Linkuri accesibilitate

Propunerile CSE: Cel mult 19°C în încăperi, fără iluminat decorativ, havuzuri, vitrine și panouri publicitare luminate


Clădirea președinției, iluminată în zi de sărbătoare națională.
Clădirea președinției, iluminată în zi de sărbătoare națională.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) urmează să aprobe mai multe măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică și pentru evitarea întreruperilor de curent pe durata situației de alertă pe piața energetică.

Proiectul dispoziției CSE, publicat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru consultări publice, în perioada 24 – 25 octombrie, propune următoarele:

  • Administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri să descurajeze folosirea ascensoarelor în blocurile locative și în alte clădiri în orele de vârf (07:00-11:00 și 18:00-23:00) pentru evitarea blocării în mers a acestora.
  • Administratorii clădirilor publice și comerciale să asigure funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim, la o temperatură de cel mult 19°C; să reducă iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30% și să-l deconecteze de îndată ce încăperile nu mai sunt ocupate; să oprească scările rulante între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00; să deconecteze havuzurile, vitrinele, iluminatul decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția entităților care activează 24/24 ore.
  • Autoritățile publice centrale și locale să evalueze posibilitățile și să ia măsuri relevante pentru reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vârf (07:00-11:00 și 18:00-23:00), dar care să nu afecteze siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale; să întrerupă iluminatul stradal pe timp de zi (nu mai târziu de 30 minute după răsăritul soarelui și nu mai devreme de 30 minute înainte de apusul soarelui).
  • Întreprinderile care folosesc în procesul de producere cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric sau instalații de topire electrică să le folosească în afara orelor de vârf, 07:00-11:00 și 18:00-23:00.
  • Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare să utilizeze la maxim potențialul bazinelor de acumulare, astfel încât să fie redus la minim consumul de energie electrică între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00.

Nu este limpede când CSE va aproba dispoziția.

„Primăria Chișinău așteaptă decizia CSE și recomandările care sunt obligatorii pentru toate autoritățile. Între timp, subdiviziunile primăriei pregătesc planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de guvern”, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban.

Deocamdată, autoritățile locale au decis să conecteze cu o oră mai târziu și să deconecteze cu o oră mai devreme iluminatul stradal; să oprească instalațiile care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor; să închidă iluminatul decorativ al municipalității, cu excepția celui stradal.

„Deconectarea energiei electrice pe străzi, în parcuri și în curțile blocurilor pe un termen mai lun, se va discuta la ședinta CSE, unde vor fi analizate riscurile, astfel încât să nu fie în detrimentul siguranței cetățenilor”, a precizat Ceban.

Ministerul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a avertizat luni seara că „riscul de deconectări masive există în continuare”, mai ales în orele de vârf, din cauza deficitului de electricitate generat de reducerea de la 70% la 27% a livrărilor de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

XS
SM
MD
LG