Linkuri accesibilitate

Discuții publice despre aderarea la NATO? Clasa politică are acum alte priorități, afirmă Igor Grosu 


Președintele Parlamentului, care este și liderul partidului de guvernare PAS, susține că între Chișinău și Kiev nu există disensiuni privind soluționarea diferendului transnistrean.
Președintele Parlamentului, care este și liderul partidului de guvernare PAS, susține că între Chișinău și Kiev nu există disensiuni privind soluționarea diferendului transnistrean.

În R. Moldova nu există premise acum pentru a iniția dezbateri tranșante în societate și mediul politic despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO, spune Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Disclaimer: Acest interviu a fost înregistrat pe 3 octombrie, înainte de decizia Parlamentului de a interzice foștilor membri ai Partidului Șor să candideze timp de 3 ani la alegeri”.


„Subiectul nu se află pe agenda publică”, iar prioritățile pe care se „concentrează” acum guvernarea sunt deschiderea negocierilor de aderare la UE și „desfășurarea în condiții corecte a alegerilor locale. (...) fără influență din partea Federației Ruse”, „fără interferența bandiților și a serviciilor secrete ruse”, mai afirmă președintele Legislativului și liderul PAS în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă.

Răspunzând unei întrebări despre modul în care autoritățile au de gând să răspundă punctual și pe termen mai lung îngrijorărilor cetățenilor pentru siguranța lor, legate de războiul din Ucraina în general, dar și de incidentele cu rămășițele de rachetă căzute pe teritoriul Republicii Moldova, Igor Grosu susține că „noi deja am luat niște decizii pentru a răspunde”.

„Noi trebuie să investim și noi deja investim în capacitățile noastre de monitorizare a spațiului nostru aerian. Ca să avem instrumente, militarii noștri trebuie să aibă instrumente necesare pentru a ne apăra spațiul aerian”, a spus el.

Potrivit speakerului, la sfârșitul anului, în R. Moldova va ajunge un sistem francez de supraveghere a spațiului aerian, care va permite statului „să știe ce traversează, ce intră în spațiu nostru aerian”.

„Bine că acum noi mai putem apela la ajutorul vecinilor să ne spună ei dacă observă ceva”, dar „trebuie să avem sistemul nostru de monitorizare pe care nu l-am avut sau, dacă-l avem, este ceva acolo foarte rudimentar, din timpurile lui Pazvante... Și da, am alocat aceste resurse...”, a adăugat Igor Grosu.

Ce mai spune președintele Parlamentului în acest interviu:

  • Despre perspectiva soluționării conflictului transnistrean: „Eu nu cred și nu sunt adeptul soluției rapide: acum e momentul. Haideți, repede să-l rezolvăm. Nu, repede înseamnă război. Și noi nu o să admitem astfel de aventuri care sunt vociferate în spațiul public, chiar dacă unele minți sunt un pic fierbinți. Integrarea europeană o să ne ajute la soluționarea conflictului. [...] Va mai dura, trebuie să setăm niște așteptări, nu o să se producă mecanic, repede. Pentru că, da, sunt niște costuri care trebuie, în primul rând, estimate și să decidem cum gestionăm încet, încet, aceste procese de integrare...”.
  • Despre alegerile locale generale: „noi [PAS-n.r. ] trebuie să fim gata să primim rezultatul acela pe care îl merităm, dacă muncim”. O strategie pentru cazul unui insucces la alegeri? „Noi avem o strategie pentru succes”. Comunicarea post-electorală cu primarii, consilierii non-PAS? „Noi o să ajutăm și o să colaborăm cu primari, consilieri pro-europeni. În primul rând. Cu ăștia care se alimentează sau promovează modele de bandiți dintre cei care sunt fugari (...), noi n-o să avem confortul de a discuta și de a face lucruri împreună....”.
  • Despre reforma justiției: guvernarea mai are nevoie de timp,rezistență încă este, dar cale de întors nu este”.
„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs video al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG