Linkuri accesibilitate

Presa matinală despre Rusia, alegerile moldovenești și competiția pentru influență


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Solicitați de Radio Chișinău, mai mulți analiști politici consideră că declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, prin care acuza Statele Unite că se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova și că ar împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean, „au ca scop să distragă atenția publică de la faptul că anume Rusia își menține trupele sale în stânga Nistrului”. Analistul Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră declarațiile șefului diplomației ruse drept electorale și care denotă sprijinul Moscovei pentru Igor Dodon. „Această escapadă a lui Lavrov împotriva SUA, în speță împotriva ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, denotă faptul că Rusia este gata să-l susțină pe Dodon în fraudarea alegerilor, doar că el să câștige și în așa fel să reglementeze interesele sale în Republica Moldova”, a menționat Anatol Țăranu.

Reporterii de la Cotidianul.md scriu că membrii Comisiei pentru etică și disciplină din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) au decis să inițieze procedura disciplinară pe numele avocatului Igor Popa, în urma plângerii depuse de Vlad Filat – fost client al acestuia. Informația a fost confirmată de președintele Uniunii, Emanoil Ploșnița, care a precizat că „sunt temeiuri”. La finele lunii septembrie, Filat a anunțat că a depus două plângeri împotriva lui Popa, dintre care 2 la Procuratura Generală și una la Uniunea Avocaților din Moldova. Între altele, liderul PLDM a solicitat „examinarea în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină a comportamentului și acțiunilor avocatului Igor Popa, în vederea aplicării sancțiunii disciplinare stabilită de lege și Codul deontologic al avocaților”.

La rubrica tradițională „Trei știri bune din Moldova”, jurnaliștii de la Moldova.org scriu că Dumitru Marian, co-organizator Anim’est și TIFF la Chișinău, care s-a stabilit de ceva timp în Belgia, a fondat Casa 9. Aceasta este o platformă multifuncțională, menită să ajute la integrarea migranților în noua lor casă, o țară din UE, care devine, la un moment dat, spațiul vital și locul pe care încep moldovenii să îl numească „acasă”. „Casa 9 este, dacă vreți, liantul între cele două case, fie prin companiile de transport, listate aici, magazinele în care se vând produsele cu care ne-am obișnuit, dar și cluburi de interese (sport, divertisment, etc.), activități culturale sau cauze sociale. Casa 9 este, totodată, „ghișeul” Biroului de Informații, unde poți „să-ți rezolvi întrebările”, se arată în descrierea platformei.

Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova și «Досье» au ajuns la concluzia că, pe perioada carierei sale politice, Igor Dodon a colaborat cu foști, dar și actuali angajați ai serviciilor speciale rusești. De asemenea, în cadrul administrației prezidențiale a Rusiei există aşa-numitul „departament moldovenesc” condus de colonelul Serviciului Federal de Securitate (fost KGB), Igor Maslov. Subordonaţii săi ar pregăti note informative pentru conducerea rusă despre politicienii, personalităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova, inclusiv despre Maia Sandu, Renato Usatîi sau Andrei Năstase. Purtătoarea de cuvânt a candidatului la funcția de președinte Igor Dodon, a calificat informațiile drept „false”.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md scriu despre protestul a zeci de agricultori din Hîncești care susțin că nu au primit compensațiile promise pentru cerealele din grupa a II-a. De asemenea, ei sunt nemulțumiți de unele prevederi din documentul de politică fiscală și vamală propus de Ministerul Finanțelor pentru anul viitor. Agricultorii spun că nu sunt de acord cu majorarea până la 12% a impozitului la realizarea producției Agricole și spun că aceasta ar trebui să rămână de 8%, ca în prezent. De asemenea, ei vor să introducă taxa rutieră în acciza de anul viitor ceea ce va fi o povară și mai mare pentru noi”, a explicat un agricultor intervievat de Newsmaker.md. Agricultorii din Hâncești spun că țin legătura cu agricultorii din Ștefan Vodă, Căușeni, Basarabeasca, Telenești și alte regiuni ale țării și că urmează să protesteze și aceștia.

XS
SM
MD
LG