Linkuri accesibilitate

Racheta elevilor din Pelinia 


„DOSAAF”, sculptură de L. Averbuch. „Cultura Moldovei”, 26 Decembrie 1963.
„DOSAAF”, sculptură de L. Averbuch. „Cultura Moldovei”, 26 Decembrie 1963.

Toate au început la o lecție de fizică. Când învățătorul Petru I. Frecăuțanu de la școala medie din Pelinia, raionul Râșcani, a adus vorba la începutul anului școlar 1963 despre rachetele balistice, elevii imediat l-au întrebat: dar cum se fac ele ? De la simple întrebări, s-a trecut în curând la acțiuni concrete.

La o scrisoare către organizația DOSAAF, elevilor li le-au trimis schițele tehnice ale „rachetei balistice pionierești” cu o singură treaptă, o machetă montabilă de metal și câteva motoare. La școală s-a format un cerc al tinerilor constructori de rachete.

După startul reușit al primei rachete, elevii din clasele superioare au construit altele cu două și chiar cu trei trepte.

De „boala” construcției de rachete s-au molipsit și elevii din satul vecin, Grinăuți, iar localnicii asistau cu interes la experiențele școlarilor.

Într-o bună zi învățătorul de fizică a propus să țină pentru publicul local o lecție pe tema „Știința sovietică și cosmosul”, iar elevii s-au angajat să construiască o rachetă cu trei trepte, pe care s-o lanseze cu această ocazie.

În ziua aleasă, pe stadion se adunase tot satul. După ce învățătorul Frecăuțanu a povestit colhoznicilor despre calea glorioasă a științei sovietice spre cucerirea cosmosului, s-a dat comanda și racheta s-a avântat în înaltul cerului.

Mult timp după acea zi satul a tot vorbit despre isprava „tinerilor constructori de rachete”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG