Linkuri accesibilitate

Putin propune crearea unei „uniuni a gazelor naturale” cu Kazahstan și Uzbekistan


Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga), și cel al Kazahstanului,, Qasym-Jomart Toqaev
Președintele Rusiei, Vladimir Putin (stânga), și cel al Kazahstanului,, Qasym-Jomart Toqaev

Președintele rus Vladimir Putin a propus crearea unei „uniuni a gazelor naturale” cu Kazahstan și Uzbekistan pentru a crea un mecanism de transport al gazelor naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China.

La o zi după ce președintele kazah Qasym-Jomart Toqaev a afirmat că a avut discuții cu Putin la Moscova pe această temă, pe 29 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că propunerea a fost discutată între cele trei țări. El a spus că există o „nevoie de sincronizare”, deoarece toate aceste țări vând gaze naturale.

Prima etapă a propunerii lui Putin prevede „crearea unui mecanism de coordonare” pentru materializarea în practică a acestui plan, a declarat Peskov care a adăugat: „Problema probabil va trebui să fie discutată cu o entitate juridică pentru a stabili cooperarea între cele trei națiuni și pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii pentru piețele externe”.

Purtătorul de cuvânt al lui Toqaev, Ruslan Jeldibai, a scris pe Facebook, la 29 noiembrie, că președinții kazah și rus au discutat despre cum "să coordoneze acțiunile comune pentru transportul de gaz rusesc prin teritoriile Kazahstanului și Uzbekistanului".

„Președinții Qasym-Jomart Toqaev și Vladimir Putin au declarat că sunt de părere că este necesar să aibă loc discuții detaliate cu participarea experților, pentru a găsi o soluție rezonabilă la această problemă care să ia în considerare interesele tuturor părților implicate", a scris Jeldibai.

Peskov a precizat că, întrucât regiunile nordice ale Kazahstanului depind de gazele naturale transportate din Siberia rusă, ar fi avantajos din punct de vedere economic să se mărească livrările de gaze rusești în loc să se dea curs unui plan al guvernului kazah de a construi o nouă conductă pentru a asigura livrările de gaze kazahe în regiune. Acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ar economisi „zeci de miliarde de dolari” în beneficiul Kazahstanului.

O uniune nu doar economică, ci și militară

Rusia este cunoscută ca un exportator major de gaze naturale, în timp ce cantitatea de gaze naturale produsă de Kazahstan și Uzbekistan este abia suficientă pentru consumul propriu.

Cele două economii majore din regiunea Asiei Centrale au în comun o conductă de gaze către Rusia și o conductă care transportă gaze naturale din Turkmenistan către China.

Moscova și-a mărit livrările de gaze naturale către China de când națiunile europene au început să își diminueze dependența de gazul rusesc, pe fondul invaziei în curs a Kremlinului în Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie.

Moscova întreține relații de cooperare apropiate nu doar economice, ci și militare cu cele două foste republici sovietice.

Kazahstanul este una dintre țările care au beneficiat de exodul rușilor după ce Vladimir Putin a declarat mobilizarea parțială. Relațiile Rusiei cu Kazahstanul sunt complicate.

Protestele antiguvernamentale în masă din Kazahstan de la începutul acestui an au izbucnit pe fondul creșterii prețurilor la carburanți, escaladând în tulburări violente. Autoritățile kazahe au susținut că țara a fost atacată de teroriști pregătiți peste hotare. La cererea lui Tokaev, în țară au intrat circa 2.500 de militari din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), controlată de Rusia, din care mai fac parte Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan și Armenia, trupe care ar asigura paza unor obiective strategice.

Toqaev a criticat public invazia Rusiei în Ucraina însă, ulterior, a dat asigurări că aceste critici nu afectează relația cu Moscova care rămâne de cooperare și prietenie.

XS
SM
MD
LG