În acest an, numărul de turiști care aleg agropensiunile va atinge un record, se arată într-o analiză realizată de expertul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit economistului, în prima jumătate a anului, agropensiunile din Moldova au fost vizitate de 15.800 de turiști, față de 8.200 de vizitatori câți au fost în perioada similară a anului trecut. Și numărul celor cazați în agropensiuni a ajuns la cel mai înalt nivel. În primele două trimestre, 29.000 de turiști s-au cazat în acest tip de pensiuni, iar numărul lor ar putea ajunge până la sfârșitul anului la circa 40.000 de persoane, dublu față de anii precedenți. Majoritatea dintre ei, 22.800, sunt din Republica Moldova.
Totuși, s-a înregistrat un record și al numărului de turiști străini care aleg să se odihnească în pensiunile din sate. Dacă în anii precedenți erau cazați 6.000-6.200 de cetățeni străini, până în luna iulie pensiunile au găzduit deja 6.300 de turiști de peste hotare, iar până la sfârșitul anului numărul acestora va ajunge la 7.500-8.000 de persoane.
Au deschis noi locuri de cazare în pandemie
Veaceslav Ioniță a precizat că pandemia a diminuat cu mult activitatea turistică, însă agroturismul este singura ramură care și-a revenit foarte repede. Anul trecut La începutul acestui an erau 1.221 de locuri de cazare în pensiuni, în 2020 – 1.061 de locuri, iar în 2019 - 999 de locuri.
Pandemia a schimbat comportamentul cetățenilor noștri...
„Pe timp de criză, în timp ce se închideau restaurante și hoteluri, capacitatea de cazare în agropensiuni a crescut cu 20%. Lucrul acesta se întâmplă din simplul motiv că pandemia a schimbat comportamentul cetățenilor noștri. Mulți dintre ei nu au putut pleca peste hotare, s-au odihnit în R. Moldova”, a explicat expertul.
Agropensiunile dețin 5% din numărul total de locuri din unitățile de cazare turistică. Totuși, gradul de ocupare a agropensiunilor este foarte mic: 5,1% - în 2020, 8,8% - în 2021 și 12,2% - în 2022. Pentru ca o pensiune să fie considerată o afacere rentabilă, susține Ioniță, gradul de ocupare ar trebui să fie de cel puțin 40%.
Turismul rural este o ramură cu un potențial enorm...
De regulă, pe timp de iarnă gradul de ocupare reprezintă 6-7%, iar în lunile de primăvară-vară valoarea acestui indicator este dublă. În acest an, pentru prima dată, gradul de ocupare a fost aproximativ același în ambele sezoane, ceea ce înseamnă că turiștii aleg să-și petreacă vacanțele în agropensiuni indiferent de anotimp.
Veaceslav Ioniță consideră că turismul rural este o ramură cu un potențial enorm, care poate contribui la creșterea economică, iar autoritățile ar trebui să ajute la promovarea agropensiunilor, de exemplu, creând un brand al acestor destinații turistice.