Pregătirile electorale iau avânt în Moldova – inclusiv pe latura monitorizării comportamentului autorităților și actorilor politici în această perioadă. Asociația Promo-LEX, de pildă, și-a prezentat astăzi al doilea raport de monitorizare. Care sunt principalele constatări ale raportului?
Deşi campania electorală a început oficial pentru un număr limitat de concurenţi, 6 partide şi 2 blocuri admise cu acte în regulă în cursă, observatorii Promo-LEX au constatat deja mai multe abateri. Doi concurenți - Partidul AUR şi Blocul comuniştilor şi socialiştilor – s-au grăbit să-şi înceapă agitația electorală înainte de termenul legal, adică până a fi înscriși oficial în cursă. O altă neregulă depistată de observatori este utilizarea abuzivă a resurselor administrative în scopuri electorale, în cel puţin 120 de cazuri, marea majoritate vizând implicarea angajaților de stat în campanie.
Asociaţia Promo-LEX monitorizează abuzul de resurse administrative
Şeful misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, precizează că, şi în această campanie, probarea, respectiv penalizarea utilizării abuzive a resurselor administrative rămâne problematică dat fiind că legislația electorală nu a fost îmbunătățită la acest capitol: „Este foarte dificil în condițiile lipsei unei definiții exhaustive de a încadra toate formele în noţiunea stabilită în prezent de legislaţia electorală, dar precizăm că Asociaţia Promo-LEX monitorizează abuzul de resurse administrative în baza standardelor internaţionale stabilite de Comisia de la Veneţia şi aplicată de către OSCE/ODIHR.”
Observatorii Promo-LEX au mai identificat primele cazuri de oferire de cadouri electorale alegătorilor din partea celor două blocuri înscrise în cursă, cel al comuniştilor şi socialiştilor şi cel al lui Renato Usatîi, dar şi un caz în care şefa statului Maia Sandu s-a implicat în campanie în sprijinul fostei sale formațiuni Partidul Acţiune şi Solidaritate.
O altă tendință îngrijorătoare semnalată de Promo-LEX este amplificarea discursului urii în campanie, mai ales pe rețelele de socializare. Doar în ultimele două săptămâni observatorii au identificat peste 20 de cazuri în care unii concurenți electorali au recurs la mesaje sexiste, discriminatoare sau intolerante. Nicolae Panfil precizează că penalizarea discursului de ură este o altă mare restanţă a fostului Parlament care nu s-a grăbit să modifice legislaţia electorală pentru a descuraja acest fenomen.
Numărul celor care s-au înregistrat e de patru ori mai mare decât la precedentele alegeri parlamentare
Asociaţia Promo-LEX mai remarcă în cel de-al doilea raport de monitorizare a anticipatelor din 11 iulie o creștere semnificativă a numărului alegătorilor din diaspora care şi-au exprimat intenția de a participa la scrutin făcând uz de înregistrarea prealabilă, unul din instrumentele ce ar urma să definitiveze geografia secțiilor de votare. Numărul celor care s-au înregistrat e de patru ori mai mare decât la precedentele alegeri parlamentare ordinare din 2019 şi ajunge la peste 100 de mii. Pornind de la această cifră, dar şi de la numărul de secţii de votare de 150 estimat de CEC şi de 190 propus de Ministerul de Externe pentru a fi deschise în străinătate, Promo-LEX ajunge la concluzia că în cel puţin 8 state numărul lor ar trebui să fie mai mare decât la scrutinul prezidenţial din 2020. Cele mai multe secții ar urma să fi constituite în ţări ca Italia, Rusia, Germania, Marea Britanie și România.