Prințul Charles al Marii Britanii i-a îndemnat duminică pe liderii celor mai mari economii ale lumii să pună cuvintele în acțiune în timp ce abordează criza globală a schimbărilor climatice, în ultima zi a summitului care dă tonul pentru o conferință și mai mare a ONU despre climă și care a început la Glasgow, în Scoția.
Avertizând că „este literalmente ultima șansă”, Charles a spus liderilor Grupului celor 20 că parteneriatele public-private sunt singura modalitate de a obține investițiile anuale de trilioane de dolari necesare pentru tranziția către surse de energie curată și durabilă, care vor atenuarea încălzirii temperaturilor globale. „Este imposibil să nu auzi vocile disperate ale tinerilor care ne văd ca administratori ai planetei, ținând viabilitatea viitorului lor în mâinile noastre”, le-a spus Charles celor de la summit.
Grupul celor 20 de țări, care reprezintă mai mult de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, caută un punct de vedere comun cu privire la modul de reducere a emisiilor, ajutând în același timp țările sărace să facă față impactului creșterii temperaturilor.
Dacă summitul G20 se încheie cu doar angajamente slabe, s-ar putea pierde impulsul pentru discuțiile anuale mai ample de la Glasgow, unde vor fi reprezentate țări din întreaga lume, inclusiv cele sărace - cele mai vulnerabile la creșterea nivelului mărilor, deșertificare și alte efecte ale încălzirii globale, scrie agenția AP.
Viitorul cărbunelui, o sursă-cheie de emisii de gaze cu efect de seră, a fost unul dintre cele mai dificile lucruri asupra cărora G20 a ajuns la un acord.
China nu a stabilit o dată de încheiere pentru construirea centralelor interne pe cărbune. Cărbunele este încă principala sursă de producere a energiei a Chinei, iar atât China, cât și India s-au opus propunerilor pentru o declarație G20 privind eliminarea treptată a consumului intern de cărbune.
Președintele COP26, Alok Sharma, a declarat că angajamentele Chinei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon sunt până acum sub așteptări.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat înainte de summitul de la Roma că a încercat, dar nu a putut să obțină un angajament privind eliminarea treptată a cărbunelui de la președintele Chinei comuniste care nu va fi prezent fizic la summitul de la Glasgow.
Tinerii activiști pentru climă Greta Thunberg și Vanessa Nakate au trimis o scrisoare deschisă către mass-media, în timp ce G20 se încheia, subliniind trei aspecte fundamentale ale crizei climatice, care sunt adesea minimalizate: că timpul se scurge, că orice soluție trebuie să ofere dreptate oamenilor celor mai afectați de schimbările climatice și că cei mai mari poluatori se ascund adesea în spatele unor statistici incomplete despre emisiile lor reale. „Criza climatică va deveni mai urgentă. Putem în continuare să evităm cele mai grave consecințe, încă putem schimba acest lucru. Dar nu și dacă continuăm ca astăzi”, au scris ele.
Liderii G 20 au discutat, de asemenea, despre pandemia COVID-19 și distribuția inegală a vaccinurilor în lume. Sâmbătă, au aprobat un impozit minim global pe corporații, un element-cheie al noilor reguli fiscale internaționale care vizează și paradisurile fiscale pe fondul profiturilor vertiginoase ale unor multinaționale.
Ce este COP26
COP = Conferința Partenerilor, summit pentru combaterea schimbărilor climatice, organizată de Națiunile Unite.
COP26 = a 26-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice
Summitul din 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, de la Galsgow, este prezidat de Marea Britanie.
Scopul conferinței este de a ajunge la o înțelegere care să mențină încălzirea globală la maximum 1,5C.
Participă circa 200 de țări. Vor fi prezenți în jur de 120 de lideri mondiali, între care președintele Statelor Unite, Joe Biden.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin nu va participa. Nu este așteptată nici prezentța președintelui Chinei, Xi Jinping dar Beijing-ul a lăsat de înțeles că planurile s-ar putea schimba.
Casa Regală a Marii Britanii va fi reprezentată de Prințul moștenitor Charles și fiul său William.
Va fi prezentă și activista suedeză pentru protejarea climei, Greta Thunberg, al cărui protest individual (refuza să meargă la școală vinerea, pentru a protesta în fața Parlamentului de la Stockholm) a inițiat mișcarea „Fridays For Future”.
La COP26 au fost eliberate în total 250 de mii de acreditări (BBC).
Oamenii de știință spun că limitarea încălzirii la 1,5C ar necesita ca emisiile globale să scadă cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero net până în 2050.
Este ceea ce s-a decis în 2016, când au intrat în vigoarea Acordurile de la Paris.
Angajamentele actuale ale țărilor ar duce însă la creșterea emisiilor cu 16% până în 2030.
Se așteaptă ca țările dezvoltate să doneze în jur de 100 de miliarde de dolari, pentru a sprijini economiile națiunilor sărace în această tranziție.