Linkuri accesibilitate

Primul 1 septembrie la Institutul pedagogic din Cahul


În cabinetul botanic al Institutului pedagogic din Cahul. “Moldova socialistă”, 11 Noiembrie 1953.

După război, cât a trăit Stalin, în RSS Moldovenească fuseseră instruiți peste patru mii de specialiști de înaltă calificare în diverse domenii.

La 1 septembrie 1953 peste 18 mii de studenți treceau pragul celor opt instituții de învățământ superior, al celor treizeci și opt de „tehnicumuri” și „așezăminte de învățământ mijlociu special” din Chișinău și alte localități. Printre aceștia, erau și circa 2,5 mii de absolvenți ai „școlilor mijlocii”, înmatriculați la diverse facultăți.

În cabinetul botanic al Institutului pedagogic din Cahul. “Moldova socialistă”, 11 Noiembrie 1953.
În cabinetul botanic al Institutului pedagogic din Cahul. “Moldova socialistă”, 11 Noiembrie 1953.

Pentru prima dată în acel an își deschideau ușile în fața tinerilor setoși de carte două noi instituții de învățământ mediu special – Institutul pedagogic din Bălți și Institutul pedagogic din Cahul. Noile institute trebuiau să asigure cu cadre pedagogice școlile din nordul și sudul RSSM.

Întâia lecție pentru viitorii pedagogi fizicieni de la Institutul din Cahul a fost cea despre „temeliile marxism-leninismului”, iar pentru viitorii matematicieni – lecția de algebră superioară. La secția de științe ale naturii, au luat loc la aceeași masă moldoveanul N. Mladinov, participant la război în rândurile Armatei Roșii, și găgăuzul V. Borghei, colhoznic din artelul agricol în numele lui Malenkov din Vulcănești.

Tot atunci, în centrul Cahulului era în plină construcție noul sediu al Institutului, cu trei etaje.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG