Linkuri accesibilitate

Deputații de opoziție cer Procuraturii să investigheze ultimele privatizări de imobile din Chișinău


Clădirea Guvernului

Pentru a le cumpăra pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar peste câteva luni au solicitat privatizarea lor, au invocat autorii demersului.

În urma investigațiilor jurnalistice despre privatizarea unor clădiri din centrul Chișinăului, inclusiv Casa Presei, câțiva deputați ai Blocului ACUM au cerut Procuraturii Generale să deschidă un dosar penal, spunând că privatizările s-ar fi făcut ilegal, prin escrocherie, cu implicarea funcționarilor de rang înalt.

Privatizări „cu dedicație”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct


Privatizările despre care deputații Blocului ACUM pretind că ar fi ilicite s-au făcut la începutul acestui an. În demersul adresat Procuraturii, deputații fac referinţă la o recentă investigaţie realizată de RISE Moldova care arată că fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Iar pentru a le cumpăra pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar peste câteva luni au solicitat privatizarea lor.

Jurnaliștii de la RISE au constatat că în spatele tranzacțiilor s-ar afla același grup de persoane, fie că sunt proprietarii reali, fie niște interpuși. Fosta cantină a Guvernului a fost vândută cu doar 9 milioane de lei. De la privatizarea a peste 15 la sută din toată Casa Presei statul a încasat circa 16 milioane de lei. Iar vila cu statut de monument istoric a fost cedată cu 1,7 milioane de lei. Experta în imobiliare Olga Vorobiova, citată în investigaţie, crede că statul putea obține venituri duble şi chiar triple din tranzacţia acestor bunuri.

Anunțând că deputaţii ACUM au cerut Procuraturii să pornească un dosar penal pe aceste privatizări, deputatul Alexandru Slusari a scris pe pagina sa de Facebook: „A fost aplicată o schemă de escrocherie cu implicarea funcționarilor de rang înalt, când mai multe obiecte imobiliare de proprietate publică din centrul capitalei au fost transmise în locațiune cu câteva luni înainte privatizării în vederea micșorării artificiale a prețurilor de înstrăinare. Fără niciun concurs de selectare a locatarului”.

O schemă minunată de corupție în detrimentul intereselor statului

Slusari a făcut referinţă şi la un regulament potrivit căruia, în cazul privatizării bunurilor luate în arendă, actul de evaluare al acestora e prezentat de locatar, adică de persoana care are dreptul exclusiv de a privatiza bunurile și nu are nici un interes să plătească mai mult. „O schemă minunată de corupție în detrimentul intereselor statului”, afirmă Slusari.

Procuratura Generală nu a recepționat deocamdată demersul deputaților, ne-a spus procuroarea Maria Vieru, responsabilă de mass-media.

Ion Preașca
Ion Preașca

Jurnalistul Rise Moldova Ion Preaşca, autorul investigaţiei despre privatizarea acestor bunuri, consideră că există suficiente motive ca Procuratura să iniţieze o investigaţie:

„Să vadă cum au avut loc toate aceste proceduri, fiindcă din punct de vedere al legii parcă s-au respectat anumite proceduri, dar în realitate există dubii că persoanele care figurează ca proprietari de firme sunt beneficiarii reali şi că au avut aceşti bani pentru a cumpăra aceste active. La o verificare a fluxurilor financiare cred că orice instituţie – FISC, Procuratură, CNA – poate depista că aceste privatizări au suport corupţional şi sunt în mare parte privatizări cu dedicaţie.

A stat cantina Guvernului 10 ani şi nu se vindea şi iată, într-o lună de zile, s-a găsit cumpărător. E foarte suspect. Sunt companii, agenţi economici care ani de zile închiriază spaţii şi nu privatizează. Iar în acest caz companiile au fost create într-o zi, peste câteva luni au luat în chirie şi într-o lună şi ceva au privatizat. Îmi pare suspicioasă operativitatea cu care s-au realizat aceste procese.”

Nu este prima dată când autorităţile sunt suspectate că ar privatiza cu dedicaţie bunuri ale statului în urma unor concursuri aranjate sau trucate.

Tot la începutul acestui an s-a aflat că Guvernul a vândut pe furiş cea mai mare companie de stat, Tutun-CTC, la un preţ modest de sub 10 milioane de lei. Această privatizare a fost precedată de cea a companiei AIR Moldova, tranzacție criticată de experți și de opoziție pentru că ar fi un element al procesului de legalizare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar, prin amnistierea capitalurilor.

XS
SM
MD
LG