump

Misiunea lui în aceasta seară este să convingă populația că poziția lui cu privire la pericolul imigrației e justificată.

În această seară președintele Donald Trump rostește discursul despre starea națiunii. Ce se așteptă de la această alocuțiune, e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Observatorii politici doresc să vadă dacă președintele Trump va face un anunț care să soluționeze disputa sa cu democrații din Congres, cu privire la construirea unui zid despărțitor la frontiera cu Mexicul. Dar este puțin probabil că un astfel de anunț să apară și asta pentru că principala tema a șefului executivului va fi unitatea bipartizană. Un apel la politicieni să formeze coaliții pentru a rezolva problemele cu care este confruntată țara, de la imigrație pînă la infrastructura, de la securitatea naționala pînă la comerț.

Dar firește că acest apel la unitate se lovește cap în cap cu ceea ce Trump spusese și anume că va declara stare de urgență națională dacă Congresul nu-i va aloca miliardele cerute pentru începerea construcției zidului. Apărătorii săi pe canalele de televiziune susțin că președintele are un plan complex, menit să securizeze frontiera, dar fapt e că în intervențiile sale publice Donald Trump vorbește doar despre zid, ca o condiție prealabilă pentru orice altceva.

Și mai spune că dacă comisia creată în Congres, după redeschiderea guvernului eșuează, el este dispus ca să forțeze lucrurile de unul singur și să declare state de urgență națională, pe fondul a ceea ce susține că ar fi o invazie de caravane de imigranți ilegali, la frontiera sudica. Doar că nici în rîndurile consilierilor săi nu există unitate de vederi cu privire la eficiența unei astfel de soluții extreme, mai ales că ea crează un precedent periculos dacă un președinte democrat va decide la un moment dat să declare stare de urgență pentru vreuna dintre promisiunile sale de campanie.

În seara aceasta, președintele va încerca să preia inițiativa de la cea care va sta în spatele lui, Nancy Pelosi, democrata care conduce Camera Reprezentanților. Sondajele indică că aceasta a cîștigat prima confruntare politică, atunci cînd Trump a decis să redeschidă guvernul, fără a obține ceva în schimb. Dar urmează cea de-a doua rundă.

La 15 februarie există posibilitatea ca președintele să închidă guvernul din nou, dacă nu obține ce dorește. Ultra-conservatori îi cer să nu ezite. Democrații îl învinuiesc pe președinte că nu lasă eforturile bipartizane să ajungă la un rezultat acceptabil, încăpăținîndu-se să ceară construcția zidului. Misiunea lui în aceasta seară este să convingă populația că poziția lui cu privire la pericolul imigrației e justificată și că apelul la spirit bipartizan nu este doar o vorba în vînt.

XS
SM
MD
LG