Linkuri accesibilitate

Protejarea femeilor ar putea submina familia?


Protest în roșu! protest la Chișinău pentru ratificarea Convenției de la Istanbul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Protest în roșu! protest la Chișinău pentru ratificarea Convenției de la Istanbul

În urmă cu câteva zile, blocul ACUM a acuzat guvernarea dominată de socialiști că tergiversează ratificarea în parlament a Convenției de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie. Documentul oferit spre semnare țărilor din Consiliul Europei în 2011 a stârnit unele controverse mai ales în estul Europei pentru că operează cu noțiunea de gen, în spatele căreia cercurile conservatoare, religioase, întrevăd progrese sociale cu care nu pot fi de acord – cum ar fi schimbarea genului, căsătorii gay și așa mai departe. Astăzi la Chișinău au avut loc manifestări pro și contra Convenției.

Protest pentru ratificarea Convenției de la Istanbul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct



Zeci de activiști pentru drepturile omului au protestat azi în fața Guvernului împotriva tergiversării nemotivate, în opinia lor, de către autorităţi a procesului de ratificare a Convenției de la Istanbul.

S-a scandat: „Ratifica-ţi, nu trişaţi!”, „Ratifica-ţi, nu tergiversa-ţi!”

Activiștii au dezaprobat cu fermitate și argumentele invocate de unele grupuri de sorginte religioasă care se opun ratificării documentului pe motiv că ar atenta la temelia familiei.

„Convenţia de fapt recunoaşte violenţa împotriva femeilor drept o încălcare gravă a drepturilor femeilor, nu doar o problemă socială”, a menţionat Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, precizând că documentul vine nu doar să protejeze victimile, dar şi să pedepsească abuzatorii.

„Trei sferturi din femeile din R. Moldova au suferit de pe seama violenţei unui partener intim. E vorba de 73 procente. 41 de procente din bărbaţii din R. Moldova sunt de părerea că sunt momente când o femeie trebuie bătută. Avem un cadrul legislativ perfect, dar acest cadru nu elimină stereotipurile. E nevoie de măsuri cuprinzătoare care sunt prevăzute în Convenţie”, a afirmat Eleonora Grosu de la Centrul de drept al femeilor.

Activiștii civici care au protestat joi, 18 ecembrie, împreună cu mai multe ong-uri şi victime ale violenţei au transmis încă la finele lunii noiembrie, în contextul unei campanii împotriva violenței, un apel către premier şi spicher în care au cerut ratificarea Convenţiei de la Istanbul până la finele acestui an.

În apel se spune că ratificarea acestei Convenţii pe care Moldova a semnat-o încă în 2017 este unul din angajamentele statului stipulat în Acordul de Asociere, Convenţia fiind la moment cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. „Ratificarea acesteia este tergiversată, chiar dacă reprezentanții Guvernului și Parlamentului și-au asumat de nenumărate ori un angajament public în acest sens”, mai spun autorii apelului.

Chișinău, demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019
Chișinău, demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor, 18 decembrie 2019


Guvernul urma să avizeze ratificarea Convenţiei de la Istanbul în şedinţa din 11 decembrie, dar subiectul a fost exclus la cererea premierului Ion Chicu:

„În discuţiile cu colegii din parlament care urmează să ratifice după documentul respectiv, am înţeles că sunt mai multe propuneri şi rezerve vizavi de adoptarea Convenţiei respective. Pentru a asigura un proces de dialog cu puterea legislativă şi a asigura ratificarea rapidă a documentului respectiv propun să amânăm examinarea şi aprobarea în şedinţă de guvern.”

Deputaţi ai Blocului ACUM au acuzat luni socialiştii că s-ar opune ratificării Convenţiei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Deputatul Mihai Popşoi a precizat că ratificarea acestei Convenţii se regăsea în acordul convenit de socialişti şi blocul ACUM în iunie la formarea majorităţii parlamentare:

„Colegii socialişti se pare că s-au răzgântit, au renunţat la ratificarea acestui important mecanism internaţional de protejare a femeilor şi fetelor de violenţa domestică şi abuz. Ce a intervenit? Ce a făcut ca PSRM să-şi schimbe opinia? Consideră ei oare că stereotipuri precum „Femeia nebătută e ca casa nemăturată” sau varianta rusească „bate, înseamnă că iubeşte”, ca fiind aplicabile în R. Moldova? din cauza unor asemenea prejudecăţi şi a unor presiuni din altă parte nu-şi doresc în mod eficace la soluţionarea acestei mari dureri.”


Menţionând presiuni din exterior deputatul Popşoi a făcut o aluzie cât se poate de străvezie la adresa Rusia, una din ţările care a respins ratificarea Convenţiei, iar acum e prinsă într-o dezbatere de amploare privind o nouă lege împotriva violenței față de femei criticată de oponenţi că ar ţinti, la fel ca şi Convenţia din Istanbul, distrugerea familiei tradiționale.

Socialiştii au refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Convenţia de la Istanbul a stârnit controverse mai ales în estul Europei. Au refuzat să o ratifice şi unele state din UE, cum ar fi Slovacia şi mai recent Bulgaria, pe motiv că documentul operează cu noțiunea de gen, pe care cercurile conservatoare şi religioase le consideră controversate întrucât ar putea lovi, la părerea lor, în valorile creştine tolerând schimbarea genului sau căsătoriile între persoane de acelaşi gen.


Acelaşi set de argumente l-a invocat joi un grup de activişti ce se declară apărători ai ortodoxiei din Moldova care a cerut Parlamentului să nu ratifice această Convenţie care ar distruge „valorile creștine și tradiționale ale familiilor din R. Moldova”.

Care este contra-argumentul celor care sprijină ratificarea Convenţiei?


Ei spun că referinţele de gen sunt interpretate de o manieră exagerată de unele grupuri și nu au consistență în condițiile în care documentul a fost ratificat de state cu valori patriarhale şi religioase pronunţate, cum ar fi Turcia, Georgia sau România, unde fenomenul violenţei a înclinat balanţa în favoarea măsurilor prevăzute de convenție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG