Linkuri accesibilitate

„Război” între bisericile din Ucraina : Crăciunul pe stil nou sau vechi ?


Poliția de graniță ucraineană la un punct de control din Slaviansk, regiunea Donețk, Ucraina, 17 decembrie 2022.
Poliția de graniță ucraineană la un punct de control din Slaviansk, regiunea Donețk, Ucraina, 17 decembrie 2022.

Pentru prima dată anul acesta, sub imperiul războiului pornit de Rusia, Biserica Ortodoxă a Ucrainei- cea mai mare din țară – lasă la latitudinea parohiilor dacă sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pe stil nou, sau pe 7 ianuarie, pe stil vechi.

Este încă un pas marcând prăpastia care se adâncește între Ucraina și Rusia, între bisericile ortodoxe dintre cele două țări și în ultimă instanță, între ucrainenii și rușii de rând.

Care este diferența între Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Ucraineană?

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a luat ființă la 15 decembrie 2018, la adunarea de la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, prin unirea Bisericii ortodoxe ucrainene autocefale, a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei din Kiev și a unor fracțiuni din Biserica Ortodoxă Ucraineană, eparhie autonomă a Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriahia Moscovei). A fost un gest de protest împotriva anexării abuzive a peninsulei Crimeea de Rusia în 2014, a sprijinului activ acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei, dar și împotriva entuziasmului nedisimulat cu care Biserica Ordoxă Rusă, sub Patriarhul Kiril, a sprijinit politica expansionistă a Kremlinlui.

Se apreciază că noua biserică are circa 20 de milioane de adepți.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, la inaugurarea pomului de Crăciun din Piața Sf.Sofia, Ucraina, 19 decembrie 2022.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, la inaugurarea pomului de Crăciun din Piața Sf.Sofia, Ucraina, 19 decembrie 2022.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu aproximativ 9,5 milioane de credincioși, a rămas dependentă canonic de Moscova. În luna mai 2022, într-o mişcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kiril, pentru ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul a fost se pare simbolic, pentru că a rămas fără rezultate concrete până acum.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov de la Kiev a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14%, în special în estul ţări, erau membri ai Bisericii Ortodoxe dependentă canonic de Moscova.

În Ucraina, în vestul țării în special, este activă și Biserica catolică unită cu Vaticanul, dar care funcționează după ritul ortodox.

„Occidentalizare” precaută

„Le oferim oamenilor opțiunea de a sărbători într-o zi diferită”, a precizat Mitropolia de la Kiev a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Procesul de schimbare a datei Crăciunului în Ucraina a început încă din 2017, când guvernul a decis ca 25 decembrie să fie zi nelucrătoare, iar Biserica Ortodoxă a permis ținerea unor slujbe la această dată.

Dar până anul trecut, aproape toți ucrainenii ortodocși sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi, pe 7 ianuarie.

Marea diferență anul acesta este că parohiile pot ține, dacă doresc sau dacă cer enoriașii, o slujbă religioasă completă pe 25 decembrie. Decizia afectează aproximativ 7.000 de parohii din toată țara.

„Nu vrem să forțăm pe nimeni“

Purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstrati Zoria , a declarat pentru Politico.eu că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25 decembrie. „Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic”, a spus el.

Potrivit lui Evstrati, deja înainte de invazie, mai mult de o treime dintre ucraineni doreau să treacă la calendarul gregorian, să sărbătorească pe stil nou. „Acum s-ar putea să fie și mai mulți. Testăm, să înțelegem ce vor cu adevărat credincioșii”, a mai spus arhiepiscopul.

„Nu schimbăm ziua Crăciunului”, a ținut el să precizeze, „adăugăm o zi suplimentară” la sărbătorile care altfel urmează calendarul iulian, deci cele pe stil vechi.

Din 2019, 1.600 de parohii au trecut la Biserica Ortodoxă a Ucrainei de la Biserica Ortodoxă Ucraineană, supusă canonic Moscovei, circa o mie dintre acestea au făcut trecerea de la lansarea invaziei ruse.

O manevră politică?

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene – până recent apropiată de Moscova – a criticat decizia bisericii majoritare drept „manevră politică, dovadă că Biserica Ortodoxă Ucraineană nu este o instituție religioasă, ci o organizație politică dornică să respecte dorința guvernului.

„Istoric, familiile sunt obișnuite să sărbătorească pe [7 ianuarie]”, a spus el. „Oamenii care merg la Biserica Ortodoxă Ucraineană nu cer nicio schimbare”, a mai spus clericul. „Au trecut patru ani de când guvernul a anunțat 25 decembrie ca sărbătoare oficială și, de atunci, nu ați văzut oameni sărbătorind-o drept Ziua de Crăciun”, a adăugat el.

Mitropolitul Luca din Zaporojie a numit-o un pas către catolicism.

Potrivit unui sondaj recent, ucrainenii încă nu sunt siguri ce alternativă să aleagă, sau dacă chiar trebuie să aleagă: 71% la sută spun că vor sărbători Crăciunul pe 7 ianuarie, față de 4% la sută care ar alege numai data de 25 decembrie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG