Linkuri accesibilitate

Războiul împotriva fumatului: Marea Britanie adoptă o lege dură împotriva vape-urilor, populare printre tineri


Din ce în ce mai mulți copii încearcă vape-urile, din curiozitate sau din cauza presiunii grupului de prieteni.
Din ce în ce mai mulți copii încearcă vape-urile, din curiozitate sau din cauza presiunii grupului de prieteni.

Parlamentul britanic a adoptat la 26 noiembrie o lege care va interzice reclamele la vape-uri și va restricționa produsele apetisante pentru tineri care îi pot determina să consume tutun, precum guma de mestecat sau vata de zahăr.

Mai mult, legea închide alte portițe legislative de până acum și interzice complet comercializarea produselor cu nicotină, inclusiv a vape-urilor, către minori. Comercianții prinși că vând minorilor riscă amenzi pe loc de până la 200 de lire sterline.

Unul din cinci minori britanici între 11 și 17 ani a încercat vape-urile, iar numărul consumatorilor crește alarmant de la an la an. Mulți dintre ei spun că au încercat din curiozitate sau pentru că prietenii lor consumau.

Acesta este un proiect început de fostul guvern conservator, pe care însă el nu l-a putut duce la sfârșit. În aprilie, parlamentul britanic a adoptat o măsură de a interzice oricărei persoane născute după anul 2009 de a cumpăra vreodată produse pe bază de tutun.

O astfel de măsură a fost adoptată de guvernul precedent al Noii Zeelande, însă noul guvern a decis să păstreze posibilitatea tinerilor de astăzi de a fuma în viitor, ca să strângă bani din accizele pe tutun.

În viitor, autoritățile britanice ar putea extinde și legile pentru pachetele standardizate ca aspect, astfel ca nici un pachet de țigări să nu iasă în evidență pozitiv prin design.

„Dacă nu vom interveni, vom avea o generație de copii cu adicție îndelungată”, a justificat ministrul Sănătății de la Londra, Wes Streeting.

În fiecare zi sunt depistate 160 de cazuri de cancer cauzat de fumat, în Marea Britanie, o țară în care, de altfel, o proporție mult mai mică de adulți sunt fumători decât în restul Europei.

În Marea Britanie, fumatul este interzis în spațiile închise încă din 2007, iar noua lege va restricționa fumatul chiar și afară, în apropierea locurilor de joacă pentru copii, a școlilor sau spitalelor. În trecut, industria HoReCa s-a opus unei astfel de măsuri, spunând că ar avea un impact negativ asupra afacerilor.

Nu se cunosc toate riscurile de sănătate la care se expun cei care folosesc vape-uri.
Nu se cunosc toate riscurile de sănătate la care se expun cei care folosesc vape-uri.

Joi urma să fie adoptată și o rezoluție a Parlamentului European pe tema recomandării de a „extinde interdicțiile fumatului în spații publice și către noile produse precum tutunul încălzit, țigările electronice și alte produse care emit aerosoli”. Propunerea aleșilor europeni ar putea interzice fumatul și vaping-ul pe terase, în apropierea spitalelor sau școlilor, dar și în stațiile de transport în comun.

Noul comisar european pentru sănătate, Oliver Varhelyi, a confirmat în audierea sa de către aleșii europeni că în mandatul său va revizui legile europene pe subiectul tutunului.

„Mozaic” european al combaterii fumatului

În UE, unde 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza fumatului, fiecare țară are legi de asprime diferită. La nivel european, legile comune impun o taxă minimă pe produsele de tutun, interzicerea produselor aromate și câteva reguli de prezentare a ambalajelor.

UE spune acum că vrea să creeze o „Generație fără tutun”. Autoritățile europene recomandă ca până în 2040 proporția fumătorilor în populația totală să coboare în blocul cu 27 de membri sub 5%.

De exemplu, în Suedia, țară în care doar 8% din populație este fumătoare, este interzis complet fumatul pe terase. Însă din ce în ce mai mulți tineri par să fie atrași de vape-uri, țigări electronice și chiar și de pliculețele de tutun pudră snus, pe care nordicii le consumă avid. Acestea sunt introduse lângă gingie și permit absorbția nicotinei direct în sânge, prin mucoasa orală.

Multe țări occidentale încearcă să descurajeze consumul de tutun prin accize și prețuri foarte ridicate. Irlanda are cele mai scumpe țigări din Europa: un pachet costă aproape 17 euro.

În UE, chiar și în statele est-europene cu... tradiție la fumat, ca România, sunt introduse din ce în ce mai multe legi pentru a restricționa fumatul în spații publice.
În UE, chiar și în statele est-europene cu... tradiție la fumat, ca România, sunt introduse din ce în ce mai multe legi pentru a restricționa fumatul în spații publice.

La celălalt capăt al spectrului sunt țările est-europene. În Bulgaria, 37% dintre adulți sunt fumători, iar țigările sunt cele mai ieftine din UE.

Lituania, țară care reglementează foarte strict comerțul de alcool din cauza problemelor enorme de sănătate publică, a început să introducă legi mai stricte și pe tema tutunului. Un vizitator în Vilnius n-are voie să fumeze decât în „zone special desemnate” de pe terasele localurilor, iar fiecare localitate poate decide să interzică fumatul pe plaje, în piețe sau parcuri.

Țările din Balcanii de Vest, care nu au aderat încă la UE, încep să se alinieze cu normele europene chiar și în domeniul fumatului. Deși încă este permis fumatul în interiorul multor localuri din, de exemplu, Belgrad sau Tirana, guvernele încep să limiteze produsele de tutun cele mai nocive și atractive. Albania a interzis deja comerțul țigărilor cu capsule aromate și al celor mentolate, iar în Serbia acestea sunt din ce în ce mai greu de găsit.

În Moldova, care introduce din ce în ce mai multe restricții asupra ambalajelor pachetelor de țigări și a spațiilor unde este permis fumatul, 30% din populație fumătează, iar anual aproape 6.000 de oameni mor din cauza consumului de tutun (15% din totalul deceselor înregistrate). Unul din doi fumători moare prematur: în medie, cu 14 ani mai devreme.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG