Linkuri accesibilitate

Prețul gazelor rusești livrate R.Moldova crește la 550 de dolari


În luna decembrie 2021, prețul gazelor livrate de Gazprom în Republica Moldova a ajuns la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, a anunțat Octavian Calmîc, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Explicația este că „prețul gazului pe piețele internaționale a ajuns la 2.000 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar acest lucru afectează și Republica Moldova, care este dependentă de o formulă, care conține o variabilă. De exemplu, în luna decembrie prețul de achiziție a fost de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar noi am aprobat, în scopuri tarifare, un tarif de 430 dolari”, a precizat Octavian Calmîc, citat de site-ul mold-street.com.

Formula după care se calculează prețul gazelor cumpărate de la Gazprom nu este cunoscută dar se știe că de data aceasta, o parte din preț este legat de prețul la zi pe piața mondială.

Potrivit lui Octavian Calmîc, dacă vor fi elemente ce vor afecta costul final, ANRE va reveni la revizuirea tarifelor atât la majorare cât și descreștere.

Vineri, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA Moldovagaz. Acestea vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2022.

Noul tarif aprobat de agenție este cu 5-7 bani mai mic comparativ cu tariful provizoriu de la 1 noiembrie, când era de 11 lei și 8 bani.

XS
SM
MD
LG