Deputați socialiști și-au apărat joi decizia de a adopta astă-noapte legile bugetare pentru anul viitor, într-o ședință la care, potrivit opoziției, s-ar fi comis numeroase încălcări.
Socialiștii împreună cu aliații lor din Partidul Șor și deputații transfugi din grupul Pentru Moldova au mai adoptat și alte decizii controversate ca cea pentru revocarea „legii miliardului” privind acoperirea din buget a găurii financiare create la Banca Națională prin celebrul furt din sistemul bancar.
În vreme ce socialiștii și-au apărat, așadar, deciziile, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legile bugetare. Le critică atât din motive de procedură, cât și de conținut, pentru că nu prevăd între altele sprijin pentru economia afectată de criza de coronavirus.
Într-un mesaj plasat pe o rețea de socializare încă miercuri seara, în timp ce parlamentarii grupați imediat după prezidențiale în jurul socialiștilor începuseră neanunțat să dezbată legile bugetare, Maia Sandu i-a numit “hoți și profitori” pe acești parlamentari și, insistând pe pretenția sa mai veche față de buget și politică fiscală, anume cea că, fiind pline de scheme, nu ajută în același timp cu nimic businessul suferind din cauza crizei, a tras linie și a spus: „Aceștia nu sunt oameni de stat, sunt impostori. Trebuie pedepsiți. Nu va scăpa nici unul. Anticipate.”
Cred că orice economist sau specialist în finanțe și-a pus ieri mâinile în cap
Printre motivele esențiale de indignare din partea formațiunilor de opoziție din parlament se numără, întâi de toate, maniera în care s-au desfășurat lucrurile la ședința de ieri, aproape pe furiș, cu legi votate la repezeală, fără avize de la guvern și fără dezbateri. „Cred că orice economist sau specialist în finanțe și-a pus ieri mâinile în cap – bugetul și politicile fiscal lasă în continuare economia să se descurce pe cont propriu”, a spus de exemplu astăzi Radu Marian, un deputat din PAS.
„Biroul permanent înainte de aceasta ne anunțase că aceste proiecte vor fi dezbătute în parlament joi sau vineri – ca hoțul cela care s-a uitat prin părți, a văzut că nu-l vede nimeni și a continuat să fure”, a adăugat Pavel Filip, șeful democraților.
Timpurile lui Plahotniuc s-au întors
După ce ziua boicotaseră ieri ședința, câțiva deputați din PAS și DA au revenit seara târziu în parlament, în timp ce socialiștii începuseră examinarea bugetului, și au încercat să-i oprească dar fără succes: „Timpurile lui Plahotniuc s-au întors – sau Plahotniuc nici nu a plecat. Trei grupări criminale s-au înșțeles și acționează împotriva cetățenilor. Așa ceva nu a fost nici pe timpul lui Plahotniuc, dar se vede că dirijează bine și acum și are buni elevi”, a exclamat de la tribuna la care a fost lăsat într-un sfârșit să vorbească Alexandru Slusari, șeful parlamentarilor DA, el și vice-speaker de legislativ.
Vlad Bătrâncea, un socialist din prezidiu, a justificat comportamentul formațiunii sale:„Cu cea mai mare plăcere am munci în regim normal, dar, cu 70 de proiecte pe agendă, iar ping-pong, apoi tractoare și scări deteriorate.”
Dar cel mai mult a înfuriat totuși opoziția legile ce s-au adoptat ieri: începând cu bugetul și politică fiscală pe 2021, despre care oponenții socialiștilor, și cei mai vechi din PAS și DA, dar și mai noi din PD și Pro Moldova - spun că pregătesc terenul pentru anticipate, mai ales pentru socialiști, dar și pentru noii lor aliați din formațiunea Șor, și încheind cu revocarea a două decizii anterioare - una care majora vârsta de pensionare și alta care transforma în datorie publică miliardul furat din bănci. Despre prima, formațiunile de opoziție spun că vor pune pe butuci bugetul de pensii, iar despre a doua – că nu rezolvă problema furtului bancar, ci mută din nou gaura dintr-un buzunar în altul.
Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, cel care era ministru de finanțe în momentul convertirii furtului în datorie publică, a criticat și el ultima decizie a socialiștilor, spunând că va destabiliza BNM și va lipsi R. Moldova de orice șansă de împrumut de la donatori ca FMI și BM, într-un moment când economia ar avea cel mai mare nevoie de așa împrumuturi.
Vladimir Golovatiuc, socialistul care din fruntea comisiei bugetare din parlament a fost avansat zilele trecute în poziția de ambasador în Federația Rusă, a dat azi următorul răspuns la aceste și alte critici: „Bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale și cel de asigurări în medicină reprezintă un pas înainte în ceea ce privește îndeplinirea obligațiunilor statului față de cetățeni, sectorul bugetar, medicină...”
Alte puncte comune în pretențiile tuturor celor care contestă comportamentul, mai ales din ultimele zile, al socialiștilor: sugestia că lucrurile sunt dirijate de un triumvirat: Dodon , Plahotniuc și Șor. Despre asta a vorbit atât Slusari, șeful fracțiunii DA, cât și Pavel Filip, șeful democraților: „Semnătura acestui spectacol ne este de fapt tuturor foarte clar, astfel cum nu pot fi confundate filmele lui Spielberg, Tarkovsky sau Tarantino (regizori, Steven Allan Spielberg, Andrei Tarkovsky, Quentin Tarantino), pentru că imediat se vede semnătura regizorului, eu cred că și ceea ce se întâmplă acum în politică pentru toată lumea este foarte clar.”
Maia Sandu, care tocmai l-a învins pe Igor Dodon în alegeri prezidențiale, se pregătește de inaugurare pe 24 decembrie, atât Igor Dodon, cât și Ion Chicu sugerând anterior că acesta ar putea fi și momentul retragerii guvernului și purcederii la anticipate. Pe anticipate insistă și Sandu, doar că formațiunea sa politică din parlament nu are suficiente voturi ca să le declanșeze.
Odată cu ultima ședință din parlament, îndoieli că socialiștii nu vor anticipate într-un moment ca cel de acum, când liderul lor neformal tocmai a fost bătut în alegeri de Sandu, iar problema sprijinului parlamentar pare rezolvată, nu prea mai există nici în cercul analiștilor, nici în cel al politicienilor.