Linkuri accesibilitate

Prim-ministrul Recean, la NATO: „Suntem foarte dispuși să participăm la misiuni internaționale și exerciții militare”


Prim-ministrul moldovean Dorin Recean și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul conferinței de presă de la Bruxelles.
Prim-ministrul moldovean Dorin Recean și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul conferinței de presă de la Bruxelles.

R. Moldova și Alianța Nord Atlantică se îndreaptă spre un parteneriat și mai profund, pentru că Moscova continuă să exercite presiuni asupra Chișinăului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă cu prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, la Bruxelles.

Stoltenberg i-a spus lui Recean că autoritățile de la Chișinău pot conta în continuare pe suportul NATO, mai ales în vremurile când „Moscova face presiuni asupra R. Moldova, inclusiv prin șantaj energetic, dezinformare și atacuri cibernetice”. Secretarul general a mai spus că NATO va solicita Rusiei să-și retragă forțele din regiunea transnistreană.

Dorin Recean a declarat că R. Moldova este angajată să-și sporească capacitățile de apărare: „Suntem foarte dispuși să participăm la misiuni internaționale, dar și la exerciții care să ne consolideze capacitățile și interoperabilitatea”.

La Bruxelles, prim-ministrul participă la Consiliul Nord-Atlantic, prezidat de secretarul general adjunct al blocului, Mircea Geoană, și a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

La începutul acestui an, NATO a convenit asupra unui pachet substanțial de sprijin pentru R. Moldova în sectoarele de apărare cibernetică, de comunicare strategică și apărare militară. Iar la summit-ul de la Vilnius, din iulie, țările-membre NATO au convenit că vor continua să intensifice cooperarea practică și politică cu R. Moldova.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG