Linkuri accesibilitate

Procesul Pelicot, din Franța, amenință „cultura violului”


Gisele Pelicot le mulțumește susținătorilor adunați la tribunalul din Avignon, în sudul Franței, pe 17 septembrie. Ea a decis să renunțe la anoninmitate pentru a-și face public cazul: zeci de bărbați au fost invitați de soțul ei să o violeze când era inconștientă.
Gisele Pelicot le mulțumește susținătorilor adunați la tribunalul din Avignon, în sudul Franței, pe 17 septembrie. Ea a decis să renunțe la anoninmitate pentru a-și face public cazul: zeci de bărbați au fost invitați de soțul ei să o violeze când era inconștientă.

În Franța, cazul Giselei Pelicot provoacă în aceste zile o discuție amplă, pe alocuri nervoasă, despre viol. Timp de aproape un deceniu, soțul ei o droga și invita zeci de bărbați din apropiere să o violeze, în timp ce era inconștientă. Femeia vrea, acum, să „întoarcă rușinea” înapoi spre violatori.

O femeie de 72 de ani, Gisele Pelicot, se judecă cu bărbatul cu care a fost căsătorită aproape 50 de ani.

Între 2011 și 2020, soțul ei, Dominique Pelicot, a drogat-o și a invitat bărbați necunoscuți, cu zecile, să o violeze, în timp ce era inconștientă. Dovezile au fost descoperite de poliție accidental, după ce bărbatul a fost prins că le făcea poze pe sub fustă altor femei, iar dispozitivele lui electronice au fost percheziționate.

Când a fost chemată la poliție și i s-au arătat mii de fotografii și filmări cu ea în ipostaze sexuale cu zeci de alți bărbați, Gisele a spus că nu-și amintește absolut nimic. Totul se întâmplase în timp ce era sedată medical de soțul ei.

Peste 83 de bărbați sunt supectați în acest caz, iar 50 dintre ei au fost aduși în fața justiției.

„Fac lucrul acesta pentru toate femeile care ar putea să nu fie niciodată recunoscute ca victime”, spune Gisele Pelicot.

Făcând cazul său public, Gisele Pelicot respinge rușinea - factorul care face multe victime să nu raporteze cazurile de viol. Spune că nu se va ascunde, deși în suflet are „un câmp de ruine”.

„Preiau din nou controlul asupra propriei mele vieți. Multe femei nu au dovezi. Eu am dovezile lucrurilor prin care am trecut”, a declarat Pelicot. Fostul său soț a fotografiat și a filmat violurile, păstrând foldere meticuloase cu aceste abuzuri.

Gisele Pelicot are 72 de ani și și-a petrecut aproape două treimi din viață cu cel care a sedat-o pentru a viola împreună de zeci de alți bărbați.
Gisele Pelicot are 72 de ani și și-a petrecut aproape două treimi din viață cu cel care a sedat-o pentru a viola împreună de zeci de alți bărbați.

Pentru prima oară după două săptămâni de proces, începând din 18 septembrie, fotografiile și înregistrările video din timpul violurilor sunt arătate în tribunal. Ele vor fi prezentate de fiecare dată când un inculpat este adus în fața judecătorului.

„Ce face această femeie e într-un fel tortură. E traumă”, spune psihologa Muriel Salmona despre decizia lui Gisele de a-și retrăi în văzul publicului anii de abuz la mâna propriului soț.

„Dar e o decizie foarte personală. Nu ne putem aștepta la asta de la toată lumea”, punctează ea.

Activiștii pentru drepturile femeilor speră că acest caz va trezi o țară încă profund misogină, unde doar 6% din cazurile de viol raportate duc la o urmărire penală.

„Femei furioase”, se declară protestatarele din Paris, însoțite de aliați din rândul bărbaților, la 14 septembrie, la o adunare prilejuită de cazul Pelicot.
„Femei furioase”, se declară protestatarele din Paris, însoțite de aliați din rândul bărbaților, la 14 septembrie, la o adunare prilejuită de cazul Pelicot.

„Acest caz demontează mitul că violatorul trebuie să fie un psihopat… acești bărbați au violat pentru că erau siguri că au impunitate”, consideră Celine Piques, activistă feministă. Dintre miile de bărbați care au văzut anunțul postat online de Dominique Pelicot, niciunul nu a informat autoritățile.

Mulți dintre cei care au violat-o pe Gisele spun că nu-și consideră faptele a fi viol, pentru că femeia „le-a fost oferită” de soțul ei, deși, în fapt, consimțământul nu poate fi acordat de o altă persoană.

„Pentru mine, violul e când ataci pe cineva de pe stradă. Eu nu am inimă de violator”, susține unul dintre inculpați.

Cazul Pelicot

În 2020, viața lui Gisele Pelicot a fost complet dată peste cap. Atunci, soțul ei, Dominique, cu care era căsătorită de aproape 50 de ani, a fost prins făcând poze femeilor pe sub fustă.

Când poliția l-a reținut și i-a percheziționat dispozitivele electronice, a descoperit mii de imagini și clipuri video cu Gisele adormită, dezgolită, în timp ce era violată de zeci de bărbați.

Se pare că Dominique îi administra în secret tranchilizantele Temesta în mâncare, pentru a o adormi, iar apoi invita bărbați din zonă, pe net, ca să-i violeze soția.

Acestor bărbați le spunea să nu se parfumeze și să vorbească în șoaptă, ca să n-o trezească. Un expert consideră că Gisele era „mai aproape de o stare de comă decât de somn”.

Totul s-a întâmplat timp de aproape un deceniu, între 2011 și 2020, în comuna Mazan, de lângă Avignon, în sudul Franței.

Gisele spune că nu a știut nimic, toți acești ani, pentru că era inconștientă de fiecare dată.

„Nu mi-am dat consimțământul nici o secundă, nici lui Pelicot, nici celorlalți bărbați”, a declarat la tribunal Gisele Pelicot.

Mazan este o comună liniștită, cu o comunitate destul de strânsă. Dominique Pelicot a racolat zeci de bărbați din Mazan și din localitățile din împrejurime pentru a-i viola soția.
Mazan este o comună liniștită, cu o comunitate destul de strânsă. Dominique Pelicot a racolat zeci de bărbați din Mazan și din localitățile din împrejurime pentru a-i viola soția.

Procesul împotriva celor acuzați de viol a început pe 2 septembrie, la Avignon. Dominique s-a aflat mai întâi la spital, cu o posibilă infecție renală, dar s-a prezentat la judecată, într-un final.

Dintre cele peste 200 de violuri de care se știe, cu peste 83 de suspecți, 50 au fost identificați și aduși în fața justiției. Sunt oameni de rând, din comunitatea locală: un pompier, un jurnalist, un antreprenor, un operator de stivuitor, un asistent medical, un consultant IT.

Au între 26 și 74 de ani. Unii erau căsătoriți și au copii. Unii dintre ei au și boli cu transmitere sexuală, cu care au infectat-o pe Gisele.

Cu toții au venit de bunăvoie în casa cuplului.

Unul dintre ei era chiar un vecin, pe care Gisele l-a salutat pe stradă ani întregi, neștiind că bărbatul a violat-o de-a lungul anilor, în timp ce ea era inconștientă.

Dominique a participat la violuri, le-a filmat și a încurajat bărbații să o degradeze verbal pe Gisele.

„Sunt un violator, la fel ca ceilalți din această încăpere”, a declarat Dominique Pelicot la tribunal, adăugând că „toți știau”. Doar 15 dintre suspecți s-au declarat vinovați.

„Cine doarme nu consimte”, transmite un tânăr de la un protest din Rennes, în nordul Franței, 14 septembrie.
„Cine doarme nu consimte”, transmite un tânăr de la un protest din Rennes, în nordul Franței, 14 septembrie.

Inculpații spun că nu știau că Gisele nu consimțea și că li s-a spus că vor participa la fantezia cuplului. „Credeam că este parte din joc”, a spus unul din ei, recunoscând că i s-a părut ciudat că odată, când Gisele a început să se miște, soțul ei i-a cerut lui să plece imediat. Unii s-au întors chiar și de șase ori. Soțul insistă că bărbații știau exact la ce participau.

Doar o mână bărbați au refuzat, de-a lungul anilor, să participe la violuri, odată ce au văzut situația din casa soților Pelicot, dar niciunul nu a informat autoritățile.

Unul dintre bărbați a încercat chiar să repete metoda pe propria soție. El și-a violat soția de cel puțin 12 ori, iar Dominique Pelicot a participat la viol de zece ori.

„Sunt în închisoare și o merit. Ceea ce am făcut este oribil. Sunt un criminal și un violator. Vreau o pedeapsă dură”, spune Jean-Pierre M., bărbatul în cauză.

Ani întregi, Gisele a suferit fizic în urma acestor violuri, dar nu știa ce i se întâmplă. Dominique a mers cu ea la medici pentru problemele ginecologice și cu memoria - efecte secundare ale medicamentului pe care el i-l administra - în timp ce, în secret, continua să o violeze. În tot acest timp, ea îl considera un soț de încredere și un tată extraordinar.

Schiță din tribunal, cu Gisele Pelicot și fostul său soț, Dominique.
Schiță din tribunal, cu Gisele Pelicot și fostul său soț, Dominique.

Între timp, au ieșit la lumină două cazuri din trecutul lui, o anchetă de viol din 1991 și alta din 1999.

Cei doi soți, care se căsătoriseră la 21 de ani, au divorțat în august.

Ei au împreună trei copii și șapte nepoți. Ancheta a dezvăluit că Dominique avea în calculatorul său și imagini cu fiica sa, Caroline, goală și adormită, ca și cu cele două nurori ale sale. Dominique susține că nu și-a atins niciodată copiii sau nepoții, însă familia are dubii și în această privință.

El spune că îi pare rău pentru ce a făcut și că își iubește fosta soție, dar că nu și-a putut ține în frâu dependența și perversiunile formate din abuzurile pe care el însuși le-a îndurat la o vârstă fragedă (ar fi fost el însuși violat, a spus la proces).

Procesul ar trebui să se încheie în decembrie. Dacă vor fi găsiți vinovați, unii dintre bărbați ar putea primi pedepse de până la 20 de ani în închisoare.

„Tot ce-și dorește ea este ca toate acestea să nu fie în van”, spune Antoine Camus, avocatul lui Gisele Pelicot.

Susținerea publicului versus avocații inculpaților

Publicul și-a arătat, încă de la început, susținerea pentru Gisele Pelicot. Ea a ales să-și dezvăluie public identitatea, pentru ca toți inculpații să fie, la rândul lor, numiți public - ea argumentează că lor ar trebui să le fie rușine, nu ei.

Dacă Gisele Pelicot n-ar fi decis să renunțe la dreptul său la anonimitate, aceste detalii nu ar fi fost cunoscute publicului. Ea a decis să permită redarea în tribunal a clipurilor video cu violurile la care a fost supusă, cu condiția ca copiii ei să poată părăsi sala de judecată în acele momente.

„Trupurile noastre nu sunt obiecte. Cu toate suntem Gisele”, este mesajul unei protestatare la o demonstrație din Rennes, în nordul Franței, 14 septembrie.
„Trupurile noastre nu sunt obiecte. Cu toate suntem Gisele”, este mesajul unei protestatare la o demonstrație din Rennes, în nordul Franței, 14 septembrie.

Mai mult, Gisele dorește să atragă atenția asupra folosirii drogurilor pentru a supune o persoană inconștientă la acte sexuale la care nu consimte. Una dintre fiicele sale, Caroline Darian, a înființat asociația „M’endors Pas” - „Nu mă seda”, pentru a informa publicul despre acest fenomen. Conform BBC, peste 1.229 de oameni din Franța sunt bănuiți a fi victimele sedării fără consimțământ, adesea la mâna apropiaților.

Intrând în tribunal, Gisele se prezintă zilnic cu capul sus, în timp ce oamenii strânși la intrare o aplaudă.

Mii de oameni au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în mai multe orașe din Franța, arătându-și susținerea pentru Gisele Pelicot. Pe unele pancarte, ei transmit mesajul „Victime - vă credem. Violatori - vă vedem”.

„Îi mulțumim de o mie de ori pentru curajul ei enorm”, spune activista feministă Fatima Benomar.

„Cultura Violului: Cât timp până când vă veți deschide ochii?”, scrie pe o pancartă din fața tribunalului din Marsilia.
„Cultura Violului: Cât timp până când vă veți deschide ochii?”, scrie pe o pancartă din fața tribunalului din Marsilia.

„Când am citit știrea, am fost dezgustat, chiar dezgustat să fiu bărbat”, mărturisește un tânăr fermier, Stephane Boufferet.

Gisele Pelicot s-a transformat, peste noapte, dintr-o pensionară oarecare într-o emblemă a feminismului în Franța. Însă asta nu înseamnă că, înăuntrul sălii de tribunal, este ușor.

„De când am intrat în această sală, m-am simțit umilită. Am fost făcută alcoolică. Mi s-a spus că am fost complicele d-lui Pelicot”, a spus Gisele.

În timp ce fostul soț, Dominique, și-a recunoscut vinovăția, avocații celorlalți inculpați încearcă să dovedească că bărbații nu știau că o violau pe Gisele. Unul dintre avocați a spus că „sunt violuri și violuri”.

„Bărbații aceștia sunt niște degenerați. Au violat… Când vezi o femeie adormită în pat, nu stai să te întrebi dacă nu e ceva în neregulă? Chiar dacă a durat trei minute sau o oră, violul e viol”, a răspuns Gisele

Demonstrație în fața tribunalului din Marsilia, în semn de susținere pentru Gisele Pelicot, 14 septembrie.
Demonstrație în fața tribunalului din Marsilia, în semn de susținere pentru Gisele Pelicot, 14 septembrie.

„Este foarte important să vorbim despre cultura violului”, spune Anna Toumazoff, una dintre organizatoarele unui protest de solidaritate cu Gisele. „După șapte ani de #MeToo, știm că nu există o victimă specială, realizăm colectiv că nu există un violator special”.

Mulți oameni și-au declarat suportul pentru Gisele Pelicot pentru că ea arată că și „o victimă perfectă” poate păți astfel de lucruri: o femeie în vârstă, liniștită, cunoscută în comunitate pentru că participa la cor - și, mai important, o mamă, o bunică, o soție.

Multe argumente care încearcă să pună la îndoială credibilitatea unei victime - adesea, cu succes - nu rezistă în acest caz.

„Cultura violului prezintă greșit unele aspecte: spune că victima și-a cerut-o, că n-ar fi trebuit să facă una sau alta. Dar în acest caz, nu se poate da vina în niciun aspect pe victimă: avem toate dovezile, mărturiile, video, foto… E clar că o victimă adormită sau drogată chiar până la pragul comei nu poate consimți”, explică psihologa Muriel Salmona.

Acest lucru nu oprește însă avocații inculpaților de a încerca să convingă judecătorul că Gisele ar fi fost conștientă în timpul violurilor și că „ar fi participat la joc”.

„Va trebui să lupt până la sfârșit”, spune Gisele Pelicot.

Eșecul mișcării #MeToo în Franța

Franța nu este cunoscută pentru feminismul său, cel puțin în secolul XXI. Acum șapte ani, când mișcarea socială #MeToo a luat avânt în SUA, aducând la cunoștința publicului multe cazuri de abuz, hărțuire sexuală și viol, notabil ale producătorului Harvey Weinstein, francezii nu au părut convinși.

Starurile filmului francez s-au declarat „imune” mișcării care trage la răspundere abuzatorii. În special femeile s-au declarat a fi împotriva mișcării, cazuri notabile fiind Catherine Deneuve și Brigitte Bardot, actrițe cunoscute pentru unele viziuni de dreapta - chiar de extremă-dreapta, în cazul lui „BB”.

O protestatară din Paris amintește că, în Franța, are loc un viol odată la șase minute.
O protestatară din Paris amintește că, în Franța, are loc un viol odată la șase minute.

„Violul e o crimă, dar încercarea de a seduce pe cineva, chiar și persistent nu este viol, iar să fii un gentleman nu e un atac macho”, declara o scrisoare deschisă semnată în 2018 de 100 de femei faimoase din Franța, în frunte cu Deneuve. Reacția altor femei a fost că semnatarele sunt blocate în mentalitatea anilor ‘60 și ‘70.

Încet, dar sigur, lupta împotriva patriarhatului violent a prins teren și în Franța, inclusiv în lumea divertismentului și artei.

Cunoscutul actor Gerard Depardieu, care a fost acuzat de abuzuri sexuale pe platourile de filmare a două pelicule, în 2014 și 2021, se va prezenta în fața tribunalului luna viitoare. În 2020, actorul a fost găsit vinovat de violul tinerei actrițe Charlotte Arnould în 2018. Un alt cap de acuzație, pentru un abuz din 2007, a fost abandonat pentru că fapta s-a prescris.

Actrița și regizoarea Judith Godreche a intrat de la o vârstă fragedă sub lumina reflectoarelor. Ea a fost manipulată ușor, ca adolescentă, de bărbați mai bătrâni și influenți. Nimeni nu a încercat să o ajute, deși mulți știau ce se întâmpla, spune ea.
Actrița și regizoarea Judith Godreche a intrat de la o vârstă fragedă sub lumina reflectoarelor. Ea a fost manipulată ușor, ca adolescentă, de bărbați mai bătrâni și influenți. Nimeni nu a încercat să o ajute, deși mulți știau ce se întâmpla, spune ea.

În 2024, însă, actrița Judith Godreche a acuzat public doi regizori de film de abuzuri serioase: Benoit Jacquot, că ar fi violat-o când avea 14 ani, și Jacques Doillon, că ar fi abuzat-o tot pe când era minoră, în văzul propriei partenere, Jane Birkin.

Ea spune că mulți oameni din industria filmului din Franța au înțeles cum o manipulau, pe când era adolescentă, bărbații de vârstă mijlocie și cu mai multă putere, dar nici un adult nu a încercat să o ajute. „Omerta (mafia) din industria aceasta e încă atât de puternică”, a declarat actrița.

După aparenta lipsă de impact a mișcării #MeToo în rândul starurilor de cinema franceză, tragerea la răspundere a abuzatorilor a trecut în tărâmul politc.

Sandrine Josso, o senatoare franceză, a acuzat un coleg că a drogat-o cu intenția de a o viola. Ea s-ar fi dus acasă la senatorul Joel Guerriau, să-l felicite pentru realegere, în toamna anului trecut.

El i-a oferit o băutură „neobișnuit de dulce”, în care era pudră ecstasy, un drog chimic „de petrecere”, și a încercat să o facă să-și piardă cunoștința. Josso a înțeles rapid ce i se întâmplă și a reușit să plece cu un taxi, chiar dacă Guerriau a urmărit-o până la ușa mașinii.

Senatoarea franceză a dorit ca evenimentul să devină un exemplu și să aducă la cunoștința femeilor ce se poate întâmpla. Despre cazul lui Gisele Pelicot, Josso spune că „arată cât de înapoiați suntem”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG