Loviturile de stat care au cutremurat statele africane sărace din Sahel în ultimii trei ani au drept consecință o prezență militară tot mai mare a Rusiei.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut în luna martie o călătorie istorică în Niger, aliatul-cheie al Washingtonului în regiune.„Nigerul este, într-adevăr, un model extraordinar într-o perioadă de mari provocări – este un model de rezistență, de democrație, de cooperare”, declara pe-atunci Blinken, primul diplomat american de top care a vizitat Niger. „Un model pe care îl prețuim și îl respectăm profund.”
Acum, mai puțin de cinci luni mai târziu, relațiile dintre SUA și Niger sunt pe punctul de a se detrăma, după ce comandanții militari l-au înlăturat pe 26 iulie pe președinte și au preluat puterea. Lovitura de stat – dacă va reuși – amenință, de asemenea, să mărească instabilitatea regională, să slăbească securitatea regională și, în cele din urmă, să permită Rusiei o mai mare influență în Sahel și nu numai, după cum avertizează experții.
„O tendință alarmantă”
Înainte de lovitura de stat, imaginea Nigerului în Occident s-a îmbunătățit, în parte grație transferului pașnic și democratic de putere în 2021 – primul de la independența câștigată în urmă cu mai bine de șapte decenii. Călătoria lui Blinken intenționa să afirme sprijinul SUA pentru Niger și președintele său, Mohamed Bazoum, care și-a aliniat prioritățile-cheie cu ale Occidentului.
Statele Unite au investit aproximativ 500 de milioane de dolari în ultimul deceniu pentru a instrui și echipa armata nigeriană pentru a combate organizațiile militante afiliate cu Al-Qaeda și ISIS care terorizează Sahelul. Statele Unite, care au 1100 de militari la sol, au construit și o bază de drone pe scară largă în nordul țării, folosită pentru a supraveghea mișcările transfrontaliere ale grupurilor armate și pentru a colecta informații.
Trei dintre vecinii Nigerului, Mali, Burkina Faso și Ciad, au fost ținta loviturilor de stat din 2020, la fel ca Sudanul și Guineea din apropiere. Alte țări din regiune, inclusiv Senegal, au trecut recent prin tulburări politice majore.
„Aceasta este o tendință alarmantă”, a declarat Sean McFate, profesor adjunct la Universitatea Syracuse și expert în Africa, pentru RFE/RL. „Cu cât au loc mai multe lovituri de stat, cu cât se bucură de mai mult succes, cu atât vor fi mai multe tentații pentru viitoarele junte din jurul Africii”. McFate mai spune că această tendință a deschis ușa pentru creșterea influenței Rusiei în regiune.
De data aceasta, Statele Unite și partenerii săi, inclusiv Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), formată din 15 membri, au luat o poziție fermă împotriva juntei nigeriene, în speranța de a o forța să-l readucă la putere pe Bazoum, care a fost ales democratic.
Washingtonul a sistat o parte din ajutorul acordat Nigerului, una dintre cele mai sărace țări din lume, în timp ce 11 membri ai comunității vest-africane au impus sancțiuni financiare dure și au întrerupt livrările de energie electrică. ECOWAS a amenințat, de asemenea, că va invada Nigerul.
Ce oferă Wagner
În schimb, Evgheni Prigojin, antreprenorul legat de Kremlin și personal de Vladimir Putin, și fondator al cunoscutului grup de mercenari Wagner foarte activ în Africa, s-a oferit să-i ajute pe liderii loviturii de stat nigeriene, deși experții se întreabă ce efect ar putea avea această susținere pe termen scurt.
„Junta are nevoie de sprijin și de recunoaștere, dacă vrea să se mențină la putere”, a declarat pentru RFE/RL Daniel Eizenga, cercetător la Centrul pentru Studii Strategice Africane, cu sediul la Washington. „Este exact ce le oferă implicit Wagner - o mare complicație în calea a tot ceea ce ar seamănă cu o intervenție militară din partea ECOWAS pentru a da jos noua putere".
Wagner are nu mai mult de o mie de soldați în Mali. La fel și în Libia și în Sudanul din apropiere, a declarat Eizenga. De asemenea, are trupe în Republica Centrafricană.
Dar, cu un viitor problematic după rebeliunea eșuată din Rusia în iunie și ținând cont de angajamentele actuale în Africa, nu este clar câți oameni ar putea aduna compania Wagner pentru a-i sprijini pe puciștii din Niger, spune Eizenga.
„Ce trupe ar putea să mobilizeze Wagner pe termen scurt cred că este întrebarea fundamentală în cazul acesta”, e de părere Eizenga. „Dar nu este nevoie de mulți mercenari Wagner pentru a crea o situație geopolitică internațională foarte complicată care ar putea descuraja ECOWAS să intervină așa cum a amenințat că o va face”.
Sebastian Elischer, profesor de științe politice la Universitatea din Florida și specialist în Africa subsahariană, a declarat că Wagner nu pare să aibă suficient echipament greu în Africa pentru a ajuta Nigerul să se confrunte cu ECOWAS.
El spune că tehnica militară a companiei Wagner din Africa este constituită „practic din Kalașnikovuri și Toyota". Trupele desfășurate în Mali, țara vecină, este de părere Elischer, sunt formate, în principal, din instructori militari, nu din combatanți.
Atât Elischer, cât și Eizenga au pus la îndoială, de asemenea, modul în care Nigerul îl va plăti pe Wagner, având în vedere reducerile de ajutoare și sancțiunile. Nigerul se aștepta să primească 2,2 miliarde de dolari sub formă de ajutor extern, împrumuturi și subvenții în acest an, o sumă echivalentă cu 40% din bugetul său.
„Nu prea cred că Wagner se va implica în Niger în următoarea perioadă", susțineElischer. El subliniază că Rusia nu are legăturile economice și diplomatice istorice cu Nigerul pe care le are cu Mali și alte țări în care compania Wagner este activă.
El a spus că prezentarea Wagner ca partener autentic și eficient pentru Niger este „în mare măsură, un spectacol mediatic, în special pentru publicul african”.
Rusia face presiuni pentru a interveni în Africa din 2014, când Statele Unite și Europa au început să izoleze Moscova în urma ocupării forțate a peninsulei ucrainene Crimeea, au declarat experții.
Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a organizat un summit cu lideri și delegații africane la Sankt Petersburg, al doilea din 2019.
Printre interesele Rusiei în Africa se află vânzările de arme, voturile din cadrul ONU și accesul la resurse naturale, a declarat Elischer. De asemenea, Rusia vrea să pară un jucător viabil în Sudul global „ ca să determine Occidentul să se îngrijoreze în legătură cu aceasta", a adăugat el. „Cred că această intenție este mai clară decât orice altceva, în Sahel", a spus el.
Un cocktail toxic
Sahelul, o vastă regiune semiaridă care se întinde de la Oceanul Atlantic până la Marea Roșie, este prins între deșertul Sahara la nord și savanele tropicale la sud. Sahelul cuprinde părți din Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Ciad și Sudan.
În ultimul deceniu, regiunea a cunoscut o explozie a violenței militante în mijlocul unui cocktail toxic de sărăcie înrădăcinată, guverne slabe cu o legitimitate redusă, schimbări climatice perturbatoare și alte probleme, spun experții.
Sahelul este un teren fertil pentru implicarea Rusiei, deoarece guvernele sunt fragile, iar publicul împărtășește pe scară largă sentimente anti-franceze și anti-occidentale, a declarat McFate. Franța a lăsat amintirea unei brutale perioade coloniale în Sahel, care are un impact și zilele noastre.
În Mali, Wagner a înlocuit forțele franceze după expulzarea lor de către o juntă.
„Rusia exploatează atitudinile anti-franceze în Sahel, astfel încât să poată înlocui Franța din punct de vedere politic, hegemonic în întreaga regiune”, a spus McFate. „Rusia vrea ca toată lumea să se uite spre Moscova, și nu spre Washington sau Paris.”
Washington Post, citând informații secrete americane, relata în aprilie că Washingtonul deținea informații care indicau că Wagner urmărește să creeze o „confederație unificată a statelor africane” care să includă Burkina Faso, Ciad, Eritreea, Guineea, Mali, Niger și Sudan. .
Wagner plănuia răsturnarea regimului din Ciad ca parte a acestui obiectiv mai amplu, scrie ziarul.
Statele Unite au spus că nu cred că Wagner a fost în spatele loviturii de stat din Niger. Experții spun că aceasta a fost declanșată de decizia lui Bazoum de a înlocui oficialii militari numiți de predecesorul său.
Pe de altă parte, Nigerul a fost de două ori ținta campaniilor rusești de dezinformare, potrivit unui raport din aprilie 2022 al Centrului African pentru Studii Strategice. Rețelel aflate în legătură cu Wagner au încercat în ultimii ani să declanșeze zvonuri despre o lovitură de stat în Niger, afirmă institutul.
Eizenga este de părere că situația de securitate a Nigerului se poate deteriora rapid dacă Wagner își mută efectivele acolo, dând exemplu explozia de violență în Mali și Burkina Faso, după loviturile lor de stat și plecarea forțelor franceze.
Subsecretarul de stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, le-a declarat reporterilor pe 7 august, în urma unei întâlniri cu membrii juntei, că „ei înțeleg foarte bine riscurile pentru suveranitatea lor atunci când cheamă Wagner în ajutor”.
Eizenga a spus că dacă Statele Unite și ECOWAS pot constrânge junta din Niger să renunțe la putere, o asemenea răsturnare de situație ar putea avea reverberații pozitive în Sahel.
Liderii loviturii din Mali și Burkina Faso au amânat, în mod repetat, promisiunile făcute ECOWAS de a reda puterea controlului civil în încercarea de a se consolida, a spus el. Dacă ECOWAS demonstrează că nu este neputincios, atunci liderii din Mali și Burkina Faso s-ar putea „să nu depășească următorul termen-limită”, a conchis el.