Linkuri accesibilitate

„Prin vama moldovenească se face contrabandă practic cu orice” (Newsmaker)


Revista presei de la Chișinău.

  • În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, a comunicat că la momentul de față în Republica Moldova sunt în evidență peste 11 mii de cazuri active de infecție cu Covid-19. Dintre acestea, peste 9 mii de persoane se tratează la domiciliu, fiind vorba de „cazuri ușoare” sau de persoane asimptomatice. Potrivit dnei Dumbrăveanu, au fost înregistrate „doar câteva cazuri” de deces al persoanelor care se tratează acasă. Pe de altă parte, au fost înregistrate și refuzuri de spitalizare, a spus ministra, fără a concretiza cifrele. Ea a adăugat că în spitale sunt internate 2291 de persoane, dintre care circa 6 la sută sunt „cazuri extrem de grave”. Rata fatalității în Republica Moldova este acum de 2,6 decese la 100 de cazuri, „un indicator foarte bun”, și care „este în descreștere”, potrivit Vioricăi Dumbrăveanu.
  • Portalul AGORA scoate în evidență faptul că și de această dată – în cadrul interviului ei pentru TVR Moldova - ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a evitat, practic, să estimeze o cifră a costului tratamentului suportat de persoanele cu Covid-19 care se lecuiesc la domiciliu. Contrazicând-o pe predecesoarea sa în postul de ministră, care a declarat că tratamentul la domiciliu pentru o persoană cu Covid depășește 2000 de lei, Dumbrăveanu a spus că „acasă rămân cei cu forme asimptomatice și cu forme ușoare, care nu implică tratamente specifice”. Deci, „nu este vorba de mii de lei”, a spus ministra, susținând că „pacienții care se tratează de forme ușoare ale COVID-19 la domiciliu” ar avea cheltuieli în fond pentru paracetamol și Vitamina C.
  • Vitali Andrievski combate, pe AVA.MD ideea unor experți și politicieni, potrivit cărora alegerile prezidențiale vor provoca divizarea cetățenilor R.Moldova pe axa „Est-Vest”. Analistul este de părere că această teză este învechită, iar societatea moldovenească a depășit demult perioada divizării geopolitice primitive. Iar asta pentru că Rusia și-a pierdut atractivitatea pe care a avut-o în primii ani ai aflării lui Putin la putere, nu mai există dependența de odinioară față de carburanții rusești, că numărul cetățenilor pro-ruși în R.Moldova este în scădere, că nu au mai rămas politicieni din prima linie care să-și dorească sincer să fie împreună cu Rusia, că printre liderii politici nu sunt rusofobi și, cel mai important, mulți cetățeni au început să înțeleagă că, între modelul autoritar cu înclinații polițienești al Rusiei și un Occident democratic, alegerea trebui făcută în favoarea Uniunii Europene. Ca drept urmare, crede Andrievski, a apărut o nou linie de demarcare – între trecut și viitor.
  • Într-o emisiune produsă de COTIDIANUL lidera PAS, Maia Sandu, susține că ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a solicitat deschiderea a 100 de secții de votare în Federația Rusă. „În momentul în care se încearcă de la 8.000 de alegători reali și participanți în aceste alegeri să se crească la 100 de secții de votare înmulțite la 5.000 de buletine, imaginați-vă ce înseamnă asta. Noi vrem o decizie corectă din partea CEC. Noi vrem ca toți cetățenii din diaspora să poată vota, indiferent dacă sunt din țări din Est sau din Vest. Dar noi vrem ca aceste decizii să fie corecte. Înregistrările prealabile trebuie verificare, să se vadă dacă sunt sau nu reale”, a spus Maia Sandu. „Dacă sunt falsificate, trebuie sancționați toți cei care au făcut aceste înregistrări și calculele să se facă în funcție de numărul de participanți la alegerile precedente și înregistrările prealabile reale”, a declarat lidera opoziției. Ea a subliniat că, în cazul în care CEC nu va respecta proporțiile, va fi un semn clar că membrii Comisiei fac jocul politic al socialiștilor.
  • „În Moldova se pregătește otrăvirea în masă a opoziției cu «Noviciok»”, susține Serghei Tkaci pe IZBORSK, unde scrie că aceasta ar fi necesară Occidentului „pentru a declara că alegerile prezidențiale au fost falsificate”. Autorul invocă apelul prin care ambasadorul american Dereck J. Hogan a cerut autorităților de la Chișinău să asigure un proces electoral liber și echitabil, și după care, potrivit lui Tkaci, declarațiile politicienilor din opoziție despre posibila falsificare a alegerilor „au început să curgă ca din cornul abundenței”. Încercând să-și argumenteze afirmațiile, comentatorul amintește presupusa intoxicare cu mercur al liderilor PAS și Platformei DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, în perioada alegerilor parlamentare din 2019. „În lumina celor ce se întâmplă în jurul liderului opoziției ruse, (Aleksei) Navalnîi, putem presupune că scenariu otrăvirii opoziționiștilor moldoveni se află, de asemenea, în lucru. (...) Și o asemenea evoluție a evenimentelor nu ar trebui să surprindă pe nimeni, de vreme ce experții combină demult două evenimente într-unul singur – alegerile din Belarus și presupusa otrăvire a lui Navalnîi de către serviciile secrete ruse”, insistă analistul de la „Izborski Klub”.
  • Într-un editorial pentru JURNAL TV, Alex Cozer observă că sintagma „fraudarea alegerilor” este tot mai des folosită de politicienii moldoveni – fie din opoziție, fie de la putere, doar că o aplică contexte diferite. În timp ce opoziția îl acuză pe Igor Dodon și Guvernul său că ar pregăti fraudarea scrutinului prezidențial, ceilalți se arată extrem de deranjați de acuzații. Și au de ce, consideră jurnalistul. „Pentru că e greu de crezut că și de această dată comunitatea internațională va putea trece cu vederea desfășurarea incorectă a unui scrutin prezidențial. Mai ales în contextul a ce se întâmplă astăzi în Belarus, țară care are doar de ales între a scăpa de Lukașenko sau a fi izolată total pe plan extern în următorii ani”, argumentează Alex Cozer, subliniind că, spre deosebire de dictatorul de la Minsk, Dodon nu ar avea nicio șansă de supraviețuire politică în condițiile în care R.Moldova va pierde în acest an cu 7-8% din PIB, iar relațiile cu Occidentul sunt înghețate aproape în totalitate.
  • NEWSMAKER scrie că prin vama moldovenească se face contrabandă practic cu orice, o mulțime dintre schemele aplicate cu acest scop fiind inventate chiar de vameși. Din această cauză, statul pierde în fiecare an miliarde de lei, deși fiecare șef nou al Serviciului Vamal promite că va dezrădăcina această practică murdară. Corupția, însă, continuă să înflorească, iar vama își menține stabil locul în top-3 al celor mai corupte instituții ale statului, constată portalul, adăugând că alte fenomene nocive – cumătrismul și impunitatea își spun cuvântul – vameșii prinși cu mită rămân la serviciu. În consecință, NewsMaker, a analizat cum funcționează schemele de la vamă, pentru ce sunt reținuți vameșii, câți bani aduce vama oficial în buget și de ce mediul de afaceri continuă să plătească mită.
  • NEWSMAKER le propune cititorilor săi să-și imagineze două hectare de flori, dintre care cele mai multe sunt gladiole. 800 de soiuri, dintre care unele sunt de colecție. Și toată această frumusețe înflorită nu se află undeva în Olanda, ci aici în Moldova, în regiunea Edineț, precizează portalul, prezentând familia Victor și Diana Grib, care cultivă aceste flori. Și nu numai le crește, ci se ocupă și de selecționarea acestora. În acest peisaj, Victor Grib le-a povestit jurnaliștilor de la NewsMaker cum a ajuns să trăiască o viață înflorată, dacă este profitabil să te ocupi în R.Moldova de selecție, de ce noile soiuri de gladiole sunt brevetate în Rusia și nu pe loc și de ce nu vrea să se lanseze în „marile afaceri”.
  • ZIARUL DE GARDĂ a aflat că singura amendă în cazul de la Hiliuți, raionul Râșcani, unde un deputat, președintele de raion și primarul satului au inaugurat festiv toaleta școlii din localitate, a fost aplicată directoarei instituției de învățământ. Solicitat de ZdG, șeful Centrului Național de Sănătate Publică Bălți, Veaceslav Chislari, a comunicat că directoarea a primit o amendă în mărime de 20 de unități contravenționale, adică exact o mie de lei. „Au fost pe loc inspectori, agenți constatatori, au examinat situația, circumstanțele în care au avut loc evenimentele și au constat admiterea unor încălcări – admiterea în instituția școlară a persoanelor fără mască și nerespectarea distanței sociale”, spune Chislari, care a precizat că nicio altă persoană nu a fost sancționată pentru participarea la „eveniment”.
  • ZIARUL NAȚIONAL citează informații conform cărora, un sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA, realizat în august și care ar urma să fie dat publicității în viitorul apropiat, ar credita-o pe Maia Sandu cu șanse de victorie asupra lui Igor Dodon, în turul II al alegerilor prezidențiale din noiembrie. „Maia Sandu ar învinge în turul II la o diferență de 5% în fața lui Dodon. Se mai vorbește că staff-ul lui Dodon este în panică”, scrie un canal de Telegram apropiat fostului consilier prezidențial, Mark Tkaciuk.

XS
SM
MD
LG