Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană e îndemnată să facă mai mult pentru refugiații afgani care încearcă să fugă din țara lor


Organizații pentru drepturile omului și asociații de refugiați îndeamnă Uniunea Europeană să facă mai mult pentru afganii care încearcă să fugă din țara lor după preluarea puterii de către talibani luna trecută. „UE ar trebui să participe, mai degrabă decât să se sustragă de la responsabilitatea de a le oferi protecție”, au declarat Amnesty International, Caritas Europa și alte 22 de organizații, într-o declarație comună din 16 septembrie.

Organizațiile au solicitat celor 27 de state membre ale UE să „creeze coridoare sigure pentru persoanele care au nevoie de protecție, inclusiv printr-un program ambițios și suplimentar de relocare pentru refugiații afgani”. Nu a existat nici o reacție imediată din partea UE, a cărei agenție pentru azil EASO a informat pe 16 septembrie că cererile depuse de afgani s-au înmulțit a cincea lună la rând, ajungând la 7.300 în iulie – iar asta înainte ca guvernul de la Kabul, sprijinit de occident, să cadă.

Dintre ei, aproape 1.200 erau minori neînsoțiți, din Afganistan, potrivit EASO. Peste jumătate din cererile depuse de afgani au fost respinse în iunie. Zeci de mii de afgani au fugit din țară după ce talibanii au răsturnat în urmă cu o lună guvernul susținut de occident, de la Kabul. Alte mii de oameni vor să părăsească țara devastată de război și afectată de secetă. În Europa, unele guverne au tras alarma în legătură cu o posibilă repetare a evenimentelor din 2015, când peste 1 milion de persoane au intrat pe continent venind din Siria, precum și din alte zone de conflict și țări în dificultate.

„Regretăm retorica înșelătoare și alarmistă exprimată de unii lideri europeni în ultimele săptămâni”, au spus grupările pentru drepturile omului în declarația lor. Ele au mai spus că o astfel de discuție „poate ridica bariere în calea integrării (...) refugiaților în societățile europene” și ar putea stârni „temeri cu privire la o criză inexistentă, la frontierele Europei”. „Iranul și Pakistanul găzduiesc în prezent aproape 90% din afganii strămutați - în total peste două milioane de refugiați înregistrați - și nu ar trebui să poarte această responsabilitate singure”, se mai arată în declarație.

XS
SM
MD
LG