Linkuri accesibilitate

Radu Jude distins cu Ursul de Aur la Berlin. Olga Lucovnicov câștigă categoria scurtmetraj


Juriul Festivalului anunțând premiile
Juriul Festivalului anunțând premiile

Regizorul român, Radu Jude, a fost distins cu Ursul de Aur, marele premiu al Berlinalei, pentru filmul său „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”.

Radu Jude distins cu Ursul de Aur la Berlin. Premiile Berlinalei 2021
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00
Link direct
Juriul internaţional, compus anul aceste din şase foşti laureaţi ai Festivalului Internaţional de Film, dintre care doi n-au fost prezenţi în capitala Germaniei, a considerat că pelicula lui Radu Jude conţine „însuşirile rare şi fundamentale ale unei opere de artă.” Filmul transpune pe ecran „esenţa” unei „clipe” a „existenţei umane”. Juriul mai arată că regizorul a cuprins în filmul său momentele esenţiale ale spiritului vremurilor noastre, „tulburînd convenţiile cinematografice şi sociale”. „Este un film artistic, care este în același timp exuberant, inteligent și neastîmpărat, geometric și plin de viață, imprecis în cea mai bună manieră posibilă. Asaltează spectatorii, provoacă opoziție și totuși nu permite nimănui să păstreze o distanță fizică”.

Dar Ursul de Aur câștigat de Radu Jude nu este singura surpriză plăcută a festivalului. Scurtmetrajul Olgăi Lucovnicova „Nanu Tudor" a câștigat Ursul de Aur pentru scurtmetraj la a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Regizoarea este născută în 1991 în Republica Moldova. „Curajul ei, împreună cu abilitățile sale cinematografice, realizează un film puternic, emoțional și complex": aceasta a fost justificarea juriului Berlinale pentru acordarea Ursului de Aur, la categoria Scurtmetraj, Olgăi Lucovnicova.

„Nanu Tudor" este o coproducție Belgia, Portugalia, Ungaria. Recent, scurtmetrajul a fost premiat și de Fondul Audiovizual Flamand pentru cel mai bun documentar.

Olga Lucovnicova a studiat Regie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din filmografia regizoarei mai fac parte scurtmetrajele "O crenguță de scoruș" (2013), "Nu am, moarte, cu tine nimic" (2015), "Valurile pustiului" (2018) și "Nu e sfârșitul" (2019).

Din cele 15 filme care au fost prezentate anul acesta în cadrul competiţiei, juriul a premiat cu cîte-un Urs de Argint alte două producţii noi din Europa răsăriteană. Este vorba despre filmul de debut al regizorului Dénes Nagy din Ungaria, „Lumina naturală”. În acest film îndrăzneţ se tematizează participarea Ungariei la războiul ideologic şi de cucerire al Germaniei, îndreptat contra Uniunii Sovietice. Unii cronicari au comparat filmul cu cel al lui Elem Klimov, „Du-te şi vezi” (Иди и смотри), din 1985, în care se prezintă atrocităţile comise de către trupele naziste pe teritoriul sovietic. În producţia maghiară „Lumina naturală” se aminteşte de problema ocultată a colaboraţionismului statului ungar în timpul celui de-al doilea război mondial. Celălalt film din Ungaria, „Multe, te văd peste tot” („Rengeteg – mindenhol látlak”), distins tot cu un Urs de Argint, a fost realizat de Bence Fliegauf. Distincţia o primeşte, de fapt Lilla Kizlinger, pentru cel mai bun rol secundar.

Tot cu un Urs de Argint, pentru rolul principal, a fost distinsă Maren Eggert din filmul german, „Sînt omul tău”(„Ich bin dein Mensch”) realizat de Maria Schrader. Cel de-al doilea film german distins cu un Urs de Argint, din cele patru prezentate în competiţie, este „Domnul Bachmann şi clasa sa” („Herr Bachmann und seine Klasse”), realizat de Maria Speth. Acest film documentar care s-a bucurat de aprecierea specială a juriului, tematizează o problemă fundamentală, şi anume cea a educaţiei şi a integrării unor elevi care provin din culturi şi spaţii lingvistice diferite.

Pentru cel mai bun scenariu a fost distins cu un Urs de Argint filmul lui Hong Sangsoo „Introducere”, din Coreea de Sud, descris ca o creaţie filozozofico-poetică ieşită din comun.

Pentru abordarea artistică originală şi desoebită a fost distinsă şi pelicula regizorului mexican, Alonso Ruizpalacios, „Un film poliţist” („Una película de policías”). Filmul este un experiment, osciliînd între ficţiune şi realitate, evidenţiind nu doar riscurile de a fi poliţist. (Lista tuturor premiilor din competiţie şi din secţiunea Encounters -Întîlniri - poate fi consultată aici şi aici.)

Previous Next

XS
SM
MD
LG