Linkuri accesibilitate

SUA condamnă recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Luhansk


21 februarie 2022. Activiști pro-ruși în Donețk, celebrând „independența” decretată de Putin

Președintele american Joe Biden a impus sancțiuni împotriva celor două regiuni separatiste din Ucraina – Donețk și Luhansk – cărora cu puțin timp înainte, Vladimir Putin le recunoscuse independența. În condițiile în care mulți cred că situația ar putea degenera într-un un război amplu, Statelor Unite au decis să-și retragă personalul diplomatic din Ucraina.

Secretarul de stat, Antony Blinken, a declarat: „Recunoașterea de către Kremlin a independenței așa-ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk necesită un răspuns energic și ferm și noi vom face pașii necesari, în această direcție, în cooperare cu partenerii noștri”. Între timp, președintele Biden s-a întreținut cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, pentru a coordona reacția la evenimentele din Ucraina.

El a stat de vorbă și cu omologul său ucrainian Volodimir Zelenski, angajându-se să riposteze cu hotărâre, împreună cu aliații la orice nou act de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a arătat că ordinul executiv al președintelui Biden interzice noi investiții, comerț și finanțări pentru regiunile separatiste din Ucraina.

Ea a precizat că în curând vor fi anunțate noi măsuri împotriva violărilor flagrante ale angajamentelor internaționale ale Rusiei. Psaki a spus că aceste măsuri sunt diferite de cele care urmează să fie aplicate, dacă Rusia își continuă agresiunea și invadează restul Ucrainei.

Secretarul de stat Blinken a declarat că acțiunile lui Putin reprezintă o respingere completă a angajamentelor Rusiei derivate din acordurile Minsk, contrazic ideea susținută de Moscova că urmărește o soluție diplomatică și reprezintă un atac clar la adresa suvernității și integrității teritoriale a Ucrainei.

XS
SM
MD
LG