Linkuri accesibilitate

Relaxarea carantinei? Experții sunt rezervați și îngrijorați


De marți, 26 mai, se reia transportul internațional; de pe 1 iunie se redeschid piețele din Chișinău și Bălți (Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică).

În continuare însă vor rămâne închise instituțiile școlare și vor fi interzise întrunirile în grupuri mai mari de 50 de persoane. Optimismul autorităților nu este împărtășit însă de o parte dintre activiștii civici care cred că deciziile guvernării ar trebui comunicate mai clar, la fel și de medicii epidemiologi care observă că rata infectării cu coronavirus se menține în continuare ridicată.

Relaxarea carantinei? Experții sunt rezervați și îngrijorați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Intenția anunțată de șeful statului a fost precedată de câteva acțiuni de protest organizate de comercianți și proprietari de buticuri care au cerut să fie permisă activitatea piețelor din Chișinău și de la Bălți. După expirarea stării de urgență, pe 15 mai, guvernul a păstrat închise piețele din cele două municipii invocând riscul contaminării cu noul virus. Primarul de Chișinău, Ion Ceban, declara săptămâna trecută postului nostru de radio, că zilnic prin piața centrală din capitală treceau, înainte de epidemie, între 15 și 30 de mii de oameni.

Președintele Igor Dodon a afirmat luni că situația epidemiologică din ultimele zile ar fi satisfăcătoare și că intenționează să ceară Comisiei naționale extraordinare în sănătate publică retragerea mai multor restricții: „În săptămâna precedentă, rata de contagiozitate a fost de 0,89. Ce înseamnă aceasta? Câte persoane poate infecta suplimentar o persoană infectată? Rata de 0,89 e de sub un procent, ceea ce presupune că nu avem o creștere masivă a numărului de cazuri. Comparativ cu săptămâna precedentă, era de 1,38. Prin urmare, avem o dinamică și o gestionare a situație care ne permite să mergem la următoarea etapă de scoatere a restricțiilor”.

Medicii epidemiologi par să nu împărtășească din optimismul autorităților. Cu doar trei zile în urmă, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, nu a exclus că sărbătoarea Paștele Blajinilor, amânată pentru începutul lunii iunie, ar putea fi suspendată pentru acest an. Și asta pentru că rata infectării cu coronavirus ar fi în continuare ridicată, iar adunarea oamenilor „de Blajini” ar fi riscantă:„Sunt niște factori de risc și sunt niște premise reale pentru escaladarea situației și ieșirea ei de sub control. O să ne expunem suplimentar vizavi de sărbătorirea Paștelor Blajinilor. Poziția mea de epidemiolog, de specialist, ar fi să ne abținem de la această sărbătoare și să-i pomenim pe cei trecuți în lumea celor drepți cu altă ocazie și altfel.”

Mai mulți observatori ai situații epidemice, constată că intenția anunțată de șeful statului de a deschide porțile piețelor agricole și a centrelor comerciale contrastează cu cea luată de ministerul Educației de a anula examenele de bacalaureat. La baza deciziei șefilor de la educație a stat inclusiv raționamentul că nu se poate garanta distanța fizică minimă între elevi, astfel încât să fie exclus riscul infectării cu coronavirus. Cum va fi evitat acest risc în cazul piețelor agricole și centrelor comerciale, încă nu este limpede, constată activistul Valeriu Pașa, din cadrul comunității Watchdog.md.

Valeriu Pașa, WatchDog.md
Valeriu Pașa, WatchDog.md

„Nu-i nimic nou, este incoerență. Nu vă aduceți aminte când ieșea Ion Chicu cu decizii că nu se poate de mers în parc, apoi Igor Dodon spunea că se poate de mers în parc, apoi polițiștii puneau amenzi, la unii le anulau, la alții le plătea Igor Dodon. Cu asta ne-am obișnuit de câteva luni. Dincolo de deciziile oficiale care au fost comunicate extrem de protest, credeți că oamenii au aflat de toate acele sute de decizii ale Comisiei Situații Excepționale? Nu, care și cum! Dar, în schimb, prin propriul exemplu și comportament al președintelui care umblă prin țară și se cuprinde cu veterani de 95 de ani, asta văd oamenii, ei se gândesc că dacă asta face președintele, de ce să ne ascundem?”

Activistul Valeriu Pașa observă că atunci când primele persoane în stat apar în spațiul public fără măști sau ignorând îndemnul specialiștilor de a păstra distanța fizică, nu fac decât să minimizeze munca medicilor din ultimele luni. Dacă se mai iau în calcul criticile aduse de Mitropolia Moldovei și constatarea că tehnologia 5G ar fi stat la baza noului coronavirus, iar vaccinul care încă nu există ar urmări de fapt introducerea în corpul uman a unui nanoprocesor – lupta cu pandemia de COVID-19 riscă să devină sisifică.

Previous Next

XS
SM
MD
LG