Linkuri accesibilitate

„Reporterii” în vizită la „Laboratorul Social”, un podcast care cercetează schimbările din societate, dar care vrea să se schimbe și el


Se împlinește un an de când Europa Liberă a lansat un grup de podcasturi de știri și actualități. Dar unul dintre ele, „Laboratorul Social”, își propune mai mult decât să informeze. Discutăm cu autoarea lui, Victoria Coroban, despre cum a fost primul an și ce vrea să schimbe.

În „Laboratorul Social”, Victoria a cercetat la micro...fon, timp de un an, subiecte sensibile, complexe și neașteptate – de la relația români-ruși în societatea moldoveană, la readaptarea emigranților reveniți acasă și „emanciparea” bărbaților – livrând câte un episod nou o dată la două săptămâni.

În cercetările sale, este interesată nu doar de schimbările prin care trece societatea moldoveană, dar și de felul cum trece ea prin aceste schimbări, de impactul pe care schimbările îl au asupra relațiilor din societate și asupra fiecăruia individual. Vrea, în cuvintele sale, nu doar să informeze oamenii despre ce li se întâmplă, dar și să-i facă să înțeleagă ce li se întâmplă.

După un an de „Laborator Social”, în care a „zgâriat” mai multe teme, Victoria schimbă metoda investigației sale jurnalistice și trece la un regim de sezoane, în care o temă este examinată nu într-un singur episod de podcast, ci într-un sezon întreg.

În acest episod din „Reporterii”, ne uităm împreună cu Victoria și cu unul dintre ascultătorii săi fideli, Peter Vlad Ianușevici, la temele, invitații, publicul și metodele Laboratorului Social din primul an de apariție și ridicăm cortina (fără a dat totul din casă) spre ceea ce urmează.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG