Linkuri accesibilitate

R. Moldova va coopera cu SUA pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră  


R. Moldova va fi inclusă va fi în programul Departamentului Energiei al Statelor Unite „Net Zero World” și va coopera cu mai multe instituții americane pentru a reduce mai eficient și mai rapid emisiile de gaze cu efect de seră.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Energiei, după întrevederea ministrului Victor Parlicov cu secretara pentru Energie, Jennifer Granholm.

„Această inițiativă sprijină țările cu ambiții climatice să elaboreze și să implementeze strategii tehnice și de investiții foarte adaptate și practice, ce fac realizabile obiectivul «Zero emisii nete»”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

În urma includerii în acest program, R. Moldova, alături de alte circa 20 de țări, va beneficia de cooperare științifică cu laboratoarele de cercetare din SUA, va obține acces la finanțări suplimentare, inclusiv granturi și fonduri de dezvoltare, și la export tehnologic, precum și la cele mai noi tehnologii americane din categoria „green enablers”.

Potrivit autorităților, R. Moldova „va putea aplica, testa și integra în sistemul energetic tehnologii care vor stimula dezvoltarea sectorului”.

Prin „Net Zero World”, condus de Departamentul de Energie al SUA (DOE), ca parte a inițiativei Build Back Better World, țările se angajează să-și sporească ambițiile în ceea ce ține de climă și protecția mediului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG