Linkuri accesibilitate

Prim-ministrul Mongoliei: SUA sunt „Steaua noastră Polară pentru economia de piață și valorile democratice ”


Piața centrală din Ulaanbaatar, Mongolia
Piața centrală din Ulaanbaatar, Mongolia

Mongolia trebuie să abordeze cu grijă această apropiere de America, dată fiind tensiunea dintre Statele Unite și Rusia legată de conflictul din Ucraina.

Prim-ministrul Mongoliei, Luvsannam-srain Oyun-Erdene, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii, unde s-au purtat discuții referitoare la modalități creative de a asigura ca țara, care trebuie să țină cont de puternicii săi vecini, China și Rusia să poată exporta minerale critice pe piața mondială.

Prim-ministrul Mongoliei: SUA sunt „Steaua noastră Polară pentru economia de piață și valorile democratice ”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

În urma întâlnirii cu vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, Oyun-Erdene a declarat că Mongolia va intensifica cooperarea cu Statele Unite în domeniul mineralelor rare și cu aplicații de înaltă tehnologie. Ulterior, premierul Mongoliei s-a întâlnit cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, și cei doi au semnat un acord privind aviația civilă, ambele părți angajându-se să dezvolte cooperarea economică.

Washingtonul dorește să ajute Mongolia să găsească soluții creative pentru a-și controla mai bine extracția și producția de minerale critice și rare. Problema este că Mongolia se află într-o situație geopolitică dificilă, fiind o țară fără ieșire la mare, ceea ce face dificil exportul acestor resurse. Minerale rare și cupru sunt vitale pentru aplicații de înaltă tehnologie, inclusiv echipamentele de apărare și eforturile președintelui american Joe Biden de a promova vehicule electrice, pentru a combate schimbările de climă.

Prim-ministrul Mongoliei a subliniat faptul că, în ciuda relațiilor delicate cu vecinii, Rusia și China, Mongolia își vede viitorul economic alături de Occident. El a afirmat că „Statele Unite nu sunt doar partenerii noștri comerciali, ci și Steaua Polară pentru economia de piață și valorile democratice ale Mongoliei”. Cu toate acestea, Mongolia trebuie să abordeze cu grijă această apropiere de America, dată fiind tensiunea dintre Statele Unite și Rusia legată de conflictul din Ucraina și temerile legate de escaladarea războiului rece între Statele Unite și China.

Mongolia se vede nevoită să echilibreze nevoia de a-și dezvolta economia, integrand-o global cu tensiunile geopolitice, datorate poziției geografice. Deoarece peste 90% din exporturile Mongoliei sunt cumpărate de China, țara depinde în mare măsură de portul chinez Tianjin pentru exporturile sale. Însă Mongolia speră că tehnologia va reduce această dependență, explorând posibilitatea transportului de mărfuri prin drone, în viitor.

Cu o abordare atentă și cooperare economică inteligentă, Mongolia speră să-și asigure viitorul economic în colaborare cu Occidentul, fără a perturba relațiile cu vecinii săi din zonă.

XS
SM
MD
LG