Linkuri accesibilitate

Proiectul declarației finale a summit-ului UE confirmă statutul de candidat pentru Ucraina și R. Moldova


Un proiect al declarației finale a summit-ului Uniunii Europene din 23-24 iunie propune ca Ucraina și R. Moldova să primească statutul de candidat la aderare.

În documentul văzut de radio Europa Liberă se precizează: „Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidat Ucrainei și Republicii Moldova”, adăugând că Georgiei i se va acorda același statut odată ce Tbilisi îndeplinește o serie de condiții.

„Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”, se mai arată în proiectul de declarație, care datează din 21 iunie.

Comisia Europeană a recomandat acest statut pentru Ucraina și R. Moldova, dar decizia finală revine exclusiv liderilor de state și guverne din țările membre și trebuie luată cu unanimitate. În acest moment nu se întrevede posibilitatea ca vreuna din țările membre să se opună.

Liderii UE vor mai discuta planul francez de creare a unei Comunități Politice Europene și impunerea de noi sancțiuni Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina, inclusiv posibilitatea de a vinde averile sechestrate.

„Vom continua să discutăm noi sancțiuni, inclusiv să consolidăm aplicarea celor existente și a preveni eludarea lor”, se arată în document, adăugând că blocul rămâne „decis” să ofere în continuare sprijin militar Ucrainei și să „mărească rapid” acest sprijin.

Proiectul de declarație finală reafirmă și perspectiva europeană a celor șase state din Balcanii de vest, cere accelerarea procesului de aderare dar nu propune ca Bosniei să i se acorde imediat și necondiționat statutul de candidat la aderare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG