Linkuri accesibilitate

Putin: „Conflictul armat” cu Ucraina justifică reprimarea disidenților


Vladimir Putin participă la conferința de presă cu ocazia summitului Rusia-Adrica, Sankt Petersburg, 29 iulie
Vladimir Putin participă la conferința de presă cu ocazia summitului Rusia-Adrica, Sankt Petersburg, 29 iulie

În cadrul unei conferințe de presă după summitul Rusia-Africa, corespondentul Kommersant Andrei Kolesnikov i-a adresat președintelui rus o întrebare despre disidenții arestați.

Kolesnikov i-a pomenit în dialogul cu Putin pe sociologul arestat Boris Kagarlițki, împotriva căruia a fost inițiat un dosar de terorism pentru o postare pe rețelele de socializare despre explozia de pe podul Kerci și pe regizoarea de teatru Evghenia Berkovici. Ea este acuzată în temeiul unui articol privind justificarea terorismului din cauza unei spectacole despre femeile ruse recrutate de gruparea teroristă Statul Islamic. Piesa se bazează pe evenimente reale.

Activiștii pentru drepturile omului spun că cele două cazuri, al lui Kagarlițki și al Evgheniei Berkovici sunt motivate politic.

„Oamenii sunt arestați pentru cuvinte scrise sau rostite(...) Suntem în 2023. Iar Federația Rusă se află într-o stare de conflict armat cu un vecin. Și cred că ar trebui să existe o anumită atitudine față de acei oameni care ne fac rău în interiorul țării”, a răspuns Putin.

Președintele a afirmat în câteva rânduri că nu știe care este situația celor pomeniți de Kolesnikov. Dar, potrivit lui Putin, „pentru a avea succes, inclusiv în zona de război, trebuie să respectăm cu toții anumite reguli”.

„Nu știu ce au făcut, îmi veți spune mai târziu. Poate că nu merită pedepsiți pentru ce au făcut", a adăugat Putin.

Kolesnikov l-a mai întrebat pe Putin de ce s-a hotărât să nu meargă la summitul BRICS de la Johannesburg. Pe numele președintelui rus Curtea Penală Internațională, a cărei jurisdicție este recunoscută de Africa de Sud, a emis un mandat de arestare astfel că autoritățile sud-africane trebuie să-l aresteze pe Putin la sosire. Putin este acuzat de deportarea ilegală a copiilor ucraineni de pe teritoriile Ucrainei necontrolate de Kiev

Kolesnikov nu a menționat mandatul de arestare, dar a întrebat dacă decizia de a refuza călătoria în Africa de Sud se datorează, printre altele, dorinței de a evita să-și pună gazda într-o situație delicată.

„Nu cred că șederea mea la summitul BRICS este mai importantă decât șederea mea aici în Rusia acum. Asta e tot", a spus Putin, adăugând că menține contactul cu liderii sud-africani.

În plus, ca răspuns la întrebarea unui reporter despre inițiativa de pace africană pentru încetarea focului, Putin a spus că unul dintre punctele propuse nu poate fi aplicat. „Armata ucraineană avansează, ei sunt în ofensivă, după cum se spune. Nu putem pune armele jos când ne atacă”, a spus Putin.

Ucraina insistă că discuțiile de pace cu Moscova pot începe numai după eliberarea tuturor teritoriilor ocupate și retragerea completă a trupelor ruse. Rusia a declarat anterior că negocierile ar trebui purtate ținând cont de realitățile existente.

XS
SM
MD
LG