Știrile presei moldovene
- Agenția de presă „IPN” îl citează pe Comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni care a declarat că, în ultimii doi ani, R. Moldova a făcut față unor șocuri cumulative, aceste eforturi având loc în paralel cu reformele ambițioase. În cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, comisarul a mai spus că împreună cu autoritățile de la Chișinău, s-a convenit asupra unor acțiuni legate de asistența macrofinanciară. „O parte din aceste condiționalități au fost deja îndeplinite. Altele mai necesită angajament adițional și așteptăm acțiuni rapide. Acest fapt va permite debursarea celei de-a doua tranșe din cele 145 de milioane. A doua tranșă ar urma să fie debursată până la sfârșitul acestui an”, a notat comisarul european.
- Portalul newsmaker.md scrie că victimele violenței sexuale vor fi examinate în condiții mai bune. Potrivit reporterilor, o unitate de examinare medico-legală a victimelor violenței fizice și sexuale a fost inaugurată, pe 6 iulie, în cadrul Centrul de Medicină Legală. În articol se precizează că unitatea dispune de încăperi special amenajate pentru examinare și consiliere psihologică, dar și de bloc sanitar, condițiile fiind adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilități.
Totodată, pentru asigurarea confidențialității, victimele violenței fizice și sexuale pot folosi intrarea separată în instituție.
- R. Moldova are nevoie de o instituție de combatere a propagandei pentru prezervarea securității informaționale, însă aceasta trebuie să fie apolitică și nu trebuie să își schimbe activitatea în funcție de guvernare. Este opinia analistului Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El a comentat inițiativa privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și, potrivit lui, „accentul trebuie pus pe comunicarea strategică pentru a evita dezinformarea sau manipularea informațiilor care pot afecta securitatea națională”.
- TV8.md scrie că autoritățile de la Chișinău o acuză pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, de fals în declarații. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, coordonat de Federația Rusă, nu deținea date despre atacatorul din Tadjikistan care a ucis doi oameni pe Aeroportul de la Chișinău. Reporterii notează că replica Chișinăului vine după ce Zaharova a declarat că tragedia putea fi prevenită, dacă R. Moldova rămânea membru al Biroului de Luptă împotriva Crimei Organizate.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări aparține jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, care au scris: „Premieră: CA aplică amenzi distribuitorilor din UTA Găgăuzia de aproape 200 de mii de lei pentru neprotejarea spațiului audiovizual național și pentru că activează fără acte permisive”. În material se mai spune că aceștia au retransmis programe informative și analitice ale posturilor de televiziune din Federația Rusă și Belarus, cu încălcarea prevederilor art. 17 din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit unui comunicat emis de CA.
- Pe Instagram, a trezit interes sporit postarea jurnaliștilor de la Moldova.org, care au scris despre istoria unei femei nemăritate. Mihaela nu ar fi crezut vreodată că are să fie nemăritată și fără copii la vârsta de 42 de ani. E o femeie inteligentă cu o carieră de succes, e frumoasă și atrage privirile din jur. Într-o zi, Mihaela s-a gândit să se căsătorească pentru liniștea părinților și a rudelor. „Dar nu poți face asta numai pentru liniștea lor”, au scris reporterii în postare.