Linkuri accesibilitate

Președintele Biden critică decizia Curții Supreme SUA de a nu interveni în apărarea drepturilor femeilor


Clinică din Textas, unde se pot face întreruperi de sarcină, pe 1 septembrie. Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice întreruperea de sarcină, una din puținele clinici specializate din Texas anunțat „Avortul este legal, clinica este deschisă”.

Președintele american Joe Biden a declarat că decizia Curții Supreme a Statelor Unite de a nu bloca, temporar, noua lege din Texas care interzice majoritatea avorturilor după șase săptămâni „este un atac fără precedent la dresa drepturilor constituționale ale femeilor”.

Într-o declarație făcută pe 2 septembrie, ziua când a intrat în vigoare legea din Texas, Biden a spus că îndeamnă guvernul federal să vadă cum ar putea „asigura că femeile din Texas au totuși acces la avorturi sigure și legale”.

Interdicția de a avorta după săptămâna a șasea nu va fi pusă în practică de autoritățile statului. Legea în schimb împuternicește orice ce cetățean privat din Texas sau aiurea să dea în judecată medicii, clinicile și pe angajații acestora, chiar membri de familie sau un simplu șofer de taxi, bănuiți că ar fi ajutat o femeie să întrerupă o sarcină. Mai mult, cetățenii sunt ademeniți cu un premiu de 10 mii de dolari pentru fiecare astfel de denunț, dacă plângerea în tribunal are câștig de cauză.

Printr-o decizie importantă din 1973, Curtea Supremă americană a stabilit dreptul constituțional al femeilor la avort. În această toamnă însă, Curtea Supremă va analiza un caz separat de cel din Texas care ar putea anula decizia din 1973, privind astfel femeile de dreptul de a decide liber asupra propriului corp.

În acest moment, Curtea Constituțională este dominată de aripa conservatoarea, după ce fostul președinte Trump a avut posibilitatea să numească 3 din cei 9 judecători ai Curții.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG