Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Atacuri cu rachete la Lvov


Armata rusă a atac infrastructura militară din Lvov, oraș din vestul Ucrainei, ferit până acum de luptele grele, 18 aprilie 2022
Armata rusă a atac infrastructura militară din Lvov, oraș din vestul Ucrainei, ferit până acum de luptele grele, 18 aprilie 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • După mai bine de două luni de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, peste 5 milioane de oameni au fugit peste hotare ca urmare a războiului, informează Agenția ONU pentru Refugiați. Totalul include circa 215 mii de cetățeni din terțe țări (majoritatea studenți și muncitori migranți), cifră furnizată de Organizația Mondială pentru Migrație (AFP).
  • Experții militari constată că Rusia își intensifică atacurile asupra fabricilor de armament, asupra căilor ferate și a infrastructurii în general, în tentativa de a reduce capacitatea Kievului de a rezista unei ofensive terestre majore în estul Ucrainei.
  • Cel puți șase persoane au fost ucise în dimineață de 18 aprilie într-un atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii militare din Lvov, spun autoritățile ucrainene. Orașul din vestul Ucrainei a fost ocolit de luptele grele din ultimele două luni.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că în cursul nopții artileria rusă a bombardat peste 100 de obiective unde erau concentrate echipamente și trupe militare ucrainene. El susține că au fost distruse opt tancuri și alte vehicule blindate ucrainene și patru arsenale militare și că au fost doborâte trei avioane de luptă. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.
  • Luptele la Mariupol, portul de la Marea Azov, continuă după ce trupele ucrainene rămase în oraș au refuzat să se predea, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că vor opune o rezistență hotărâtă. „Nu vom renunța la teritoriul nostru", a declarat Zelenski într-un interviu pentru CNN.
  • Papa Francisc a pledat pentru pace în războiul „fără sens" din Ucraina și în alte conflicte armate din întreaga lume în discursul său din duminica Paștelui, rostit de la balconul central al Pieței Sfântul Petru. „Să fie pace în Ucraina, atât de greu încercată de violența și distrugerile acestui război crud și fără sens în care a fost târâtă."
  • Aproximativ 200 000 de persoane sunt în pericol să-și piardă locurile de muncă în capitala Federației Ruse, după ce companiile occidentale și-au suspendat operațiunile în Rusia din cauza sancțiunilor legate de invazia din Ucraina, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, la 18 aprilie.

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar putea să vizeze Sberbank, care deține 37% din piață, dar și întreprinderi petroliere, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu cu Bild am Sonntag.

Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Joseph Borrell, la Bucea, regiunea Kiev, 8 aprilie 2022
Ursula von der Leyen și Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Joseph Borrell, la Bucea, regiunea Kiev, 8 aprilie 2022

Von der Leyen a spus că acum la Bruxelles se caută „mecanisme inteligente”, care să permită includerea în noul pachet restricții pentru petrolul rusesc. „Nu trebuie permitem ca Putin să obțină prețuri și mai mari pe alte piețe pentru livrări care altfel ajugeau în UE”. Ea a precizat că scopul conducerii UE este „reducerea veniturilor lui Putin”.

Potrivit agenției Reuters, Uniunea Europeană a „cruțat” până acum să impună sancțiuni Sberbank, deoarece prin această bancă țările europene fac plățile pentru gazul și petrolul rusesc pe care îl cumpără.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților

Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kievului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene, dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.

Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.

Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și Moscova

Deciziile adoptate de parlament ce vizează interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, literele Z, V, O, precum și a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe” „reprezintă un drept suveran al țării noastre”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă. „Facem apel către partea rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din Republica Moldova”, a adăudat reprezentantul diplomației moldovene.

Mai multe amănunte AICI.

Joe Biden acuză Rusia de genocid în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexandr Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. Imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde se estimează că în jur de 20 de mii de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.

VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG