Linkuri accesibilitate

Prezenţa la urne la alegerile din Chişinău depăşeşte cota din primul tur (VIDEO)


La secţia de votare de la Academia de Studii Economice
La secţia de votare de la Academia de Studii Economice

Rata de participare pentru ora 12.00 este mai mică însă decât scrutinul local din 2015.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, către ora 12.00, peste 14,5 la sută dintre alegători s-au prezentat la vot. Rata de participare este mai mare comparativ cu primul tur, când la aceeași oră au votat 12,5 la sută. Față de scrutinul local din 2015 însă prezența la urne e mai joasă, atunci la Chișinău au votat către ora 12.00 peste 20 la sută din alegători.

Mai mulți analiști constată că prezența la vot va fi decisivă şi ar putea înclina echilibrul fragil ce s-a conturat la finele cursei electorale.

Cei mai activi votanți sunt şi de această dată vârstnicii, iar cei mai pasivi sunt tinerii de până la 25 de ani. Până la această oră numărul votanţilor de peste 56 de ani e de aproape 60 de mii, faţă de 25 de mii a celor de până la 40 de ani.

Cea mai mare rată de participare se atestă în sectoarele Râșcani şi Botanica, iar prezența cea mai redusă este şi de această dată în suburbii.

Asociaţia Promo-LEX a comunicat deja primele abateri. La Durleşti şi Codru în preajma a două secţii de votare sunt afişate postere electorale. La o secție de votare din sectorul Rîşcani doi membri din partidul unui concurent au intimidat alegătorii, acordându-le diverse întrebări. La insistenţa şefului secţiei de votare, cei doi au plecat, însă, mai târziu, alți doi membri ai aceluiași partid au venit la secție acţionând similar, spune şeful misiunii de observare Pavel Postică:

Pavel Postică
Pavel Postică

„Nu o să numesc partidul pe care îl reprezintă, mîine vom prezenta totalurile monitorizării şi vom spune cine sunt simpatizanţii concurenţilor care au fost implicaţi în aceste acţiuni neoneste.”

Observatorii Promo-LEX au mai constat câteva deficiențe în listele de votare, inclusiv persoane decedate incluse în liste. Iar în unele secţii numărul de buletine de vot depăşeşte norma legală, spune Pavel Postică:

„În cel puţin cinci secţii de votare sunt recepţionate mai mult de 3 mii de buletine, adică mai mult de maximum prevăzut în lege. În patru secţii de votare listele electorale de bază includ mai mult de 3 mii de alegători. Avem deja un caz de fotografiere a buletinului de vot. Funcţionarii electorali au reacţionat la timp, a fost chemată şi poliţie, iar buletinul se pare că a fost anulat. În cazul în care este o situaţie cumva dirijată nu doar de către alegător, sper ca organele de drept să investigheze corespunzător cazul şi să ofere toate detaliile.”

Un caz ieşit din comun, afirmă Pavel Postică, s-a atestat la o secție de votare din sectorul Rîşcani, unde un pretins asistent social a depus 12 cereri privind votarea la domiciliu. Președinte secției a înregistrat toate aceste cereri, în ciuda dezacordului exprimat de observatori.

XS
SM
MD
LG