Linkuri accesibilitate

Premierul Chicu criticat de Mitropolit: „Biserica nu e HoReCa”


Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Mitropolitul ortodox Vladimir i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Ion Chicu în care îi reproșează o “atitudine … îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă” față de biserica sa în perioada Paștelui.

Conflict între Mitropolie și guvern pe tema restricțiilor din timpul pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct



Atunci guvernul a impus o serie de restricții pentru a limita răspândirea infecției de coronavirus. „Lipsa creștinilor de la sfintele slujbe” a fost lucrul „cel mai trist” pentru preoțime, scrie Vladimir, dar „Biserica Ortodoxă din Moldova, continuă el, nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere”. Cum a răspuns primul ministru?

Premierul Chicu i-a răspuns Mitropolitului pe facebook.

El i-a sugerat, întâi de toate, că interzicerea slujbelor religioase pe timpul pandemiei a fost nu un moft, ci o necesitate, iar acest lucru s-a întâmplat nu doar în R. Moldova, ci chiar și în Rusia.

Prim-ministrul a continuat prin a recunoaște că biserica a avut de suferit, dar i-a amintit Mitropolitului că nu este singura care s-a ciocnit cu greutăți, pentru că la fel au fost afectate și afacerile, inclusiv cele din HoReCa, pomenite de Mitropolit.

Dar ceea ce a invocat în primul rând prim-ministrul în răspunsul său la reproșurile Mitropolitului a fost grija pentru sănătatea publică. „Protejarea sănătății și vieții oamenilor e cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred”, a scris el. „Îmi asum în totalitate această decizie”, a mai spus prim-ministrul, mulțumindu-le totodată acelor reprezentanți ai cultului care au tratat cu înțelegere restricțiile, criticate iată de șeful bisericii ortodoxe.

Nu e prima data în actuala criza a coronavirului când premierul de la Chișinău își ia asupra sa toate disputele cu cultul ortodox, aparent indignat de restricțiile autorităților ce au lăsat paralizată activitatea religioasă, mai ales atunci când putea fi cea mai de folos, adică pe perioada sărbătorilor pascale.

Chicu este cel care a anunțat absolut toate restricțiile vizând biserica de la începutul pandemiei, iar comisia sa de situații excepționale a dat și o serie de amenzi preoților care au nesocotit recomandările autorităților. Asta în timp ce Igor Dodon a afișat mereu o atitudine plină de înțelegere față de greutățile cu care aceasta s-ar confrunta.

De Paște, Dodon i-a făcut chiar Mitropolitului un cadou: a găsit el oamenii de afaceri care să plătească aducerea Focului Haric cu o aeronavă la Chișinău. Înaintea sărbătorii, președintele a vorbit public și despre o solicitare de ajutor financiar din partea bisericii, strâmtorată în a-și întreține lăcașele și angajații.

După ce premierul Chicu a reacționat prin refuz, spunând că un astfel de ajutor este imposibil, oricât și l-ar dori, întrucât nu există o lege care să permită unui stat laic cum e R. Moldova să se împartă din banii publici cu biserica, Igor Dodon pare să fi găsit din nou o soluție ca să împace biserica. Presa a relatat că parohii subordonați mitropoliei conduse de cel care i-a trimis mesajul de nemulțumire premierului Chicu ar fi primit, în ajun de Paște, câte 3 mii de lei de la președinte. Deși informația a fost confirmată de mai mulți slujitori ai Mitropoliei Moldovei, instituția prezidențială nu și-a asumat acțiunea, așa că nu este clar nici acum din ce surse a fost ea realizată.

Și atunci, și acum, observatorii de presă, au remarcat că ar fi greșit să se înțeleagă că premierul Chicu i-ar face disidență președintelui în ceea ce privește abordarea bisericii pe timp de pandemie. Mai degrabă, spune la Europa Liberă editorialistul Nicolae Negru, la mijloc e un joc, inventat din motive politice de un președinte aflat în an electoral și acceptat de un premier nevoit să facă față luptei cu pandemia și un Mitropolit confruntat cu nemulțumiri din interiorul bisericii:

„Trebuie să spunem că se observă aici și o a numită doză de politică sau o anumită repartizare a funcțiilor între președinte și premier: președintele este „băiatul bun”, care spune poliției să nu amendeze biserica, iar Ion Chicu, care nu candidează la prezidențiale, este „băiatul rău”, care trebuie să realizeze aceste măsuri de urgență.

Mitropolia a dat dovadă de puțină ipocrizie, pentru că ea știe că nu premierul decide în R. Moldova, că premierul nostru este, chiar dacă e rău să folosim acest cuvânt, dar e pur și simplu o marionetă. Și în cazul de față Mitropolitul trebuia să spună lucrurilor pe nume. E o fățărnicie să-l vizezi pe Chicu, când de fapt trebuie să-l vizeze pe Igor Dodon.”

Ceea în ce Negru îi dă totuși dreptate Mitropolitului e ideea că, aplicând restricțiile în actuala criză, autoritățile adesea s-au remarcat prin decizii neproporționale, pe alocuri lipsite de logică și uneori chiar discriminatorii, prin urmare nu e de mirare că și-au atras suficiente nemulțumiri, inclusiv din partea bisericii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG