Mai mulți agricultori, deținători de uscătorii sau mori, susțin că o lege intrată în vigoare la începutul acestui an ar putea să le compromită afacerile. E vorba de o normă ce a majorat suma asigurării pentru așa-numitele obiective industrial-periculoase, inclusiv pentru morile sau uscătoriile de fructe. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul Comisiei parlamentare pentru agricultură.
Urmare a modificărilor operate în legislație, antreprenorii care au în proprietate obiective industrial-periculoase sunt obligați să dețină polițe de asigurare a acestor obiective pentru eventuale despăgubiri în caz de incidente. În funcție de categorie, sumele variază între cinci și o sută de milioane de lei anual. Fără a pune la îndoială necesitatea responsabilizării mediului de afaceri, mai mulți agricultori susțin că s-au pomenit afectați de modificările legislative.
De exemplu, proprietarul unei mori sau a unui depozit de păstrare a făinii fără ambalaj este obligat, la fel ca și un om de afaceri ce administrează o benzinărie sau o secție de prelucrare a petrolului, să achite o primă de asigurare de răspundere în sumă de 50 de milioane de lei. Și asta pentru că, potrivit legii, moara este inclusă în categoria obiectivelor periculoase de gradul II. Mai mulți agricultori cu care am stat de vorbă, dar care au ezitat să-și facă publică identitatea, spun că nu au fost consultați înainte de adoptarea modificărilor legislative și nici nu este limpede dacă a fost analizat impactul acestor schimbări.
Deputatul Igor Munteanu a înregistrat în Parlament un proiect de lege care ar revizui cerințele puse în fața agricultorilor, astfel încât primele de asigurare să fie flotante, și nu fixe, cum este prevăzut astăzi în legislație.
„S-a stabilit un preț fix pentru asigurare, fără ca să se facă o analiză de impact. (…) În al doilea rând, este prezentă și o chestiune de ambiguitate, pentru că prevederile adoptate în legea 116 din 2012 permite interpretarea contradictorie a prevederilor legate de asigurări. Pe de o parte, companiile și asiguratorii interpretează norma în sensul deținerii unui contract per întreprindere, pe când autoritățile care verifică, controlorii, pot interpreta norma în sensul în care fiecare obiectiv trebuie să aibă propriul contract. Asta a crescut costurile de management al companiilor. Multe dintre acestea sunt pur și simplu sancționate când cineva vrea să genereze niște bani pentru propria familie etc”.
În nota informativă prezentată de deputatul Igor Munteanu se precizează că „practica de asigurare a prejudiciilor aduse persoanelor terțe este una internațională și nu poate fi pus la îndoială beneficiul unor asemenea servicii, însă modificările legale urmau să fie făcute după consultări cu mediu de afaceri și după efectuarea unei analize a impactului normelor asupra activității de întreprinzător”.
De-a lungul anilor, constată directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, autoritățile și-au făcut o obișnuință din a nu apleca urechea la necesitățile agricultorilor, iar această atitudine nu s-a lăsat fără consecințe. Instituirea monopolurilor, împărțirea mijloacelor din fondul de subvenționare pe criterii politice sau exporturi favorizate în funcție de loialitate, sunt doar câteva dintre acțiunile care descurajează fermierii, spune Vasile Mîrzenco.
„Ce fel de obiect periculos este o moară? Sau o uscătorie la fel, chiar dacă funcționează pe bază de gaz natural? Ele sunt construite doar în bază de proiecte moderne din punct de vedere tehnic, bine calculate. Din punct de vedere al cărui factor de risc ele sunt considerate periculoase? Eu înțeleg o benzinărie care sunt construite la tot pasul, or, eu nicăieri în lume nu am văzut așa densitate de benzinării”.
Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, expertul în agricultură, Viorel Chivriga, sugera că atunci când guvernanții iau decizii ce afectează mediul de afaceri, de fapt, își dau cu stângul în dreptul. Și asta pentru că nemulțumirile antreprenorilor demonstrează că, de fapt, statul este un administrator ineficient, care nu-și onorează propriile angajamente.
„Se face prea puțin pentru a crea niște condiții ca economia să respire liber. Declarațiile sunt declarații, dar faptele sunt diferite. Probleme în sectoarele economiei au existat și există. Deci, se face prea puțin ca ele să fie eliminate. În același timp, comunitatea de afaceri trebuie să simtă suportul statului sau, în cel mai rău caz, statul prin birocrații pe care îi are și pe care îi crește atât de grijuliu să n-o împiedice să-și desfășoare activitatea. Și trebuie să ținem cont de faptul că avem concurenți în afară care sunt destul de tari. Suntem vecini cu Ucraina, un stat cu un potențial enorm, dar ucrainenii preiau de la noi practicile bune și ne dau gratis practicile proaste, deci anumite scheme care sunt tutelate de către funcționarii instituțiilor de stat...”
Experții cu care am stat de vorbă sugerează că guvernanții nu ar trebui să neglijeze un sector atât de important cum este agricultura. Ei admit că fermierii ar trebui să pună umărul la rezolvarea problemelor din domeniu, însă soluțiile sunt în ograda autorităților centrale.