Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „A existat un fel de armonie de 9 mai, când democrații și socialiștii practic au fost frați gemeni”


Evenimentele organizate de democraţi pe data de 9 mai
Evenimentele organizate de democraţi pe data de 9 mai

Un punct de vedere săptămânal despre sărbătorile din mai şi strategiile de campanie.

Europa Liberă: Partidul Democrat încearcă, prin intermediul partenerilor externi, să-i determine pe oponenții de acasă să promită că, după parlamentare, vor intra în coaliție de guvernare pentru a asigura culoarea pro-europeană a viitoarei guvernări și răspunsul este: „Nu!”, categoric. Are șanse Partidul Democrat să obțină indulgența opoziției?

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Partidul Democrat de mult, încă din 2016, încearcă să atragă de partea sa opoziția pro-europeană, anti-oligarhică, dar, deocamdată, fără succes. De aceea a încercat și pe canale partinice europene să convingă partenerii din Uniunea Europeană să facă cumva presiuni asupra acestei opoziții pentru a fi dispusă spre dialog după alegerile parlamentare din decembrie 2018.”

Un punct de vedere săptămânal de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:31 0:00
Link direct


Europa Liberă: Răspunsul a lăsat, totuși, o portiță deschisă sau o punte, nu chiar un pod. Din declarația opoziției rezultă că, dacă ar întreprinde anumite măsuri care ar asigura un scrutin democratic, s-ar putea discuta. Sau nu?

Igor Boțan: „Opoziția anti-oligarhică încearcă să se debaraseze de această imagine pe care o are de opoziție intransigentă și încearcă să joace mai inteligent. Marea problemă a Partidului Democrat este că nu are încrederea nici a partenerilor de dezvoltare, dar nici a opoziției anti-oligarhice de aici, din Republica Moldova. Drept dovadă este și raportul de progres în vederea implementării Acordului de Asociere lansat de Uniunea Europeană în martie anul curent, unde se vede foarte clar că Republica Moldova este restanțieră sau autoritățile moldovene au restanțe la ceea ce privește legislația electorală, finanțarea partidelor, libertatea mass-media, demonopolizarea pieței de publicitate, lucruri care se discută de mai bine de doi ani și iată că progrese nu sunt.”

Europa Liberă: Democrații cred că au un as imparabil – riscul de a intra pe mâna Kremlinului și pe asta au încercat să pedaleze la alegerile municipale și cu atât mai mult la scrutinul parlamentar.

Partidul Democrat nu este credibil, pentru că ceea ce s-a întâmplat în raport cu doamna Silvia Radu se întâmplă în raport cu cei din Găgăuzia, care susțin Partidul Democrat. Mă refer la formațiunea „Novaia Gagauzia” a dlui Dudoglo...

Igor Boțan: „În primul rând, Partidul Democrat nu este credibil, pentru că ceea ce s-a întâmplat în raport cu doamna Silvia Radu se întâmplă în raport cu cei din Găgăuzia, care susțin Partidul Democrat. Mă refer la formațiunea „Novaia Gagauzia” a dlui Dudoglo, care era prieten foarte bun cu Partidul Democrat, dar în ajunul alegerilor iată că se dă de o parte, ca și cum s-ar depărta de acest partid, ceea ce demonstrează că Partidul Democrat înțelege perfect că orice prietenie cu acest partid este toxică pentru prietenii declarați ai Partidului Democrat. Acum în privința Partidului Socialiștilor acest pericol de fapt nu există, pentru că Partidul Democrat a întreprins toate măsurile astfel încât, chiar dacă Partidul Socialiștilor ar câștiga alegerile parlamentare din toamnă, să nu poată face absolut nimic. În acest sens am văzut că a fost reînnoită conducerea Curții Constituționale, conducerea Consiliului Suprem al Magistraturii, conducerea Curții Supreme de Justiție. Deci, orice inițiative ale Partidului Socialiștilor referitoare la modificarea Constituției, referitoare la schimbarea vectorului de dezvoltare a Republicii Moldova vor fi cu succes blocate de către aceste instituții la care trebuie să mai adăugăm și Centrul Anticorupție, și multe, multe alte instituții foarte importante.”

Europa Liberă: Dar până la acele inițiative vin un număr X de deputați în parlament, trebuie să facă o majoritate, trebuie să aleagă un guvern și aici n-ai decât să numeri câte ouă ai în coș?

Igor Boțan: „Exact! Și acest lucru s-a întâmplat deja în Republica Moldova atunci când Partidul Socialiștilor, prin Igor Dodon, spune: „Europeni, luați seama, nu vă implicați în jocurile politice din Republica Moldova”. Toată lumea râde, pentru că își amintește cum în 2012 dl Dodon împreună cu dna Greceanîi au plecat la Moscova, apoi au plecat la Bruxelles, după ce s-au întors în Republica Moldova și cu succes au votat candidatura propusă de Alianța pentru Integrare Europeană, pe dl Nicolae Timofti. De asemenea, toată lumea înțelege și a văzut cât de bine cooperează dl Dodon cu actuala guvernare atunci când, chipurile, este înlăturat pentru două-trei minute, când e vorba de semnarea unui document important sau atunci când a fost nevoie de modificarea sistemului electoral. Deci, toată această istorie cu tandemul sau cum i se mai zice binom, sau cooperare, ea există. Se are în vedere și în viitor că ea va exista cumva, iar Partidul Democrat încearcă să-și facă jocul prin aceste apeluri pentru a-și recâștiga încrederea de partid pro-european.”

Europa Liberă: Adică o alianță formală între democrați și socialiști oricum nu va deturna cursul european al Republicii Moldova?

Igor Boțan: „Este convingerea mea. Am văzut că dl Dodon a schimbat mesajul, vorbește despre relații bune atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Federația Rusă. Este gata să susțină prevederile Acordului de Asociere, ar vrea să umble doar la anexele acestui acord referitoare la comerțul liber cu Uniunea Europeană. Deci, toate aceste lucruri dl Dodon de mult le dibuie și le pregătește astfel încât în momentul potrivit…”

Europa Liberă: Deci merge pe calea mentorului său, Voronin?

Igor Boțan: „Nu, Voronin atunci când a semnat, în noiembrie 2002, decretul privind integrarea europeană a avut o dispută cu Vladimir Putin privind Transnistria și o altă dispută legată de prețurile la gaze care în Republica Moldova erau de patru ori mai mari decât în Federația Rusă. Aceste argumente ale dlui Voronin nu au fost auzite de Moscova și atunci Voronin, în contextul în care Uniunea Europeană își lansase strategia privind parteneriatul în vecinătatea apropiată, a schimbat dramatic strategia.”

Europa Liberă: Deci și Dodon va trebui să dea ochii cu Putin și să-i spună ceva, niște reproșuri?

Dnul Dodon este, din punctul meu de vedere, un jucător destul de abil, dar pe alocuri are slăbiciuni care se întrevăd din contextul pe care îl avem actualmente...

Igor Boțan: „Dl Dodon deja face acest lucru. Am văzut mesajele pe care le-a transmis aici dl Lukașenka, mesajul a fost mai mult decât tranșant. Republica Moldova își are calea sa, Republica Moldova, dacă merge pe calea integrării europene, s-o facă în continuare, dar să repare relațiile cu Federația Rusă. Mai mult decât atât, dl Dodon, când a fost în Belarus, s-a adresat către businessul din această țară invitându-l să investească în Republica Moldova pentru a profita de piața liberă pe care țara noastră o are cu Uniunea Europeană. Deci, dl Dodon este jucător. Din punctul meu de vedere, este un jucător destul de abil, dar pe alocuri are slăbiciuni care se întrevăd din contextul pe care îl avem actualmente. În plus trebuie să remarcăm că a existat un fel de armonie în acest an, de 9 mai, atunci când democrații și socialiștii practic au fost frați gemeni la celebrarea Zilei Victoriei și a Zilei Europei.”

Europa Liberă: Lor li s-a alăturat și Shor.

Igor Boțan: „Da. Sunt exact partidele bogate, dacă le putem spune așa, care folosesc din abundență așa-zisele fundații pentru a cumpăra mila și dispoziția cetățenilor. Nu există niciun fel de discrepanțe majore de ordin biologic. Dl Plahotniuc, liderul democraților, este unul din liderii Internaționalei Socialiste, responsabil pentru spațiul CSI, iar dl Dodon este liderul informal al socialiștilor din Republica Moldova, care au cel mai înalt rating de susținere aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vreau să mă întorc la întrebarea inițială: de ce opoziția anti-oligarhică nu acceptă măcar șansa de a face o alianță pentru a scoate democrații tocmai din tandemul sau din trilaterala socialist-democratică? Or, în trecut au existat alianțe nu tocmai pure. Liberalii au fost nevoiți să strângă nasul, să se așeze împreună cu liberal-democrații la masa de tratative cu democrații lui Marian Lupu, care, știm, atunci era ambivalent, spunea că poate face cu același succes alianță și cu Voronin, și cu partea dreaptă a eșichierului.

Igor Boțan: „Răspunsul este foarte simplu, pentru că toți aliații Partidului Democrat sunt ulterior devorați. Este cazul dlui Vlad Filat și al partidului domniei sale; este cazul lui Dorin Chirtoacă și al partidului pe care îl reprezintă, plus așa cum am spus deja, orice prietenie declarată cu Partidul Democrat este toxică și dovada este modul în care Partidul Democrat o susține pe Silvia Radu și modul în care și-a propus s-o susțină pe Maia Sandu. Aceste lucruri trebuie luate în considerare, ele sunt la suprafață. Sigur că există multe speculații în acest sens, dar nu poți să nu iei în seamă lucrurile care li s-au întâmplat partenerilor Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Rușii au un proverb – „Близ царя, близ смерти” („Lângă rege, aproape de moarte”).

Igor Boțan: „Da, asta este exact ținta pe care o are Partidul Democrat atunci când își propune prietenia pentru parteneri.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG