Linkuri accesibilitate

Premierul polonez Tusk se va întâlni cu fermierii protestatari. Tensiunile cu Kievul pe tema grânelor cresc


La o nouă demonstrație, miercuri, la Varșovia, fermierii polonezi au lăsat acasă tractoarele. Unii au adus însă pancarte cu insulte la adresa refugiaților ucraineni.
La o nouă demonstrație, miercuri, la Varșovia, fermierii polonezi au lăsat acasă tractoarele. Unii au adus însă pancarte cu insulte la adresa refugiaților ucraineni.

Premierul polonez, Donald Tusk, a spus miercuri că joi se va întâlni cu liderii fermierilor care protestează de mai multă vreme, plângându-se mai ales de „concurența neloială” din Ucraina învecinată.

„Am convenit pentru mâine un summit agricol la Varșovia”, a anunțat Tusk la o conferință de presă.

„Noi avem o mare problemă. Suntem cea mai pro-ucraineană țară când vine vorba de ajutoare, dar avem și cele mai mari probleme din toată Europa din cauza războiului”, a mai spus Tusk, citat de Reuters.

El a adăugat că actuala propunere de compromis a Uniunii Europene, anume de a plafona volumul de produse alimentare venind din Ucraina la nivelele din ultimii doi ani este „inacceptabilă”, și a cerut ca termenul de referință să fie fixat înaintea invaziei rusești pe scară largă din februarie 2022.

Liderul polonez a mai spus că este gata să ia decizii ferme privind frontiera, prin consultare cu Ucraina.

„Nu vă ascund că discutăm cu Ucraina inclusiv închiderea temporară a graniței”, a spus Tusk.

„Fără noi ați fi flămânzi”

Declarația premierului polonez a venit în timp ce mii de fermieri polonezi protestau miercuri din nou, de data asta pe străzile Varșoviei.

Demonstranții au fluierat și au aruncat cu petarde, fluturând steaguri poloneze, chiar în fața sediului guvernului. Poliția din Varșovia a estimat participarea la 10.000 de persoane. De data aceasta, fermierii au venit fără tractoare.

Pe pancarte se putea printre altele „Fără noi ați fi flămânzi, goi și treji”, sau „Suntem fermieri, nu sclavi”.

Potrivit site-ului Euractiv, unele pancarte erau fățiș anti-ucrainene: „Aveți grijă de sănătatea familiei, nu mâncați porcării din Ucraina”, sau „Gata cu ospitalitatea pentru ucrainenii nerecunoscători”, aceasta din urmă într-un limbaj mai obscen.

Ca și în alte țări, fermierii din Polonia vor anularea politicilor de mediu numite „green deal” ale UE, considerându-le prea costisitoare.

Polonezii vor de asemenea interzicerea importurilor de grâu și alte produse agricole din Ucraina, spunând că ele ar pune în pericol importantul sector agricol al Poloniei.

Cine a vărsat grâne, să plătească

Protestele au provocat noi tensiuni între Polonia și Ucraina. Primarul Lvovului, oraș apropiat de polonezi geografic și cultural, Andrii Sadovi, i-a numit pe protestatarii polonezi „provocatori pro-ruși”, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit recent despre „erodarea solidarității”, sugerând că „protestele nu sunt despre grâu, ci despre politică”.

La Kiev s-au făcut auzite voci care cer despăgubiri din partea Poloniei pentru produsele ucrainene atacate de protestatarii polonezi la graniță în ultimele zile, inclusiv grânele vărsate din vagoane.

Viceministrul ucrainean al agriculturii, Taras Visoțki, a declarat miercuri că grâul este proprietate publică, iar asemenea acțiuni „sunt delicte evidente”.

„Este normal ca partea vinovată să ofere compensații”, a mai spus oficialul de la Kiev.

Duminică, fermieri polonezi protestatari au vărsat cam 160 de tone de grâu ucrainean dintr-un tren care se îndrepta spre portul polonez de la Marea Baltică, Gdansk. Procurorii polonezi au lansat o anchetă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG