Linkuri accesibilitate

Premierul armean spune că este gata să discute cu liderul azer despre Karabah


Nikol Pașinian

Premierul Armeniei, Nikol Pașinian, a spus că este gata să se întâlnească cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, pentru a discuta pașii următori în reglementarea situației din regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Pe plan internațional, Nagorno-Karabah este recunoscută ca parte a Azerbaidjanului, dar acest teritoriu și șapte districte alăturate au fost controlate de forțele etnicilor armeni de la începutul anilor 1990 până recent. Cele două părți au purtat cu regularitate lupte de-a lungul anilor. Negocierile internaționale mediate de OSCE în cadrul așa-numitului Grup de la Minsk, co-prezidat de Rusia, Statele Unite și Franța, nu au reușit să producă o soluționare durabilă a conflictului. În septembrie 2020, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă militară care a avut ca rezultat recâștigarea controlului asupra celor șapte districte și a unei părți semnificative din Nagorno-Karabah.

Vorbind membrilor diasporei armene din Lituania, Pașinian a declarat, pe 3 octombrie, că ar fi posibil să se discute problema la nivelul miniștrilor de externe ai celor două țări. Pașinian a mai spus că este gata să predea toate hărțile cu mine de teren părții azere, în schimbul militarilor armeni capturați de armata azeră în ultimul război de 44 de zile.

Săptămâna trecută, președintele azer Ilham Aliev a declarat că este gata să se întâlnească cu Pașinian, dacă o astfel de întâlnire ar fi organizată de Grupul de la Minsk al OSCE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG