Publicația newsweek.ro informează despre concedierea redacției postului 10TV din Republica Moldova pentru o știre în care un eurodeputat critica guvernul de la Chișinău pentru expulzarea celor şapte profesori cetăţeni turci. Jurnaliștii pomeneau legăturile dintre Plahotniuc, Igor Dodon şi Recep Tayyip Erdogan.
Subiectul cel mai fierbinte al zilei este însă noua atitudine fățiș anti-europeană a Partidului Social-Democrat. Dan Tăpălagă (g4media) o compară cu comportamentul șoferilor care intră pe contrasens ca să depășească coloana de mașini și astfel blochează iremediabil traficul. „Șoferii din UE intrați pe contrasens se numesc astăzi Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu la București, Viktor Orban la Budapesta, Jarosław Kaczyński la Varșovia. Cu toții propun scurtătura ca proiect de țară, drumul înfundat, intrarea pe sens interzis, fentarea regulilor sau chiar ieșirea de pe drumul european. Proiectul democratic început în urmă cu 30 de ani, imediat după căderea comunismului, se apropie periculos de faliment în toate aceste țări”.
Tăpălagă se întoarce la defectele cu care România și alte câteva state din Estul Europei au fost admise, la limită, în Uniunea Europeană. Defectele au rămas, ce a ieșit seamănă supărător de mult cu ce se făcea înainte de căderea cortinei de fier: aceste țări „n-au arătat vreodată prea mult respect față de valorile europene. Le-au mimat cu talent ani de zile, dar nu le-au internalizat niciun moment. Drept rezultat, generațiile ieșite din comunism și încă profund marcate de efectele lui nocive au produs cam același tip de țară în estul Europei: au creat forme fără fond, aristocrații bugetare, birocrații infernale, sisteme nefuncționale, dar profund corupte. Din ele, fug pe capete toți cei care caută o țară sau comunități mai prietenoase, cu reguli valabile pentru toți”.
Ar fi ridicol să ne prindă 1 ianuarie 2019 la cârma UE, cu o Românie condusă de un guvern care face tot ce-i stă în putere să ne scoată din Europa...
Se adaugă aici corupția, care ar fi „scurtătura” prin care unii reușesc să se îmbogățească sărăcindu-i pe ceilalți. „Drum supra-aglomerat”, deci, în România și, mai scrie jurnalistul g4media, „pe acest drum supra-aglomerat s-au născut, cel puțin în România, ideile despre exit”. Ce e de făcut? „Va trebui să-i luam cumva volanul șoferului cu cazier și un pomelnic de amenzi la activ, să-l oprim din goana lui nebună spre prăpastie, înainte să tragă după el o țară întreagă. Ar fi complet ridicol să ne prindă 1 ianuarie 2019 la cârma Uniunii Europene, cu o Românie condusă de un guvern care face tot ce-i stă în putere să ne scoată din Europa”.
Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) pare să fi găsit în sfârșit o explicație valabilă pentru cheltuiala inutilă a referendumului pentru „familia tradițională”. Va provoca o „încleștare care polarizează societatea” în scopul care abia acum iese la iveală: poate fi folosit ca o mișcare anti-UE. „Dacă, totuși, UE va acționa împotriva Guvernului de la București pentru încălcarea statului de drept, Dragnea va spune, cum a sugerat deja luni seara, că este o pedeapsă pentru că România își permite propria definiție suverană a familiei. Așadar, referendumul va deveni exact o declarație de independență pentru care bietul popor român va fi sancționat de decadentul Occident în fața căruia trebuie să se apere cu Dragnea în frunte”.
Pe newsweek.ro, un articol semnat de Alexandru Lăzescu aduce un detaliu important: în 2013 și 2015 Croația și Slovenia au votat pe teme asemănătoare. Uniunea Europeană nu s-a pronunțat atunci, considerând că e vorba de cazuri izolate, „dar reacțiile negative, și din zona media, și din cea politică, nu au întârziat să apară”: s-a vorbit, de pildă, despre fractura culturală care se desenează pe continent.