Linkuri accesibilitate

De ce Omicron face ravagii între copii? (Ala Tocarciuc/IPN)


De ce Omicron face ravagii între copii? (Ala Tocarciuc/IPN)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

De ce Omicron face ravagii între copii? – explică într-un editorial pentru IPN experta în sănătate publică Ala Tocarciuc. Autoarea subliniază că sistemul imun al unui copil tot încă nu este pregătit să confrunte o replicare așa de intensă a unui virus agresiv, iar copiii cu sistemul imun compromis sunt cei mai vulnerabili în acest val. „În consecință, avem mulți copii infectați, mulți copii spitalizați, multă îngrijorare în comunitate, multe întrebări care caută răspuns”, scrie experta. Ea afirmă că valul Omicron este abia la început în R. Moldova, iar secțiile pediatrice din Chișinău sunt deja arhipline.

Tot IPN îl citează pe comentatorul politic Ion Tăbârță care consideră că relațiile moldo-române au revenit anul trecut, după 2016, „la respirația firească cu ambii plămâni instituționali”. În opinia sa, pe parcursul lui 2022, relațiile dintre Republica Moldova și România vor avansa pe mai multe direcții și vor continua tendințele macro-economice și dialogul politic stabil.

Radio Chișinău citează mai mulți experți care afirmă că sprijinul financiar pentru cetățeni, creșterea capacității de producție și asigurarea unui mediu concurențial adecvat în Republica Moldova sunt câteva dintre măsurile pe care ar putea să le ia autoritățile de la Chișinău pentru a tempera creșterea prețurilor. Analistul economic Veaceslav Ioniță remarcă și rolul Consiliului Concurenței, pe lângă cel al Băncii Naționale, care a intervenit încă de anul trecut pe piață. „În Republica Moldova, ani de zile s-au altoit scheme de monopoluri în diferite sectoare”, consideră el.

În Republica Moldova, ani de zile s-au altoit scheme de monopoluri în diferite sectoare...

Economistul Viorel Gîrbu atrage atenția că atunci când inflația este cauzată de factori externi, nu ar fi potrivit să se ia măsuri monetare împotriva acestui fenomen. În opinia expertului, acum Republica Moldova luptă cu inflația prin instrumente monetare, precum restricționarea accesului la mijloace financiare sau menținerea leului puternic, ambele ar lovi, însă, în mediul de afaceri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru aplicarea torturii, tratamentelor inumane şi degradante de către poliţie în urma protestelor din aprilie 2009, se scrie într-un articol de pe portalul Anticorupție.md. Instituția europeană nu a dispus ca Sergiu Creţu să fie despăgubit financiar pe motiv că reclamantul nu a solicitat acest lucru, se mai subliniază în material.

Riscul unui conflict armat între Rusia şi Ucraina ridică semne de întrebare cu privire la rolul Turciei, ţară cu ieşire la Marea Neagră, membră a NATO, şi care de mai mulţi ani menţine un echilibru instabil în geopolitica regională, scrie agenția EFE într-o analiză, citată de Cotidianul. În articol se scrie că în calitate de membru al NATO şi având Uniunea Europeană drept principal partener comercial, Turcia nu poate sprijini Rusia împotriva Ucrainei. O confruntare deschisă cu Rusia ar obliga totodată Ankara să-şi încredinţeze apărarea – fără să pună condiţii – Alianţei Nord-Atlantice, lucru pe care în ultimul deceniu Erdogan l-a respins constant, pledând în schimb pentru o mai mare independenţă geopolitică, se conchide în material.

XS
SM
MD
LG