Linkuri accesibilitate

Regele norvegian Harald (86 de ani) nu abdică: „E pe viață!”


Regele Harald într-una din puținele vizite în străinătate din ultimii ani, la înmormântarea Marelui Duce Jean de Luxemburg, în mai 2019.
Regele Harald într-una din puținele vizite în străinătate din ultimii ani, la înmormântarea Marelui Duce Jean de Luxemburg, în mai 2019.

Monarhul Norvegiei, Regele Harald, a spus că nu are vreun plan să renunțe la tron, în primele remarci după surprinzătoarea abdicare de luna aceasta a Reginei Danemarcei, Margrethe.

„Confirm ce am spus întotdeauna, că am depus un jurământ în (parlamentul) Storting, și e pe viață!”, a spus marți Regele Harald, cel mai vârstnic monarh din Europa, citat de AFP.

El a făcut declarația la un centru de presă norvegian, la Oslo, în compania fiului său, Prințul de Coroană Haakon.

Monarhul înscăunat în urmă cu 33 de ani va împlini 87 de ani în februarie.

Problemele sale de sănătate tot mai mari și vârsta înaintată i-au făcut pe comentatori să speculeze că ar putea urma exemplul verișoarei sale îndepărtate daneze, Margrethe.

După ce ani de zile spunea că nu va abdica, ea a anunțat în discursul de Anul Nou că renunță la tron în favoarea fiului ei cel mare, Frederik, devenit rege luna aceasta.

Abdicările sunt rare în lumea monarhilor europeni. În Danemarca, aceasta a fost prima din 1146.

Regele Harald al Norvegiei, care merge de o vreme în cârje, a trecut în ultimii ani printr-o operație la inimă și mai multe spitalizări, cu probleme respiratorii și infecții.

Familia regală se bucură de mare popularitate în Norvegia, fiind văzută ca un element unificator în societate. Țara nordică, una din cele mai bogate și mai democratice din lume, este monarhie constituțională: regele este șef de stat, dar rolul său este mai multe ceremonial, de reprezentare.

Monarhia norvegiană este una din cele mai vechi din lume, având peste o mie de ani, începută cu unirea triburilor norvegiene în secolul IX. Familia regală de la Oslo are relații de rudenie cu cea britanică: Regele Harald și Regina Elisabeta a II-a au fost veri de gradul al II-lea, având aceiași stră-străbunici.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG