Linkuri accesibilitate

Premierul Canadei: „Avionul ucrainean a fost doborât de sistemul antirachetă al Iranului”


La locul catastrofei aviatice
La locul catastrofei aviatice

„Avionul Companiei ucrainene de aviație, a fost, cel mai probabil, doborât accidental de un proiectil al sistemului antirachetă iranian”, a declarat în seara zilei de joi, 9 ianuarie, premierul Canadei, Justin Trudeau, făcând referire la informații furnizate de aliați, dar și de serviciile de inteligență canadiene.

„Această veste reprezintă, fără îndoială, un șoc în plus pentru familiile și așa îndurerate”, a spus Trudeau.

Trudeau​ este prima persoană oficială care a susținut această versiune a cauzei catastrofei aviatice, produse cu o zi mai devreme la decolarea avionului cu 176 de oameni la bord de la Teheran cu destinația Kiev. Dintre pasageri, minim 70 de persoane erau cetățeni ai Canadei. Alte surse susțin că 138 de persoane din avion ar fi avut legături canadiene.

Trudeau a declarat în cadrul conferinței de presă că avionul putea fi doborât neintenționat și a cerut o anchetă minuțioasă a cauzelor catastrofei.

Joi seara New York Times a publicat un video cu momentul în care avionul este lovit de rachetă. Videoul a fost analizat de experții și jurnaliștii publicației și este considerat a fi autentic. După ce racheta a lovit avionul, a urmat o explozie de mici proporții, după care Boeingul s-a întors în aer în direcția aeroportului și a continuat zborul pentru câteva secunde, iar apoi s-a auzit o explozie puternică, cel mai probabil la impactul avionului cu solul.

Mai multe publicații americane citează surse din Pentagon și oficiali neidentificați din serviciile de informații americane și irakiene care au declarat că avionul ucrainean de pasageri ar fi fost lovit de o rachetă iraniană lansată de sistemele Top M-1.

Toate sursele, mai ales de la Pentagon, susțin că racheta sol-aer iraniană ar fi fost lansată din greșeală. Iranul pe de altă parte, respinge categoric orice implicare în accident.

Corespondentul CBS News scrie că SUA au înregistrat conectarea unui radar american și amprentele termice provenind de la două salve de rachete, după care a urmat explozia.

Vorbind joi cu presa, președintele american Donald Trump a declarat că prăbușirea avionului s-ar putea datora unei greșeli, că a avut mereu „suspiciuni” privind cauzele accidentului. Dar nu a oferit informații care să susțină aceste declarații. „Poate că cineva a făcut o greșeală”, a declarat Trump la Casa Albă.

În a doua jumătate a zilei de joi pe Internet a apărut un presupus video al exploziei rachetei. După cum anunță Conflict Intelligence Team, primul care a publicat videoul a fost activistul de origine iraniană Nariman Garib.

Grupul internațional de investigații Bellingcat a anunțat că a reușit să identifice locul de unde s-a făcut filmarea. Este vorba despre un cartier civil din orașul iranian Parand din provincia Teheranului. În paralel, și Conflict Intelligence Team a calculat locația filmării, ajungând la același rezultat.

Organizația aviației civile a Iranului a respins versiunea lovirii accidentale cu rachetă a avionului ucrainean. Autoritățile iraniene susțin că o cauză probabilă a catastrofei ar fi fost problemele tehnice, cel mai probabil o aprindere a motorului.

O echipă de experți ucraineni se află la locul accidentului pentru a investiga cauzele. Și Canada a cerut să joace un rol-cheie în investigarea catastrofei și a solicitat accesul echipelor sale la locul accidentului.

În Ucraina, 9 ianuarie a fost decretată zi de doliu național.

În 2010, sistemul antirachetă a Iranului a doborât din greșeală propriul avion de vânătoare Phantom F-4, lovindu-l cu o rachetă din același complex Top M-1.

Sistemul de rachete Top, care ar fi doborât miercuri avionul de pasageri, a fost creat în URSS și livrat mai multor țări, inclusiv armatei iraniene.

XS
SM
MD
LG