Linkuri accesibilitate

Recoltă de grâu înjumătățită, dar suficientă pentru consumul intern


Din cauza secetei, recolta la hectar este mai mică decât media pe ultimii 10 ani, de 2,9 tone la hectar.
Din cauza secetei, recolta la hectar este mai mică decât media pe ultimii 10 ani, de 2,9 tone la hectar.

Autoritățile anticipează anul acesta o recoltă de grâu de aproape două ori mai mică decât recolta record din 2021, dar spune că este „mai mult decât suficientă” pentru a acoperi consumul intern.

Mai mulți agricultori au spus Europei Libere că sunt mici și prețurile de vânzare, atât pe piața internă cât și pe cea regională, reducându-le șansele de profit.

O recoltă mai mică, războiul din Ucraina care amenința cu compromiterea exporturilor ucrainene, dar și scumpirea carburanților și îngrășămintelor nu vor duce la o majorare semnificativă a prețurilor de achiziție a grâului pe piața internă: grâul se va scumpi de la 50 de bani până la un leu per kilogram față de anul trecut, estimează ministerul agriculturii. Pentru consumatori poate fi o veste bună. Pentru producători, mai puțin.

Mihai Gribincea din Boghiceni, Hâncești, are grijă de 300 de hectare luate în arendă, care au fost cultivate cu grâu. A investit 12.000 de lei per hectar, iar cheltuielile cele mai mari au fost pentru motorină și îngrășăminte.

Prețul carburanților a explodat anul acesta pe fundalul războiului din Ucraina, la fel și al îngrășămintelor, care erau importate în mare parte din Rusia și Ucraina: dacă în toamna anului 2021 a cumpărat îngrășăminte cu 8-9 lei/kg, iar motorina cu 15 lei, atunci, în primăvară, îngrășămintele azotice l-au costat peste 20 de lei/kg, iar motorina – 27 – 32 de lei/litru. A obținut o recoltă de trei tone de grâu la hectar. După ce a făcut calculele, agricultorul spune că prețul care îi este oferit acum pe piață, de 4,5 – 4,6 lei kilogramul, nu-i acoperă cheltuielile și efortul.

Agricultorii așteaptă prețuri mai mari la grâu

„Stăm cu grâul în depozite, însă vine luna septembrie și o să înceapă presiunea din partea creditorilor, de aceea o să fim nevoiți să vindem o parte pentru a întoarce din datorii”, a spus Mihai Gribincea Europei Libere.

Periodic, dar de regulă toamna, guvernul anunță licitații la care achiziționează grâu pentru înnoirea rezervei de stat, o cantitate de grâu stocată în depozitele statului, care poate fi folosită în cazul unei crize alimentare. Anul acesta, Agenția Rezerve Materiale a lansat o licitație pentru a cumpăra 41,7 mii tone de grâu alimentar, iar prețul de la care se pornește încă urmează a fi stabilit, a spus Europei Libere, Viaceslav Grigorița, șeful Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Dacă producătorul Mihai Gribincea vinde pe plan local, dar nu are așteptări mari de la licitația de stat, un alt agricultor, Nicolae Sprîncean din Hârtopul Mare, raionul Criuleni, încearcă să exporte.

Nu vreau să-l vând cu 4,8 de lei pentru că iese că e cât costul de producere...

El a obținut o recoltă mai mare de grâu, de 4 tone la hectar, dar și investiția i-a fost mai mare, de circa 20.000 de lei/hectar. „Am 2.000 de tone de grâu depozitate. Până ieri, am vândut cu 5,1 lei/kg, astăzi e 4,8 de lei și iată întorc un credit și umblu și caut bani, pentru că nu vreau să-l vând cu 4,8 de lei pentru că iese că e cât costul de producere”, spune Sprîncean. Pe lângă scumpirea motorinei și îngrășămintelor, au ajuns o adevărată povară și creditele de la bancă, după ce dobânda a ajuns la 18%.

Cum a influențat războiul din Ucraina exportul de grâu

Singura piață externă unde-și pot livra producția, cea din România, nu mai este certă din cauza grâului care vine din Ucraina, la un preț mai mic decât cel al grâului moldovenesc. „Dacă o să se oprească vânzările din Ucraina, o să crească prețurile. În România, am fost și am încheiat un contract, însă nu l-am îndeplinit, pentru că ne-am înțeles să-mi ia grâul cu 310 dolari/tonă (aproximativ 6 lei moldovenești per kilogram), însă am ajuns acasă și m-au sunat să-mi spună că mai mult de 290 de dolari per tonă nu poate să-mi dea”, a spus Nicolae Sprîncean.

Viaceslav Grigorița, șeful Direcției politici în sectorul vegetal, a spus Europei Libere că prețurile la grâu se formează la bursele internaționale, iar R. Moldova nu le poate influența semnificativ. Prețurile au crescut în acest an din cauza blocării exporturilor de cereale din Ucraina pe mare, dar grâul ucrainean care ajunge să fie exportat este mai ieftin decât cel moldovean. „Cunoaștem foarte bine cum are loc formarea prețurilor, în funcție de cerere și ofertă. Prețul este format și de jucătorii principali, exportatori”, a spus Grigorița.

Potrivit funcționarului, guvernul ajută agricultorii moldoveni prin compensarea până la 100% a valorii accizei la motorină, precum și prin mecanismul de subvenționare.

Prognozele Ministerului Agriculturii

Ministerului Agriculturii estimează o recoltă medie de aproximativ 2,5 – 2,7 tone anul acesta. „O prognoză inițială indică o recoltă totală de 820.500 de tone de grâu, care este mai mult decât suficient pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldova și reprezintă și potențial pentru export”, a spus Grigorița.

Din cauza secetei, recolta la hectar este mai mică decât media pe ultimii 10 ani, de 2,9 tone la hectar. Iar producția totală, potrivit estimărilor, va fi de aproape două ori mai mică decât cea din 2021, când în R. Moldova s-a recoltat, datorită condițiilor climaterice favorabile, o cantitate record de peste 1,5 milioane de tone de grâu.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG