Casa Alba si republicanii din Statele Unite asteptau cu sufletul la gura raportul inspectorului general al Miniterului Justitiei, in speranta ca acesta va invalida investigatiile impotriva presedintelui Trump. Li s-a dat satisfactie? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.
Raportul inspectorului general al Miniterului Justitiei este rezultatul unei investigatii referitoare la ancheta privind amestecul Rusiei in alegerile americane din 2016. Presedintele Trump a sustinut ca aceasta investigatie ar fi fost o farsa, avind la baza partizanat politic si un asa zis „stat paralel” care i s-ar impotrivi.
Inspectorul general al Ministerului Justiei, Michael Horowitz, a gasit numeroase probleme tehnice legate de maniera in care ancheta s-a derulat, dar a concluzionat ca ancheta nu a fost influentata de partizanat politic, cu alte cuvinte FBI-ul si Ministerul au fost indreptatite sa o declanseze. Horowitz considera ca au fost comise erori in procesul de declansare a supravegherilor, dar acestea sint de natura tehnica, nu au la baza dorinta cuiva de a-l dezatvantaja pe Trump.
Inspectorul general a stabilit ca anchetele declansate impotriva unor persoane cu legatura cu campania lui Trump, banuite de activitati suspicioase, au fost indreptatite. Dar in cazul lui Carter Page, declansarea urmaririi a avut vicii procedurale. E posibil ca daca FBI-ul informa cum trebuie Ministerul Justitiei cu privire la Page, urmarirea impotriva acestuia nu era declansata.
Horowitz a mai stabilit ca dosarul intocmit de fostul agent britanic Steele – un dosar cu multe informatii indoielnice – nu a stat la baza declansarii anchetei. Oficialitatea de la Ministerul Justiei neaga ca echipa de campanie a lui Trump ar fi fost spionata sau ca ar fi fost infiltrati informatori, asa cum presedintele a sustinut de numroase ori.
Interesanta este reactia la aceste informatii a Procurorului General, William Barr, care nu pare de acord cu constatarile inspectorului general din propriul minister, care interpreteza cele scrise de Horowitz ca constiuind o dovada ca investigatiile impotriva unor membrii ai echipei lui Trump ar fi avut la baza dovezi insuficiente. De altfel, Barr a dispus propria sa investigatie, iar cel care o conduce – John Durham – a scris si el ca nu este de acord cu unele dintre concluziile raportului. Casa Alba si republicanii spera acum ca ancheta mai ampla a lui Durham le va da dreptate.