„Subiectul nu se află pe agenda publică”, iar prioritățile pe care se „concentrează” acum guvernarea sunt deschiderea negocierilor de aderare la UE și „desfășurarea în condiții corecte a alegerilor locale. (...) fără influență din partea Federației Ruse”, „fără interferența bandiților și a serviciilor secrete ruse”, mai afirmă președintele Legislativului și liderul PAS în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă.
Răspunzând unei întrebări despre modul în care autoritățile au de gând să răspundă punctual și pe termen mai lung îngrijorărilor cetățenilor pentru siguranța lor, legate de războiul din Ucraina în general, dar și de incidentele cu rămășițele de rachetă căzute pe teritoriul Republicii Moldova, Igor Grosu susține că „noi deja am luat niște decizii pentru a răspunde”.
„Noi trebuie să investim și noi deja investim în capacitățile noastre de monitorizare a spațiului nostru aerian. Ca să avem instrumente, militarii noștri trebuie să aibă instrumente necesare pentru a ne apăra spațiul aerian”, a spus el.
- Te-ar putea interesa și: A propus Ucraina R. Moldova un plan rapid de soluționare a conflictul transnistrean? Ce spune Igor Grosu
Potrivit speakerului, la sfârșitul anului, în R. Moldova va ajunge un sistem francez de supraveghere a spațiului aerian, care va permite statului „să știe ce traversează, ce intră în spațiu nostru aerian”.
„Bine că acum noi mai putem apela la ajutorul vecinilor să ne spună ei dacă observă ceva”, dar „trebuie să avem sistemul nostru de monitorizare pe care nu l-am avut sau, dacă-l avem, este ceva acolo foarte rudimentar, din timpurile lui Pazvante... Și da, am alocat aceste resurse...”, a adăugat Igor Grosu.
Ce mai spune președintele Parlamentului în acest interviu:
- Despre perspectiva soluționării conflictului transnistrean: „Eu nu cred și nu sunt adeptul soluției rapide: acum e momentul. Haideți, repede să-l rezolvăm. Nu, repede înseamnă război. Și noi nu o să admitem astfel de aventuri care sunt vociferate în spațiul public, chiar dacă unele minți sunt un pic fierbinți. Integrarea europeană o să ne ajute la soluționarea conflictului. [...] Va mai dura, trebuie să setăm niște așteptări, nu o să se producă mecanic, repede. Pentru că, da, sunt niște costuri care trebuie, în primul rând, estimate și să decidem cum gestionăm încet, încet, aceste procese de integrare...”.
- Despre alegerile locale generale: „noi [PAS-n.r. ] trebuie să fim gata să primim rezultatul acela pe care îl merităm, dacă muncim”. O strategie pentru cazul unui insucces la alegeri? „Noi avem o strategie pentru succes”. Comunicarea post-electorală cu primarii, consilierii non-PAS? „Noi o să ajutăm și o să colaborăm cu primari, consilieri pro-europeni. În primul rând. Cu ăștia care se alimentează sau promovează modele de bandiți dintre cei care sunt fugari (...), noi n-o să avem confortul de a discuta și de a face lucruri împreună....”.
- Despre reforma justiției: guvernarea mai are nevoie de timp, „rezistență încă este, dar cale de întors nu este”.