Statele Unite și Rusia s-au înfruntat sâmbătă în legătură cu un raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind criza umanitară din Ucraina, despre care Moscova a afirmat că este motivat politic. Washingtonul a solicitat actualizarea rapidă a acestuia.
Raportul directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost prezentat consiliului executiv al organizației, din care fac parte atât Rusia, cât și Statele Unite.
Documentul face sinteza evenimentelor din primele nouă luni ale anului 2022, considerând că situația din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la 24 februarie, este una dintre cele opt urgențe acute de sănătate la nivel mondial.
Raportul OMS spune că s-au înregistrat mai mult de 14 mii de victime civile, 17,7 milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară și 7,5 milioane de refugiați ucraineni strămutați în Europa.
Din cele 471 de atacuri cu arme grele asupra unităților sanitare la nivel global, 448 au avut loc în Ucraina, se arată în raportul OMS.
Reprezentantul Rusiei în consiliul de administrație al OMS a spus că raportul este politizat și unilateral și a descris referirile sale la Ucraina drept acuzații nefondate.
De când a început ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială din Ucraina”, Moscova a negat vehement că ar viza civilii. Războiul declanșat pe 24 februarie anul trecut a devastat și orașele ucrainene, a ucis mii de combatanți și a zguduit economia globală.
Sheba Crocker, reprezentantul SUA la ONU, a cerut un raport actualizat pentru a documenta incidentele din Ucraina începând din septembrie. „Atacurile Rusiei (...) au provocat daune de nedescris civililor și infrastructurii critice din Ucraina", a declarat ea în cadrul reuniunii consiliului, potrivit unei declarații a biroului său. Atacurile „fără sens” ale armatei ruse „se răsfrâng în mod brutal asupra accesului copiilor, a persoanelor în vârstă și a altor grupuri vulnerabile la asistență medicală vitală”, a mai spus Sheba Crocker.