Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin călătorește în India pentru un summit dominat de energie și comerț cu arme


Vladimir Putin și Narendra Modi, New Delhi, 5 octombrie 2018.

Președintele rus Vladimir Putin călătorește în India pentru un summit dominat de energie și comerț cu arme. Vizita în care Putin se întâlnește cu premierul indian Narendra Modi e doar a doua sa deplasare externă de la declanșarea pandemiei COVID-19, după reuniunea la nivel înalt din iunie la Geneva cu președintele Statelor Unite Joe Biden. Prezența liderului rus în India coincide cu primele livrări către această țară ale componentelor sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400.

Din cauza acestui contract de 5.5 miliarde de dolari cu Rusia, autoritățile de la New Delhi riscă sancțiuni din partea Statelor Unite. Un contract similar semnat de ruși cu Turcia, țară aliată în NATO cu Statele Unite, a avut ca rezultat sancționarea de către americani a autorităților de la Ankara și scoaterea Turciei din programul bombardierelor F-25, în virtutea legii de contracarare prin sancțiuni a adversarilor Americii. Statele Unite nu au decis încă dacă să acorde Indiei o derogare de la această lege pentru achizițizonarea de armament rusesc, a anunțat purtătorul de cuvânt de la Departamentul de start Ned Price în 23 noiembrie.

India pare să creadă că va primi această derogare după întărirea relațiilor sale cu America pentru a contracara China. Cea mai mare democrație din lume, cum e numită India, e membră în așa-numitul grup Quad, din care mai fac parte Statele Unite, Japonia și Australia și a cărui menire este să oprească creșterea influenței Chinei în regiunea indo-pacifică. Rusia este cel mai mare furnizor de asrmment al Indiei, care a a achiziționat în perioada 2016-2020 23% din exporturile de amament ale Moscovei. Pentru India, Rusia e de asemenea un jucător cheie în Asia Centrală și în Afganistan, după preluarea puterii de către talibani în luna august.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG