Linkuri accesibilitate

Președintele Macron cere Bisericii Ortodoxe Ruse să se distanțeze de războiul din Ucraina


Președintele Franței, Emmanuel Macron, vorbind la conferința internațională „Un strigăt pentru pace”, organizată la Roma, 23 octombrie 2022

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Biserica Ortodoxă Rusă să nu se lase manipulată de autoritățile țării pentru a justifica războiul din Ucraina.

Vorbind duminică la Roma, unde a participat la o conferință internațională organizată de Comunitatea Sant' Egidio (un grup mondial de pace și caritate), Macron și-a dedicat cea mai mare parte a discursului războiului provocat de Rusia în Ucraina. Printre participanții la conferința s-a numărat și mitropolitul Anton, al doilea în ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, a susținut de la bun început invazia Rusiei în Ucraina, drept un pas necesar pentru a opri înaintarea unui Occident considerat „decadent”,remarca agenție Reuters.

„Liderii religioși au și rolul de a acționa ca o barieră în fața unor evenimente nebune ca acestea”, a mai spus Macron, cu referire la războiul din Ucraina.

„Știm bine cum astăzi, ortodoxia este manipulată de cei de la putere în Rusia pentru a-și justifica acțiunile”, a mai spus Macron. „Aici este nevoie de rezistență”.

Macron a argumentat că rezistența înseamnă „să nu justifici niciodată, să nu cazi niciodată în capcana de a susține proiecte politice care neagă demnitatea fiecărui individ”.

Agenția Reuters i-a cerut o părere mitropolitului Anton, dar acesta a refuzat să comenteze discursul președintelui francez.

Macon și-a reafirmat totodată convingerea că, în anumite condiții, ar fi posibilă găsirea unui soluții diplomatice. „Există perspectiva păcii, aceasta va veni la un moment dat”, a spus Macron la conferința de la Roma, relatează Reuters.

Președintele Emmanuel Macron este unul din liderii vest-europeni care a cerut, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, ca Occidentul că nu taie orice cale diplomatică de negocieri cu Moscova.

„Având în vedere modul în care evoluează lucrurile și atunci când poporul ucrainean și liderii săi vor fi hotărât că s-au întrunit condițiile necesare, se poate negocia un acord de pace cu cealaltă parte”, a adăugat Macron.

Tot duminică, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a discutat situaţia din Ucraina, în conversaţii telefonice separate cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, cu ministrul american al Apărării Lloyd Austin şi cu miniştrii Apărării din Marea Britanie şi Turcia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG