Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la rezultatul alegerilor și referendumului | Susținere pentru calea europeană a Moldovei și pentru Maia Sandu


În ciuda susținerii neaștepat de joase pentru integrarea europeană, liderii de pe continent au salutat victoria votului „DA” la referendum și au felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru rezultatul obținut la primul tur de prezidențiale.
În ciuda susținerii neaștepat de joase pentru integrarea europeană, liderii de pe continent au salutat victoria votului „DA” la referendum și au felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru rezultatul obținut la primul tur de prezidențiale.

Reacțiile internaționale la alegerile și referendumul din Republica Moldova au venit încet de-a lungul zilei de luni. Liderii străini încă așteaptă, pesemne, să vadă rezultatele finale ale alegerilor și să înțeleagă influența rusească asupra rezultatului final.

Mulți dintre ei, mai ales cei de la Bruxelles, care au fost implicați în ultimii ani în aducerea mai aproape a Chișinăului, trebuie să fi fost cel puțin surprinși de rezultatul de la eferendum. Se așteptau la un „DA” mai hotărât.

Dealtfel, atât experții cât și presa din Moldova așteptau un rezultat mai decisiv în favoarea căii europene, bazat pe sondajele de opinie.

Liderii europeni preferă, în schimb, să se concentreze pe partea pozitivă: că referendumul a trecut.

Românii, cei mai apropiați de Moldova - atât bilateral cât și ca aliați în parcursul său spre aderare - au fost primii care au felicitat țara pentru rezultatul la referendum.

„Felicitări tuturor cetățenilor moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei”, a transmis premierul de la București, Marcel Ciolacu.

Mesaje de susținere similare au venit și de la alți candidați la prezidențiale din România: liderul PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat și el susținerea României pentru aderarea europeană a Moldovei.

Lidera USR, Elena Lasconi, a vizitat moldovenii care așteptau la coadă la vot în Verona, Italia. „Cei care trăiesc în diaspora „au gustat” din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană - libertate, democrație, prosperitate - și speră să aibă parte tot mai mult și la ei acasă de aceste beneficii ale Vestului”, scria Lasconi de la Verona.

Independentul Mircea Geoană nu a dat nicio declarație, până luni după-amiază, despre alegerile din Moldova. Nici George Simion, liderul AUR care are interdicție la intrarea în Republica Moldova, nu a comentat rezultatul alegerilor.

Aleșii români din Parlamentul European, printre cei mai vocali susținători ai integrării Moldovei în forumurile de la Bruxelles, au fost printre primii care au comentat rezultatele alegerilor.

Parcursul european al Moldovei, privit de la Bruxelles

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PNL) a transmis că „Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va reuși. Rezultatul strâns nu înseamnă că Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei și a implicării masive a Rusiei, oamenii au găsit puterea de a alege Europa.”

Siegfried Mureșan la Chișinău, 2019.
Siegfried Mureșan la Chișinău, 2019.

Europarlamentarul, care a postat în ultimele zile mesaje în care încurajează moldovenii să meargă la vot, spune că implicarea și susținerea Europei rămân esențiale de acum încolo și anticipă continuarea integrării europene a Moldovei.

Mureșan este președintele comisiei de colaborare UE-Moldova în Parlamentul European și unul dintre negociatorii Planului European de Creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Grupul de centru-dreapta al Popularilor Europeni din Parlamentul European confirmă pentru Europa Liberă că declarațiile lui Mureșan reprezintă poziția oficială a partidului.

PAS, partidul președintei Maia Sandu, ține de familia Popularilor Europeni.

Și Negrescu (dreapta) a întreprins mai multe vizite oficiale de-a lungul timpului la Chișinău, inclusiv din poziția de ministru al Afacerilor Europene.
Și Negrescu (dreapta) a întreprins mai multe vizite oficiale de-a lungul timpului la Chișinău, inclusiv din poziția de ministru al Afacerilor Europene.

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European din partea PSD, a scris pe Facebook că „începând de acum, putem să creăm perspective reale privind finalizarea negocierilor până în 2030 și ulterior aderarea la Uniunea Europeană”.

Negrescu a vizitat săptămâna trecută Capitala și a anunțat că a inițiat demersurile pentru deschiderea unui birou al Parlamentului European la Chișinău.

Mai mult, alesul român de la Bruxelles avertizează că „lumea occidentală trebuie să se trezească și să realizeze impactul nefast al propagandei ruse”.

Reacții internaționale

Din partea instituțiilor europene, răspunsul s-a lăsat așteptat. Atât Parlamentul European cât și Consiliul, reuniunea șefilor de stat din UE, s-au declarat îngrijorate în ultimele săptămâni de interferența rusească în alegerile din Moldova.

„Bravo, Republica Moldova! Vă mulțumesc pentru curaj. Îți mulțumesc, Maia Sandu. Conducerea și curajul tău au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru se va scrie împreună”, a transmis președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Șefa Parlamentului este prima dintre liderii de top care a comentat alegerile din Moldova.

Roberta Metsola, în timpul vizitei sale la Chișinău, 21 mai 2023.
Roberta Metsola, în timpul vizitei sale la Chișinău, 21 mai 2023.

După-amiază, a venit și reacția șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:

„Felicitări poporului Moldovei și ție, Maia Sandu. Ați reușit din nou! În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european!”, a scris Ursula von der Leyen, pe rețeaua X.

Europarlamentarul francez Bernard Guetta, fost jurnalist cu experiență în Europa de Est și specializat în geopolitică, împarte cu Europa Liberă un gând despre balanța dintre speranța europeană și frica de potențialul Rusiei.

„Desigur, au existat interferențe și cumpărări de voturi, dar cel mai grav este altceva: mulți oameni se tem de Rusia mai mult decât au încredere în voința politică și capacitățile militare ale Uniunii Europene. Aceste rezultate ar trebui să ne pună pe gânduri”, spune Guetta pentru Europa Liberă.

Înainte să devină europarlamentar, Bernard Guetta a lucrat ca jurnalist.
Înainte să devină europarlamentar, Bernard Guetta a lucrat ca jurnalist.

Donald Tusk, premierul Poloniei, a fost printre primii lideri europeni care au felicitat-o pe Sandu.

„Înfuriază Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara - asta e Maia Sandu. Un lider măreț și o națiune curajoasă”, a transmis Tusk pe X, fostul Twitter. Liderul de la Varșovia face și el parte din aceeași familie politică cu Sandu și a vizitat recent Moldova, unde a promis să continue cooperarea dintre cele două țări.

Donald Tusk a vizitat Chișinăul în septembrie.
Donald Tusk a vizitat Chișinăul în septembrie.

Reacția de la nivelul UE a fost, luni dimineață, încă rezervată. Grupul liberalilor europeni, Renew, au fost primii care au comentat subiectul.

Ei au transmis pe X, fostul Twitter, că sunt îngrijorați de informațiile despre interferența în alegeri și că „susțin moldovenii care-și doresc un viitor european”.

Grupul Social-Democraților a felicitat efortul moldovenilor pentru împlinirea viitorului european și transmite mulțumiri speciale „celor care au organizat secțiile de vot, dintre care 88% sunt femei”.

Grupul Verzilor transmite gânduri similare, precizând că „vrem să extindem familia europeană”.

Maia Sandu și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Bruxelles, 18 mai 2022.
Maia Sandu și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Bruxelles, 18 mai 2022.

Guy Verhofstadt, fost europarlamentar liberal, fost premier al Belgiei și actual președinte al ONG-ului European Movement International, a transmis despre alegerile din Moldova și cele ce vor urma săptămâna viitoare în Georgia: „Cu cât Putin încearcă să-și impună mai mult puterea asupra întregii regiuni, cu atât mai mult oamenii se vor ridica împotriva coșmarului”.

Grupul internațional de hackeri Anonymous au comentat și ei subiectul. Ei se declară mândri de moldoveni, în ciuda „presei internaționale care n-a luat în serios Moldova”, a interferenței Kremlinului și a voturilor cumpărate.

„Oamenii contracarează și-și preiau controlul asupra propriului viitor”, au transmis cei de la Anonymous, care adesea încearcă să combată în mediul digital acțiunile Rusiei.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău, ai cărei diplomați au participat ca observatori la procesul electoral, nu a transmis până luni la prânz nicio declarație despre rezultatul alegerilor. Politico scria recent despre investițiile americanilor în combaterea dezinformării rusești.

Nu este prima oară când un referendum cheie pe tema apartenenței la UE trece la mustață. În 1992, suedezii au votat cu doar 52% în favoarea aderării la UE - de cealaltă parte, referendumul Brexit pentru părăsirea Uniunii Europene a trecut tot cu 52%.

Cum vede Kremlinul rezultatul și procesul electoral

De cealaltă parte, Rusia spune despre rezultatul din alegerile prezidențiale că reprezintă un „blitzkrieg eșuat” al Maiei Sandu. Noțiunea de blitzkrieg, adică război-fulger, se referă la atacurile surpriză cu toate forțele armate.

„Observatorii consideră că referendumul a fost gândit pentru a consolida electoratul pentru victoria lui Sandu, în mijlocul crizei economice și a protestelor opoziției”, transmite TASS, agenția de presă de stat de la Moscova.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că ponderea crescândă de voturi „DA” la referendum și în favoarea Maiei Sandu, pe măsură ce s-au numărat buletinele de vot, este „greu de explicat, din punct de vedere mecanic”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG