Linkuri accesibilitate

Putin: Coreea de Nord este dispusă să continue dialogul cu SUA


Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, Vladivostok, 25 aprilie 2019
Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, Vladivostok, 25 aprilie 2019

La Vladivostok a avut loc primul summit Putin-Kim Jong Un, la care s-a discutat impasul creat de programul nuclear al Fenianului.

După primul summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Phenianul este în continuare interesat să discute cu Statele Unite problema denuclearizării peninsulei Coreea și că va comunica administrației de la Washington cele discutate la Vladivostok.

„Nu avem nici un secret”, a mai sus Putin într-o intervenție televizată după summit.

După prima parte a summit-ului, care a constat din mai bine de două ore de discuții între patru ochi cu președintele rus, Kim a declarat că a fost „un schimb constructiv de opinii legate de probleme de interes comun”. Au urmat discuțiile la care s-au alăturat și delegațiile celor două țări.

Spre deosebire de întâlnirile cu președintele american Donald Trump, de la Shanghai și Hanoi, acest summit a fost mult mai discret: s-a desfășurat pe campusul universitar al orașului, pe o insulă, aproape de Vladivostok. Fără vreo conferință de presă comună după discuții.

A fost primul summit al celor doi lideri, deși Moscova îl invitase oficial pe Kim încă din mai, anul trecut.

Vladivostok: primul summit Putin-Kim Jong Un
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Este și ceea ce speră Kim să obțină acum din întrevederea cu Vladimir Putin: sprijinul Rusiei pe scena internațională pentru ridicarea sancțiunilor. Rămâne de văzut dacă ceea ce a avut de oferit în schimb va satisface așteptările. Rusia este cel puțin la fel de interesată ca Statele Unite de denuclearizarea Coreei de Nord, iar rolul de mediator pe scena internațională în această problemă i-ar oferi și ocazia de a se profila drept o putere regional influentă.

Pe de altă parte, în ajunul summitului de la Vladivostok, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, miercuri, că Statele Unite speră în continuare că vor ajunge cu Coreea de Nord la un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene, dar că discuțiile vor fi anevoioase.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune CBS, Pompeo a ţinut să precizeze că summitul din Vietnam dintre președintele Donald Trump și Kim Jong Un a fost mult mai nuanţat decât versiunea apărută în presă.

După eșecul summitului de la Hanoi, Coreea de Nord a criticat linia dură a secretarului de stat Mike Pompeo şi a cerut părţii americane ca acesta să nu mai participe la viitoarele negocieri.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG