Linkuri accesibilitate

Promo-LEX: În regiunea transnistreană s-au înregistrat multiple cazuri de transport organizat


La cele 41 de secții de votare destinate regiunii estice și lăsate în vigoare printr-o hotărâre de sâmbătă seara a justiției moldovene, observatorii Promo-Lex au înregistrat deja multiple cazuri de transport organizat.

Promo-LEX: Nereguli în votul din regiunea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Nicolae Panfil, șeful grupului de observatori ai organizației, a declarat la briefingul de la ora două jumătate: „Sunt 20 de cazuri raportate până la 14.00. Fenomenul este organizat, din câte se pare, prin intermediul unităților de transport mai mici – autoturisme personale, taxi, minivanuri... Cât privește zvonuri, tentative sau situații de recompense bănești oferite alegătorilor, am constatat 10 cazuri – sunt din partea unui concurent care a promis achitarea unei sume de la 400 la 500 de lei pentru fiecare vot.”

Zece posibile cazuri de transport organizat au fost semnalate până la această oră și de MAI. Marin Maxian, un șef de la Inspectoratul General de Poliție, a ținut însă să precizeze într-un briefing azi că aceste cazuri nu pot fi considerate neapărat ilegale: „Transportarea alegătorilor nu este subiectul unei încălcări electorale, doar în cazurile când în privința alegătorilor au fost făcute influențe sau aspect de corupere cu obiecte, bunuri sau bani. Poliția verifică dacă sunt prezente aceste elemente și va veni cu calificarea juridică corespunzătoare”, a spus el.

Spre deosebire de alegerile prezidențiale de anul trecut, în acest scrutin nu există, cum se știe, o interdicție legală expresă cu privire la transportul organizat. Deși în CEC s-a încercat aprobarea unei astfel de reglementări, majoritatea din comisie a fost totuși împotrivă.

Serviciul de Informații și Securitate, în schimb, a semnalat sâmbătă, chiar în ajunul scrutinului, că are știință despre existența unor intenții de transport organizat, însoțit de influențarea opțiunii de vot, către secțiile destinate transnistrenilor.

Cazuri de transport organizat către secții au fost semnalate pe larg și de presă, inclusiv într-o suburbie a Moscovei.

Din Rusia, unde funcționează 17 secții, majoritatea în Moscova și împrejurul ei, s-au raportat și cazuri de oferire a unor recompense bănești, sub forma unor vauchere de o mie de ruble rusești, celor care au decis să facă o călătorie azi către aceste secții pentru a vota în scrutin. Amintim că PAS este concurentul electoral care a sesizat CEC, PG și IGP în legătură cu anunțul din ajun al unei companii de transport, care s-a declarat dispusă să ofere aceste vauchere, spunând că e “o formă ascunsă de corupere a alegătorilor”.

Sâmbătă seara, cu câteva ore înainte de deschiderea propriu-zisă a secțiilor de votare, Curtea Supremă de Justiție a decis să lase să funcționeze 41 de secții pentru locuitorii regiunii estice, anulând o hotărâre luată cu o zi mai devreme de Curtea de Apel Chișinău prin care CEC fusese obligată să reducă la 12 acest număr.




Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG